Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Svjetski mediji o incidentima u Parlamentu: “Vandalski nastup pristalica SPC”

Agencija AP prenosi da je crnogorski parlament usvojio osporavani zakon o vjerskim pravima, na glasanju koje je uslijedilo nakon vandalskog nastupa pristalica Srpske pravoslavne crkve, koji strahuju da će zakonom biti oduzeta imovina SPC

I svjetski mediji prenijeli su vijest da je u crnogorskoj Skupšini usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, nakon haotičnih scena, čiji je epilog hapšenje opozicionih poslanika.

foto Printscreen

Agencija AP prenosi da je crnogorski parlament usvojio osporavani zakon o vjerskim pravima, na glasanju koje je uslijedilo nakon vandalskog nastupa pristalica Srpske pravoslavne crkve, koji strahuju da će zakonom biti oduzeta imovina SPC.

Američka agencija ukazuje da će u skladu sa Zakonom, koji je odobrilo 45 poslanika vladajuće koalicije, vjerske zajednice morati da predoče dokaze o vlasništvu nad imovinom od prije 1918. godine.

U.S. News prenosi da su stotine pristalica prosrpske opozicije organizovale cjelodnevni protest protiv predloženog zakona.

“Destine pripadnika snaga reda koristilo je metalne barijere kako bi spriječile građane da uđu u zgradu parlamenta, gdje su poslanici raspravljali o zakonu”, navodi taj medij, ističući da je policija blokirala centar Podgorice zbog nenajavljenih protesta.

U.S. News piše i da se premijer Duško Marković susreo sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, želeći da ga uvjeri da zakon nije usmjeren protiv SPC.

Voice of America javlja da je zakon usvojen usred protesta prosrpski orijentisanih građana.

“U pokušaju da spriječe glasanje, prosrpski poslanici bacili su suzavac ili petardu u pokušali da unište mikrofone u skupštinskoj sali”, piše VoA, dodajući da su privedene 24 osobe.

Portal Euractiv ističe i da su bili blokirani putevi širom zemlje, te da je srpsko sveštenstvo održalo moleban na mostu u blizini Skupštine.

“Srpska pravoslavna crkva najveća je crkva u Crnoj Gori, zemlji od 620.000 ljudi, dok mnogo manju Crnogorsku pravoslavnu crkv nisu priznale ostale velike crkve”, piše Euractiv.

U tekstu se dodaje da je, uprkos protestima, vladajuća koalicija odlučila da započne raspravu o zakonu.

“Prozapadno orijentisani Đukanović, dugogodišnji lider Crne Gore, nedavno je optužio srpsku crkvu da promoviše prorusku politiku, koje ima za cilj podrivanje državnosti Crne Gore”, dodaje Euractiv.

DW piše da su njemački mediji šturo prenijeli vijest da je crnogorski parlament usvojio zakon o vjerskim pravima nakon haotičnih scena u skupštini, koje su rezultirale pritvorom poslanika prosrpske opozicije.

“Glasanje je uslijedilo poslije dana masovnih protesta pristalica Srpske pravoslavne crkve, koji kažu da će zakon oduzeti crkvi njenu imovinu, uključujući srednjovekovne manastire i crkve. Vlada Crne Gore je to negirala“, piše Fokus.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve