Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Suhih Demokratama: Skupština Glavnog grada je imala kvorum

On je, reagujući na izjavu Demokrata, kazao da je gradski parlament, na sjednici od 29. oktobra prošle godine, imao kvorum, dok Skupština Crne Gore na sjednici održanoj 28.decembra, nije

Na sjednici Skupštine Glavnog grada 29. oktobra prošle godine, kvorum je postojao i bez dva odbornika koji usljed samoizolacije nijesu mogli da prisustvuju sjednici, a koji su se kasnije uključili u rad i odlučivanje na osnovu dogovora sa šefovima klubova odbornika, saopštio je predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih.

On je, reagujući na izjavu Demokrata, kazao da je gradski parlament, na sjednici od 29. oktobra prošle godine, imao kvorum, dok Skupština Crne Gore na sjednici održanoj 28.decembra, nije.

“Nije potrebno nikakvo ekspertsko znanje da se zaključi da Skupština Crne Gore ne može, prilikom utvrđivanja kovoruma, postupati na isti način kao Skupština Glavnog grada , jer je obavezuju drugačije odredbe Poslovnika”, ukazao je Suhih.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Kao neko ko je predsjedavao sjednicom Skupštine Glavnog grada od 29. oktobra prošle godine, i na čije postupanje se pozivaju iz političke partije Demokrata, želim da iskažem zadovoljstvo time što je naše postupanje u skladu sa propisima postao model rada kojemu teže kolege iz državnog parlamenta. S druge strane primjetno je da u pozivanju na postupanje u Skupštini Glavnog grada upoređuju i ono što nije za upoređivanje, očigledno svjesni propusta u svom radu, koje žele da prikriju takvim tumačenjem.

Da kod kolega sa državnog nivoa postoji svjest o tome da nijesu činili pravo u radu i vođenju sjednice Skupštine Crne Gore od 28. decembra prošle godine, upućuje:

-Pozivanje na postupanje Skupštine Glavnog grada i na njen Poslovnik, koji pitanje utvrđivanja kvoruma uređuje na potpuno drugačiji način nego Poslovnik Skupštine Crne Gore,

– Skraćivanje video priloga sa sjednice Skuštine Glavnog grada od 29. oktobra prošle godine, baš u trenutku kad predsjednik Skupštine saopštava ukupan broj prisutnih na sjednici,čime je gledaocima data nepotpuna informacija.

– Donošenje izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore na sjednici održanoj 28. decembra, kojima naknadno propisujete da se prilikom utvrđivanja kvoruma prisutnim smatraju poslanici koji su fizički prisutni u plenarnoj sali Skupštine i poslanici koji učestvuju primjenoim bezbjedne informaciono komunikacione tehnologije.

Prema tome, zamjenom teza ne može se tu ništa promijeniti, kao ni činjenica da je Skupština Glavnog grada na sjednici od 29. oktobra prošle godine imala kvorum, a Skupština Crne Gore na sjednici održanoj 28.decembra, nije.

Nije potrebno nikakvo ekspertsko znanje da se zaključi da Skupština Crne Gore ne može, prilikom utvrđivanja kovoruma, postupati na isti način, kao Skupština Glavnog grada , jer je obavezuju drugačije odredbe Poslovnika. Poslovnikom Skupštine Glavnog grada je propisano da predsjednik Skupštine otvara sjednicu i utvrđuje da li je prisutna većina od ukupnog broja odbornika, što se vrši prebrojavanjem prisutnih od strane Službe Skupštine, nakon čega predsjednik saopštava koliko je odbornika prisutno. Dakle, Poslovnik Skupštine Glavnog grada ne sadrži odredbe o utvrđivanju kvoruma primjenom elektronskog sistema za glasanje, kao što je to propisano u članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Tako je urađeno i nakon otvaranja sjednice Skupštine Glavnog grada koja je počela 29.oktobra prošle godine, što se vidi na video snimku te sjednice, ali i iz stenograma. Nakon otvaranja sjednice predsjednik je konstatovao da je prisutno 43 odbornika, u dvije sale, shodno propisanim mjerama, što znači da je, postojao kvorum za početak sjednice Skupštine Glavnog grada, a samim tim i uslovi da, saglasno zakonu i Poslovniku, Skupština konstatuje prestanak odborničkih mandata i izvrši popunu upražnjenih odborničkih mjesta. Prije početka sjednice odbornicima su dostavljene ostavke odbornika i Izvještaj Izborne Komisije Glavnog grada o popuni upražnjenih odborničkog mjesta, kako to predviđa Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Siguran sam da ste upoznati da je prisutnih 43 odbornika od 61 na samom početku sjednice više nego dovoljan broj za rad i odlučivanje, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Poslovnikom Skupštine. Dakle, na sjednici Skupštine Glavnog grada 29.oktobra prošle godine, kvorum je postojao i bez dva odbornika koji usljed samoizolacije nijesu mogli da prisustvuju sjednici, a koji su se kasnije uključili u rad i odlučivanje na osnovu dogovora sa šefovima klubova odbornika.

Kao neko ko se posebno trudi na demokratizaciji političke scene u Glavnom gradu ja intervenciju Demokrata Crne Gore, sa kojima imam dobru saradnju na lokalnom nivou, i nisam protumačio kao napad na rad predsjdnika Skupštine Glavnog grada već kao pokušaj da upoređivanjem dvije potpuno različite situacije pokušaju da opravdaju svoj propust.

Bez obzira na to ostajem otvoren za davanje pojašnjena i sučeljavanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve