Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Rubrika:

SVETOSAVSKI KULT NA PREKRETNICI Da li će Amfilohijev ”Njegoš” uspjeti da očisti SPC od politike i obavještajnog djelovanja?

''Nije tajna da je Amfilohije želio da ga na mjestu mitropolita crnogorsko-primorskog naslijedi vladika Metodije Ostojić, izuzetno obrazovan i veoma školovan sveštenik, koji među vjernicima i narodom svih nacionalnosti važi za predanog pravoslavca i baštinika hrišćanskih vrijednosti. Osim toga Ostojić je bio veoma blizak ideji da pravoslavna crkva u Crnoj Gori treba da, za početak, dobije širu autonomiju od Beograda''

Parapolitička organizacija koja se vodi pod imenom Srpska pravoslavna crkva (SPC) nalazi se na prekretnici u Crnoj Gori, i u narednom periodu predstoji grčevita borba za iskupljenje od grijehova koji su počinjeni u ime ovog malevolentnog kulta.

Kako saznaje portal Aktuelno iz vrha SPC, trenutno se u ovoj organizaciji vodi borba između takozvane ”pravoslavne” struje i Svetosavskog kulta krvi i tla koji zastupa takozvanu militarističko-svetosavsku ideologiju čije je uporište na Kalemegdanu.

Stoga je sve je izvjesnije da će u crnogorskim ograncima SPC, doći do sukoba između pravoslavne struje i onih frakcija koje podržavaju svetosavsku ideologiju koju u ime nalogodavaca iz Beograda zastupa novoizabrani nedostojni mitropolit crnogrosko-primorski Jovan Mićović.

Pancirno-desantno ustoličenje za vječnu bruku nedostojnog mitropolita

Mićović uživa sve manju podršku u narodu nakon 5. septembra i ponižavajućeg, skandaloznog policijsko-desantnog ustoličenja kojim je nanio ljagu na časni tron Svetog Petra Cetinjskog. S obzirom da je ustoličen uz krv Crnogoraca i logistiku bezbjednosnih službi Srbije, koja je izvršila okupacioni akt nad Crnom Gorom, njegov položaj kao duhovnika je u startu kompromitovan.

Joanikije ”opkoljen”

Ovako kompromitovani mitropolit, koji je na početku svog mandata izgubio svaki kredibilitet i u pravoslavnom svijetu se posmatra kao predmet podsmjeha i gnušanja, polako počinje da gubi moć na domaćem terenu u Crnoj Gori.

”Jasno je da je za razliku od pokojnog Amfilohija Radovića, Mićović bespogovorni sluga Beograda, odnosno centrale Svetosavskog kulta krvi i tla, koja je pogazila sve pravoslavne norme da bi propagirala militarističko, ratnohuškačko svetosavlje. Kao eksponenet Beograda Mićović je pretvorio crnogorski ogranak SPC u političku organizaciju čiji je jedini cilj hegemonija i subverzivno djelovanje”, rekli su naši izvori iz vrha SPC.

Međutim, kako nam je rečeno iz veoma pouzdanih izvora, struja bliska pokojnom Amfilohiju Radoviću, prilično je jaka u Sinodu (bordu direktora) SPC, pa je Joanikije, i pored intenzivnog lobiranja Beograda, u Crnoj Gori opkoljen potencijalnim ”separatistima”.

Amfilohije i Metodije: Želio da ga ”Njegoš” naslijedi na mjestu mitropolita

”Nakon što je pop Gojko Perović postavljen za arhijerejskog protoprezvitera podgoričko-kolašinskog, a Metodije Ostojić za vladiku budimljansko-nikšićkog, uticaj Mićovića, odnosno Beograda je postao veoma ograničen. Ispalo je da najvažnije djelove SPC u Crnoj Gori kontrolišu takozvani ‘separatisti’ koji su bliski ideji pokojnog Radovića o tome kako bi jednoga dana trebalo formirati autonomnu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao preteču autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve”, rekli su naši izvori.

Amfilohije polagao nade u ”Njegoša”

Kako su kazali naši izvori, nije tajna da Amfilohije Radović nije imao visoko mišljenje o Mićoviću i da je imao sasvim drugo kadrovsko rješenje na umu kada je u pitanju njegov nasljednik.

”Nije tajna da je Amfilohije želio da ga ne mjestu mitropolita crnogorsko-primorskog naslijedi vladika Metodije Ostojić, izuzetno obrazovan i veoma školovan sveštenik, koji među vjernicima i narodom svih nacionalnosti važi za predanog pravoslavca i baštinika hrišćanskih vrijednosti. Osim toga Ostojić je bio veoma blizak ideji da pravoslavna crkva u Crnoj Gori treba da, za početak, dobije širu autonomiju od Beograda”, rekli su naši izvori.

Kako navode, stoga i ne čudi što je jaka struja iz patrijaršije bila protiv imenovanja Ostojića za vladiku budimljansko-nikšićkog.

”Ali Amfilohije se postarao da prije smrti izlobira njegov izbor za čelnika eparhije budmljansko-nikšićke da bi osigurao da njegovo zavještanje, makar u kadrovskom smislu, preživi desant mašinerije Svetosavskog kulta sa Kalemegdana. Pokojni mitropolit je Ostojiću dao nadimak ‘Njegoš’ jer veoma liči na vladiku Petra II Petrovića Njegoša, a sličan mu je i po obrazovanju, intelektualnim kapacitetima i držanju”, rekao je naš izvor.

Gojko Perović: Fleksibilni pop čeka pobjednika da se prikloni

Perović čeka pobjednika

Nakon što je Bogosloviju na Cetinju doveo do propasti, politički aktivista u mantiji Gojko Perović, uspio je da izlobira da bude postavljen za arhijerejskog protoprezvitera podgoričko-kolašinskog. Tim činom je uticaj Joanikija Mićovića i Beograda znatno oslabljen, jer Perović takođe važi za tvrdog Amfilohijevog kadra koji se čak deklariše kao Crnogorac.

”Mada sa Perovićem koji se više bavi politikom nego crkvenim poslom se nikad ne zna. Zna se samo da ga u Beogradu ne vole i da će zbog toga rado pristati na jaču autonomiju čak i formiranje autokefalne pravoslavne crkve  u Crnoj Gori. Međutim, kao uostalom što je radio i čitave karijere, Perović će se prikloniti struji koja pobjedi”, rekao je naš izvor.

Izvući crkvu iz politike

Kako sazanjemo od izvora bliskih vrhu SPC, sve su jače frakcije koje zamjeraju čelnicima i visokim funkcionerima SPC u Crnoj Gori ali i Beogradu pretjerano mješanje u politiku, saradnju sa bezbjednosnim službama, a tu su i mnogi skandali koji opterećuju ovu organizaciju.

”Sve su jače struje u crnogorskom dijelu SPC koje pokušavaju da crkvu izvuku iz čeljusti politike, djelovanja obavještajnih službi i da je rehabilituju od skandala, prije svega onoga sa pedofilijom u koji je duboko umješan sadašnji mitropolit Mićović”, rekao je naš izvor.

Da li će Ostojić, u koga je Amfilohije polagao najviše nade, uspjeti da ojača i pridobije podršku za rekonstrukciju crkve  i njeno oslobođenje od struje Svetosavskog kulta koji trenutno suvereno vlada ovom organizacijom, ostaje da se vidi u narednim mjesecima.

B.Knežević

Najnovije

Litvanci zainteresovani da investiraju u solarnu energiju

Potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović razgovarao je sa počasnom konzulkom Crne Gore u Litvaniji Daivom Perevičiene i direktorom European City Estates Dejanom Mansfeld-Rupnikom o mogućnostima investiranja u određene sektore...

Autorsko veče Jovaša Stanišića u Nikšiću

Društvo crnogorskih novinara, Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, i UBNOR i antifašisti Nikšića večeras (19 časova) u sali hotela “Onogošt” organizuju autorsko veče Jovaša...

Australija dobila novog premijera, Entoni Albaneze položio zakletvu

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu danas uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsjednik SAD Džozef Bajden. Bivši vođa opozicije...

Ibrahimović: Nastavljam ako se budem osjećao dobro fizički

Zlatan Ibrahimović kaže da će ubrzo odlučiti da li da okonča karijeru. 40-godišnjii švedski napadač je u nedjelju sa Milanom proslavio osvajanje Skudeta. „Nastaviću da igram...

Bajden: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da...

Najčitanije

Povezano

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

Srpska pravoslavna crkva želi da u simboličkom smislu zadrži patronat nad Makedonskom pravoslavnom crkvom i da ne dozvoli postojanje Crnogorske pravoslavne crkve, rekao je...

Advokat žrtava u postupku protiv SPC za pedofiliju: ”Crkva izjavama vrši pritisak na tužilaštvo”

Ne stišavaju se reakcije javnosti na potez Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je pokrenulo postupak protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i...

Više tužilaštvo: U toku izviđaj protiv MCP i Joanikija zbog prikrivanja pedofilije

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije, a povodom...

Radulović: Društvo ne smije da ćuti o slučajevima pedofilije

SPC je sve manje religiozna struktura, a sve više lukrativna institucija koja služi povećanju imovine njihovih članova i predstavnika, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta...

Komentari

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
23.11.2021-13:50 13:50

Nije mi poznat primjer da su crkveni poglavari formirali Vladu neke države. Sve nešto mislim šta bi Putin uradio da mu patrijarh Kiril uređuje vladu i unutrašnju i spoljašnju politiku.

Bar
23.11.2021-16:14 16:14

Pitajte vaš izvor je li Metodije padobranac iz 63. Brigade .

Topp
23.11.2021-16:29 16:29

“Pancirno-desantno ustoličenje” :)))))

polako
23.11.2021-17:39 17:39

Samo Crnogorska pravoslavna crkva. Puštite vi ta njihova metanija, sve je to isto.

Banjo posteni plata i penzija
23.11.2021-20:14 20:14

Politicari u mantije

Hey
23.11.2021-21:46 21:46

Odlican tekst. Sjajan je bio i intervju sa pokojnim Amfilohijem

Gavrilo
23.11.2021-22:34 22:34

Samo ti tako Kneževiću. Posle će biti “hoće li država reagovati”, “jezive prijetnje”, “na meti čak i djeca”, “na meti porodica” itd.

Tihana
23.11.2021-23:11 23:11

Sjajno gosp.Kneževiću. Vi ste najhrabriji i najotvoreniji novinar. Tako treba pisati, direktno i jasno

Hey
24.11.2021-08:27 08:27

Ne mozes da prijetis novinaru maloumnice.

Hey
24.11.2021-11:36 11:36

Ovo je odgovor ovom kretenku pod nikom Gavrilo