Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Temeljni ugovor i(li) država

Litije su bile crnogorsko duhovno posrnuće prevara, podvala i  izdaja u reziji SPC koje upravo crkva glorifikuje i prikazuje kao duhovnu obnovu i preporod. SPC je kreator i strateg velikosrpske politike a ideja ''svi Srbi u jednoj drzvi'' u saglasju je sa konceptom ''srpskog sveta''

Piše: Veselin Veljović

Sve dok politika bude pokazivala strah, poltronstvo ili saglasje sa ideologijom crkve ili pak uzmicala pred njenim  radikalizmom otvara se prostor za nove nestabilnosti i “vjerske projekte”. I tada i sada SPC je čuvar srpskog identiteta i srpskog jedinstva.

U misiji navodno ugroženog pravoslavlja širi srpstvo pa s toga ne čudi što u Crnoj Gori pravoslavne vjernike doživljava samo kao Srbe i na toj podloj ideologiji dobija nezasluženu moć. Građani Crne Gore nijesu u dovoljnoj mjeri pokazali oprez i lakomisleno i naivno su prihvatili ponuđene manipulacije, istorijsko lukavstvo, sklonost prevarama i podvalama u organizaciji crkve. Naivno su pohrlili u  zagrljaj i podršku novom vjerskom ratu protiv crnogorske države.

Litije su bile crnogorsko duhovno posrnuće prevara, podvala i  izdaja u reziji SPC koje upravo crkva glorifikuje i prikazuje kao duhovnu obnovu i preporod. SPC je kreator i strateg velikosrpske politike a ideja “svi Srbi u jednoj drzvi” u saglasju je sa konceptom “srpskog sveta”.

Aktuelna srpska/Vučićeva politika je izvođač radova i realizator te apsurdne i pomahnitale ideje. Ne manje važno da je crkva Imala i  ima uticaj na političke procese i događaje u državama regiona.

Nikada nije postavljeno pitanje da li u zločinima koji su se dešavali ima osnova odgovornosti za podstrekavanje, podsticanja i saučesništva iz redova crkve jer nije tajna da su upravo ideje crkve aktivno/pasivno podržavale zločine i zločince, pa i genocide. SPC nikada nije osudila učinjene zločine i ratno huškačku politiku koja ih je predvodila. Danas u Crnoj Gori svjedočimo svakodnevnom divljanju probuđenog četništva uz očekivanje da se i po cijenu koncepta “Velike Albanije” dođe do “Velike Srbije”. Kako objasniti činjenice da nasljednici i nove generacije nekada uglednih i uvaženih partizanskih porodica danas zajedno sa crkvom baštine i veličaju srpstvo i četništvo. Kako objasniti činjenicu da sveštenici koji su rođeni u Crnoj Gori kojima porodice žive u Crnoj Gori ćute i ne vide da su zloupotrijebljeni protiv vlastite države.

Kako tumačiti šovinističko i nacionalisticko orgijanje sa dočeka srpskog boksera na podgoričkom aerodromu. Nacionalističko orgijanje na sjeveru države je za svaku osudu. Ili možda određivanje sličnog kadrovskog profila da rukovodi jednom vaspitno-obrazovnom ustanovom. Inteziviran je govor ekavicom kao stvar pomodarstva ili mnogo ozbiljnije udar na jezik, kulturu, identitet i nacionalni kod jednog naroda. Atak na program crnogorskog jezika “žene četnika ” ne zaslužuje komentar. Navedeno su ipak sociološka pitanja i za neku drugu priliku.

Novoformirana i privremena vlada sve to mirno posmatra, nemoćna i nesposobna da bilo šta uradi u odbrani ugrožene i napadnute Crne Gore i njenih vrijednosti ili svjesno i planski doprinosi i pomaže novim “savremenim oslobodiocima i osvajačima”. Crnogorske građanke i građani sa čežnjom i zebnjom svakodnevno se zapljuskuju novim dešavanjima koja vise nijesu stvar iznenađenja i pojave već uspostavljenog života razmišljajući o bliskoj prošlosti uz moto “bila jednom jedna zemlja”.

Temeljni ugovor sa SPC je poslednja linija odbrane ostataka od crnogorske države.

Najgrublji i najgnusiji falsifikat je da je SPC tradicionalna crkva jer je taj navodni “tradicionalni status” zavrijedila krađom istorije crnogorske crkve i crnogorske države. Postavlja se pitanje da li će crnogorski ministri Srzentić i Sekulović ali i premijer Krivokapić koji državnicki i istorijski nosi najveću odgovornost, koji su makar deklarativno Crnogorci, smoći snage da spriječe očigledne pokušaje favorizacije SPC i maćehinjski odnos prema CPC.

Predstavnici novouspostavljene vlasti još ne shvataju da će ovaj period postati prošlost i istorija uz očekivanje revizije vašeg činodejstvovanja u nestajanju, potiranju  i brisanju svega crnogorskog. Zadnju riječ o tome pored suda istorije trebaju učiniti građanke i građani ove časne i ponosne Države.

Zar mržnja prema DPS-u može biti opravdani ideal od odbrane nacionalnog integriteta, državotvornog ponosa i dostojanstva. Sačuvajmo Crnu Goru kao zajedničku kuću svih njenih građana bez nacionalističkih torova i prebrojavanja. Ako postoji Crne Gore i Crnogoraca sramna ideja temeljnog ugovora se mora spriječiti svim raspoloživim sredstvima ako ne, onda ovakvu vlast i zaslužujemo.

(Autor je predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbjednosti)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
09.05.2021-15:06 15:06

Sve istinito opisano..ko je za sve ovo kriv..Vi..sto nijeste ucvrstili temelje crnogorske drzave..i sto nijeste sagradili sabornu crkvu crnogoraca..no ste prvo sagradili okupatorsku ..cetnicku..sad se vi borite..da vratite Obraz drzavi CG!