Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva osiguraće bolje uslove za žene na sljedećim izborima

Bečić otvorio otvorio regionalnu konferenciju ''Uloga parlamenta u unapređenju rodne ravnopravnosti i žene u politici''

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je danas u Skupštini Crne Gore regionalnu konferenciju “Uloga parlamenta u unapređenju rodne ravnopravnosti i žene u politici”.

Istakavši zadovoljstvo prilikom da govori na ovako značajnu temu, predsjednik Bečić je naglasio da je Crnoj Gori prijeko potrebno isticanje svijetlih primjera žena na mjestima odlučivanja.

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore, “prepoznavši značaj uloge koju ima u stvaranju društva jednakih i ravnopravnih, prije par mjeseci u svoj Poslovnik ugradila odredbu da uvijek mora imati najmanje jednu potpredsjednicu”.

Bečić je kazao da i pored evidentne situacije da struktura pojedinih radnih tijela pokazuje odsustvo pripadnica manje zastupljenog pola, značaj iskorak 27. saziva je i činjenica da “tri žene obavljaju funkciju šefica delegacija – pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, pri Interparlamentarnoj uniji i pri Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative, kojom Crna Gora i predsjedava u ovoj godini”.

Predsjednik Skupštine izrazio je uvjerenje da će “sveobuhvatna reforma izbornog i drugog zakonodavstva, osigurati bolje uslove za žene na sljedećim parlamentarnim izborima, te da će u konačnom, Crna Gora postati istinski moderno demokratsko društvo, zasnovano na poštovanju ljudskih prava, pravičnosti i toleranciji”.

Govoreći o aspektu ravnopravnosti, on je zaključio da suština nije u normativnom uspostavljanju ravnopravnosti, već u mijenjanju sistema vrijednosti i načina razmišljanja, kao i razvijanju svijesti cjelokupnog društva kako bi ono postalo evropsko, emancipatorsko i progresivno.

“U Skupštini Crne Gore i meni kao njenom predsjedniku imate iskrenog partnera za utvrđivanje, poboljšanje i doslovno sprovođenje politika koje će dovesti do potpune rodne ravnopravnosti u našem društvu”, zaključio je Bečić.

U uvodnom dijelu konferencije koju je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), prisutnima su se obratile i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić, zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe i šefica Odjeljenja za demokratske upravljanje i ravnopravnost polova, OEBS-ova kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Ajla van Heel Merdanović.

U kontekstu današnje konferencije koju je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost, predsjednik Skupštine pozdravio je angažman ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, ali i svih medicinskih i nemedicinskih zaposlenika u istrajnoj i požrtvovanoj borbi protiv koronavirusa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve