Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Sve podjele mogu nestati ako se Crna Gora trajno utemelji kao prozapadna, sekularna, liberalno-demokratska i multietnička država

''Sve ove podjele su i naslijeđene i stvarne i one mogu nestati samo tako što će se Crna Gora trajno utemeljiti kao prozapadna, sekularna, liberalno-demokratska i multietnička država''

Ovih dana se u predizbornoj kampanji od parlamentarne većine i PES-a često čuju poruke o tzv.pomirenju i “prevaziđenim” podjelama. Time su nastavljene lažne, besmislene i manipulatorske tirade o politici kojom se navodno miri “posvađana” Crna Gora i prevazilaze “vještačke” podjele, saopštili su Miodrag Živković i Rade Bojović iz Građanske inicijative “21.maj”

Međutim, navode oni, problem sa ovom postavgustovskom demagogijom je u tome što se radi o opsjenarskim političkim porukama.

“Naime, crnogorsko društvo je, poput većine savremenih državnih zajednica, pod teretom realnih političkih, istorijskih i društvenih podjela. I te podjele niti su imaginarne, niti su vještačke, niti ih je moguće volšebno prevazići. Primjera radi, nepremostiva je podjela između ideje nezavisne države i provincije u proširenoj Srbiji, ili suverene vlasti nasuprot marionetskoj upravi pod kontrolom Beograda, ili podjela između evroatlantske i proruske spoljnopolitičke orijentacije, ili podjela između građansko-sekularne i nacionalističko-klerikalne politike, ili podjela između posrbljavanja i očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta, ili podjela između pristalica i protivnika povlašćenog položaja SPC zasnovanog na neustavnom temeljnom ugovoru, ili podjela na politiku masovnog pristupa državljanstvu i biračkom pravu nasuprot politici restriktivnog državljanstva i ograničenog biračkog prava, ili podjela na pobornike velikosrpskog revizionizma crnogorske istorije i građane koji se nikada neće odreći herojskog patriotizma crnogorskih komita iz 1918. i antifašizma i slobodarstva komunista i partizana iz 1941”, ističu Živković i Bojović.

Prema njihovim riječima, sve ove podjele su i naslijeđene i stvarne i one mogu nestati samo tako što će se Crna Gora trajno utemeljiti kao prozapadna, sekularna, liberalno-demokratska i multietnička država.

“I država u kojoj će obrazovni sistem biti zasnovan na nauci i prosvjetiteljstvu a ne na istorijskim lažima i zaobilaženjima, svetosavskoj crkvenoj jeresi i omladini bez kritičkog mišljenja, prosvijećene i patriotske buntovnosti. Samo zalaganje za takvo društvo ima političkog smisla i samo takva Crna Gora može opstati i trajati kao otvorena i perspektivna državna zajednica. To će prije ili kasnije shvatiti i veći dio sadašnjih politički retrogradnih, istorijski neukih i nerijetko dezorijentisanih stranaka i njihovih lidera”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve