Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Taktika Demokrata za prikupljanje glasova “promašila metu”: Kad nemaš program, probaj na patetiku

Ako su Bečić i njegovi saradnici htjeli da se opravdaju za višegodišnji nerad i obmanu birača, ni u tome nijesu uspjeli – jer ozbiljna politika ne može da se gradi na predimenzioniranju svakog incidenta i predstavljanju običnih čarki kao “brutalnih” politički inspirisanih napada. Stoga je jasno da je pamflet žalopojki naslovljen “Na meti” samo stvarno “brutalno” promašio obrise bilo kakve političke mete

Demokratska Crna Gora, iako ne isključuje bojkot parlamentarnih izbora, za svaki slučaj krenula je u predizbornu kampanju u kojoj “od vrata do vrata” njihovi aktivisti već danima dijele političko-propagandne pamflete pod naslovom “Na meti! Više nas je, ne boj se”. S obzirom da je učinak stranke Alekse Bečića u ovom četvorogodišnjem mandatu ravan nuli, Demokrate su u nedostatku novih ideja i konstruktivnih političkih rješenja promijenile taktiku – u promo knjižici od nekih dvadeset strana koju dijele, pokušavaju sebe, silom na sramotu, da predstave kao žrtve progona.

Stvari su jasne – kada su već preležali čitav mandat i nemaju jasan stav po bilo kom važnom unutrašnjem i spoljnopolitičkom pitanju, promijenili su taktiku i putem sažaljenja i izazivanja revolta kod građana pokušavaju da izmole što veći broj glasova pred predstojeće izbore.

Tako su Demokrate u svojoj žalopojnoj zbirci tekstova uz kolorizovane ilustracije pobrojale čak 17 “brutalnih” napada koje su preživjeli u posljednje četiri godine “beskrupulozne borbe protiv režima”!? Na svu sreću, napadi su prošli bez težih psihofizičkih posljedica po lidere ove stranke.

U zatvor samo ako se priprijeti Demokratama

Među napadima koji se navode u knjižici su prijetnje predsjedniku i generalnom sekretaru stranke Aleksi Bečiću i Borisu Bogdanoviću, upućene od strane izvjesnog Gorana Stanišića kog Demokrate označavaju kao “bezbjednosno interesantnu osobu”.

Stanišić je, kako se navodi u pamfletu Demokrata, dok su Bečić i Bogdanović boravili u Mojkovcu “brutalno” zaprijetio ovoj dvojici rečenicom “šta vi imate protiv Markovića, nemojte bombe da vam bacimo tu”. Nakon toga, dok je razgovarao preko telefona, Stanišić je, ne funkcionerima Demokrata već osobi sa kojim je pričao, navodno rekao “platiće Bečić za ovo”. Ove prijetnje toliko su potresle lidere Demokrata da su tada podigli na noge medije, pravosudne organe, policiju i strane ambasade. Epilog – Stanišić je dobio, kako se konstatuje, “samo” šest mjeseci kazne. Ostaje nepoznato da li su lideri Demokrata imali teže psihičke traume nakon incidenta.

Napad koji se takođe pominje, a koji je svojevremeno izazvao buru u javnosti je onaj kada je na Cetinju izvjesni Ivan Jovanović bacio kamen na automobil u kom su bili poslanici Demokrata Danilo Šaranović i još tri funkcionera stranke. Demokrate tvrde da je vađen i pištolj, a Jovanović je, na veliko nezadovoljstvo Bečića i saboraca dobio ,,samo” sedam mjeseci zatvora nakon ovog incidenta.

Upad na imanje premijerovog brata predstavili kao napad

“Premijerov brat da odgovara jer smo mu upali na imanje”

Demokrate kao primjer ,,brutalnog napada” navode i to što je brat premijera Duška Markovića, zamislite, bio veoma grub prema aktivistima te stranke kada su ušli u dvorište njegove porodične kuće. Tada su doživjeli neprebolne traume jer je premijerov brat, navodno, povisio ton na njihove aktiviste. U ovom incidetnu niko, na svu sreću, nije bio teže povrijeđen, ali Demokrate napominju da premijerov brat nije odgovarao jer su aktivisti Demokrata upali na njegovo imanje!?

U nedostatku ozbiljnijih napada, a pritisnuti potrebom da popune ovaj pamflet, Demokrate su na kraju ispod svakog kriterijuma spustile ljestvicu trpeljivosti. Tako su kao brutalne napade okarakterisali “zalijetanje na funkcionere”, “navodni pokušaj da aktivisti DPS-a obiju stan poslanika Moma Koprivice“, a kao napad se tretira i “verbalni delikt” člana DPS-a sa Cetinja Božine Čavora koji je dobacio nekoliko rečenica aktivistima ove stranke koji su šetali gradskim trgom!

Plagiranje je ustvari brutalni napad

Međutim, Demokrate su najbolje ostavile za kraj – kao brutalan napad tretiraju i prijetnje osuđenog za učetvovanje u pokušaju terorizma na dan izbora 2016. godine Nemanje Ristića koji je ostavio poluprijeteću poruku ispod fotografije Bečića i Bogdanovića. Koliko je ovaj napad bio “ozbiljan” najbolje svjedoči činjenica da Ristić ima oko pet profila na Facebooku i da jednostavno prijeti svakome sa čijim stavovima nije saglasan (prijetnje od Ristića primao je i autor ovog teksta). Da li to radi profesionalno ili iz hobija ostaje nejasno, ali je to izgleda bilo dovoljno da iz temelja potrese lidere Demokrata.

Zastrašujuće!

Pod rednim brojem 13 navodi se ,,lažno prijavljivanje i prljavo podmetanje DPS-a ali i DF-a” kada je Senat Univerziteta Crne Gore pokrenuo postupak za utvrđivanje autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića. Nejasno je šta ovdje Demoktate vide kao napad, s obzirom da su dvije nezavisne komisije utvrdile da je Bečićev magistarski rad očigledan plagijat.

Kao akcija protiv Demokrata takođe se navode pisma sa “ogavnim” sadržajem koje je neko, navodno, slao na adrese po Herceg Novom pozivajući na linč Demokrata. Do danas nije utvrđeno da li su ta pisma bila stvarna ili produkt fikcije.

Kao biser brutalnih napada pod brojem 17 navodi se slučaj kada je Bečić morao da plati kaznu jer je organizovao neprijavljen protest! Kako su zaključile Demokrate u pamfletu – “apsurdno je što je lider opozicije kažnjen jer je protestvovao”.

“Na meti” promašilo metu

Nejasno je što su Demokrate htjele da postignu sa ovim pamfletom. Ako su htjeli da pridobiju birače, teško da će se pred njima moći predstaviti kao žrtve s ovako tankim materijalom. Takođe treba napomenuti da će to teško postići pored funkcionera Demokratskog fronta koji su u konstantom sukobu sa državnim organima i svako malo su pred sudovima i u zatvorima.

Reakcije građana na kampanju Demokrata

Ako je namjera Demokrata bila da optuži državne organe da ih proganjaju, ni u tome nijesu uspjeli, jer su dva verbalna delikta protiv funkcionera Demokrata imala sudski epilog u vidu višemjesečnih zatvorskih kazni, što se vjerovatno ne bi desilo da je u pitanju neko anoniman. Da ne pominjemo da ista ta država mimo svih moralnih i zdravorazumskih normi plaća poslanike i skupštinsko osoblje Demokrata koji čitav mandat ne dolaze u parlament.

I na kraju, ako su Bečić i njegovi saradnici htjeli da se opravdaju za višegodišnji nerad i obmanu birača, ni u tome nijesu uspjeli – jer ozbiljna politika ne može da se gradi na predimenzioniranju svakog incidenta i predstavljanju običnih čarki kao “brutalnih” politički inspirisanih napada. Stoga je jasno da je pamflet žalopojki naslovljen “Na meti” samo stvarno “brutalno” promašio obrise bilo kakve političke mete.

B. Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve