Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Sve izraženija problematika malignog dezinformisanja, Abazović: Pojačati kaznenu politiku prema određenim medijima

Abazović je istakao i da je u Crnoj Gori lažna vijest postala dominatna

Ako se formira 43. Vlada, a formiraće se, ovako ili onako, treba ispuniti obaveze koje nijesu toliko problematične, a kaznena politika prema određenim medijima mora da se pojača, kazao je mandatar za sastav nove Vlade Dritan Abazović na konferenciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT) “Mreža dezinformacija: ukradena demokratija”.

“Mi smo već uzeli dozvolu za neke regionalne TV stanice. Ne mislim da neki naši mediji su daleko od tih medija kojima smo oduzeli licencu”, kazao je Abazović.

On je istakao i da je u Crnoj Gori lažna vijest postala dominatna.

“Biti alergičan na kritiku, znači biti alergičan na istinu. U Crnoj Gori je lažna vijest postala dominantna. U trenutku invazije Rusije na Ukrajinu se vrednosno opredjeljujemo”, dodao je Abazović.

Programska direktorka Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević ocijenila je da se u Crnoj Gori i regionu svi politički akteri javno gnušaju dezinformacija, a veoma je malo onih koji za njima ne posežu tajno.

Picula: Sve izraženija problematika dezinformisanja

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula rekao je da sve izraženija problematika dezinformisanja postaje sve opasnija.

On je kazao da su dezinformacije dovele do gubitka povjerenja ne samo u medije već i u tehnologiju kreiranja politika.

Dodao je da su pojedine grupe u društvu posebno ranjive i podložne štetnim uticajima dezinformacijama, prije svega učenici i stariji građani.

“Sve izraženija problematika detinformisanja postaje sve opasnija kao prepreka u mnogim sferama života. Počevši od eksploatacije nada i strahova, senzacionalističkog pristupa tragedijama, manipulisanja podacima, redakcijama suočenih sa različitim prijetnjama, dezinformcijama kao namjernom izazivanju zabluda, doveli su do gubitka povjerenja, ne samo u medijski ambijent, nego i u tehnlogiju kreiranja politika”, istakao je Picula.

Rajzing Rajnke: Nije riječ o bezazlenim dezinformacijama, već malignim

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da nije riječ o bezazlenim dezinformacijama, već malignim.

“Kada govorimo o ovim informacijama one su sjeme koje truju demokratuju, koje je slabe i zato je potrebno povjerenje u sistem. Crnoj Gori nije stran koncept dezinformacija i one su tu da bi se napravilo nepovjerenje. Uspjeh dezinformacija vidi se kad je društvo podijeljeno. Ovdje je veoma bitno obrazovanje”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da Crna Gora zaslužuje nezavisno sudstvo, ekonomski razvoj za cijelo društvo, a ne samo za one koji su bliski partijama, kao i da je važno da Vlada obrati pažnju na endemsku korupciju, koja izjeda demokratiju možda i više od dezinformacija.

“Zajedničkim radom Vlade, civilnog društva, dezinformacije će postati buka u pozadini, a ne naslov”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da Rusija ima mašinu za dezinformacije.

“One plivaju medijskim prostorom i cilj im je da proizvedu toliko konfuzije da ih je teško kontrolisati”.

Rekla je da Rusija ima biološki i hemijski program naoružanja i da postoje dokazi za to (trovanje u Londonu) i da su lažne vijesti da je Rusija uništila biolaboratorije.

“Oni potpuno izvrću narativ i skreću pažnju sa sebe“, rekla je Rajnke.

Zamjenik šefice Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Rikardo Seri kazao je da je uloga novinara veoma važna u društvu.

“Medijski Fond za borbu protiv dezinformacija pokušaće da popravi kapacitete mejnstrim medija da detektuju i pronađu dezinformacije, i ovaj Fond njih targetira”, kazao je Seri.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neo
31.03.2022-12:10 12:10

Ehhh… na koju dubinu dna smo stigli!?!?!?! Onaj koji je proizvod medij koji širi samo lažne vijesti, onaj koji proizvodi lažne vijesti, te onaj koji se bavi samo prevarama, će da nas zaštiti o lažnih vijesti. Isto kao što ruski špijun na čelo UCG će nas braniti od ruskih sajber napada. Kukala nas majka! Uhhh…