Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Svečanom sjednicom Skupštine opštine obilježen Dan opštine Zeta

Asanović je svim građankama i građanima Zete čestitao njihov praznik, Dan opštine Zeta, i poručio da će sve biti podređeno njihovom interesu i napretku

Povodom obilježavanja 8.februara, Dana Opštine Zeta, danas je održana Svečana sjednica Skupštine opštine. Tom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović i predsjednik Skupštine opštine Zeta, Luka Krstović.

Asanović je svim građankama i građanima Zete čestitao njihov praznik, Dan opštine Zeta, i poručio da će sve biti podređeno njihovom interesu i napretku.

On je kazao da se Zeta, u prethodnom periodu nije razvijala u skladu sa svim svojim potencijalima i srazmjerno sa Glavnim gradom, te poručio da je na novim funkcionerima te lokalne samouprave, zadatak da takvo stanje promijene.

“Podgorica, odnosno njena vlast, se svih ovih godina prema Zeti odnosila maćehinski, u šta smo se i mi sami uvjerili u prethodnih 40 dana od našeg stupanja na funkciju. Ali danas, nećemo trošiti vrijeme na prošlost, već misliti na budućnost i ono što će se dešavati u narednom periodu”, naveo je Asanović.

Kako je istakao, prvi zadatak nove vlasti, u čiju su realizaciju krenuli je izrada statuta, formiranje preduzeća, sekretarijata i drugih službi kako bi stvorili preduslove za privlačenje investicija kojih će i te kako biti , i to slobodan sam da već najavim na desetine miliona i na stotine novih radnih mjesta u realnom sektoru.

“Za ovaj kratak period smo uspjeli da riješimo i neke naslijeđene probleme, kao što je prevoz putnika prema Botunu i Ponarima, a na pragu smo rješenja za put Golbovci-Mataguži, kako bi on konačno bio završen. Uporedo sa njim i njegovim završetkom raspisaćemo tender do kraja februara mjeseca za rekonstrukciju I faze dijela putne infrastrukture, a do kraja godine završićemo kompletnu rekonstrukciju”, rekao je peredsjednik opštine Zeta.

On je naveo da im trenutno, predstavlja problem privremeno finansiranje na kojem se opština trenutno nalazi, koje onemogućava normalno funkcionisanje, iskazavši očekivanje da će do sredine marta usvojiti budžet.

“Ulagaćemo u poljoprivredu kao osnovnu granu i djelatnost u Zeti. Obezbijedićemo uvezivanje novih investicija sa poljoprivrednim proizvođačima, koji će za njih proizvoditi sirovine, takođe ćemo obezbijediti podršku za otkup viškova proizvoda, jednostavno otkup mora da postoji, ukoliko mislimo da budemo konkurentni ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu”, poručio je Asanović.

Takođe, kako je kazao, osnivanjem turističke organizacije namjera je valorizovati turističke potencijale, koji nisu mali, i za koje postoji realna mogućnosti, kao što su seoski turizam, kamping turizam, lovni turizam, posjeta raznim znamenitostima od istorijskog značaja i mnoge druge.

“Sve u svemu, Zetu i sve njenje građane, siguran sam i stojim čvrsto iza toga očekuje bolje i blistavije vrijeme, obezbijedićemo svakom građaninu bolje uslove za život i opstanak ovdje, jer to je moj zadatak, koji su mi povjerili građani, i sigurni budite da ću ga i ispuniti, a vrijeme pred nama će to i pokazati”, zaključio je Asanović.

Predsjednik Skupštine opštine Zeta, Luka Krastović kazao je da mu pričinjava posebnu čast, da povodom Dan opštine otvori svečanu sjednicu Skupštine opštine Zeta.

Krstović je istakao da, svečanost povodom dana Opštine svoje ishodište i temelj uzima u 1879-oj godini, i važnom činu prisajedinjenja djelova teritorije današnje Zete Crnoj Gori, ovjekovječenim datumom 8. februar.

“Sporazumom između crnogorskih i turskih komesara, a na osnovu Berlinskog ugovora, zaposijedanje teritorije današnje Zete od strane crnogorske vojske je započeto. Dragocjena krvca naših rodoljuba, prolivena prije ovog prisajedinjenja, kao i ona, jednako skupa prolivena nakon ovog datuma obavezuje nas da se sa pijatetom sjećamo i naklonom poštujemo svijetlu žrtvu naših predaka datu uzvišenoj želji i ideji za slobodom ovog blagorodnog kraja”, rekao je Krstović.

Prema njegovim riječima, našim precima je bastalo u onom vremenu, kada se Zeta smatrala najstarijom, da je u duhu i skladu sa prilikama toga vremena čuvaju i grade. Nama, pripadnicima ove generacije, kada se Zeta smatra najmlađom, itekako basta da je učinimo ljepoticom, dikom i ponosom našeg društva i države. Da svak` onaj ko je danas dobronamjerno kročio na ovu blagorodnu zemlju, da svak` onaj ko će sjutra svoje prve korake učiniti ovom pitominom, bude istinski srećan što zasniva život u Zeti, što ovdje stvara, privređuje, i doživljava napredak. To garantuje da će nas u našoj voljenoj Zeti biti sve više i da će se ovo predivno ime naše Opštine na talasima dobrog glasa širiti državnim, regionalnim i evropskim okvirima.

“Dozvolite mi da ovogodišnjim laureatima uputim čestitke i neka vam zajedno sa svima nama sve napreduje. U ime Skupštine opštine i u svoje lično ime, svim našim stanovnicima čestitam Dan Opštine Zeta”, zaključio je Krstović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve