Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SUBVERZIJA CRNOGORSKE DIPLOMATIJE  Preletači opasniji za državu od četničkih kadrova

Iako je predlaganje predstavnika velikosrpske politike Želidraga Nikčevića, za funkciju ambasadora Crne Gore u Srbiji izazvalo žestoke reakcije u javnosti, kako navode naši dobro upućeni izvori, mnogo veća opasnost crnogorskoj diplomatiji prijeti od takozvanih konvertita i prikrivenih svetosavaca. Gotovo čitava nova garda ambasadora biće takozvani ''spavači'' bivše vlasti koje je u diplomatiju doveo bivši ministar Roćen

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović predložio je osvjedočenog svetosavca i pobornika velikosrpske politike Želidraga Nikčevića, predsjedniku države za funkciju ambasadora Crne Gore u Srbiji, a to rješenje izazvalo je burne reakcije.

Revolt velikog dijela crnogorske javnosti i ne treba da čudi s obzirom da je Nikčević član političkog savjeta jednog od konstituenata DF-a – desničarske, pročetničke partije Nove srpske demokratije na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić.

Nikčević je bio i član Narodne stranke Novaka Kilibarde kada je branio velikosrpsku politiku, a 1993. godine je kao član žirija za dodjelu nagrade “Risto Ratković” dodijelio to priznanje Radovanu Karadžiću za pjesnički opus pod nazivom “Siđimo u gradove da bijemo gadove”.

”Srbizacija” crnogorske diplomatije

Predlaganje Nikčevića ogolilo je namjeru nove vlasti da ”svetosavizuje” crnogorsku diplomatiju i ugrozi državne temelje time što će za ambasadore predlagati ljude koji negiraju crnogorsku nezavisnost. Ovakav plan je bio očigledan svima koji su makar malo bili upućeni u političke prilike u državi nakon što je nova vlast ”oslobodila” Crnu Goru.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović jasno je juče, poručio da neće podržati bilo kog diplomatu koji je na bilo koji način ikada radio ili govorio protiv Crne Gore, ističući da ”oni koji su bili protiv nezavisnosti države nemaju ni moralno pravo da traže da budu njeni predstavnici”.

Spavači velika opasnost

Međutim, mnogo opasnija pojava od diplomata u pokušaju koji otvoreno zagovaraju nestanak Crne Gore kao nezavisne države ne krijući da bi voljeli da crnogorska diplomatija bude samo segment srpske su spavači bivše vlasti koji su se potpuno integrisali u strukture novog režima, o čemu portal Aktuno uporno piše.

Sveotasavski spavači, takozvani preletački kadar koji se preko noći odrekao bivše vlasti čini sve da ”opere” svoju biografiju kako bi izgledalo da nijesu nikad imali bilo kakve veze sa strukturama bivšeg režima. Cilj je sačuvati svoje privilegije, po cijenu prihvatanja destruktivne politike aktuelne vlasti, dok su država i njeni interesi tu u drugom planu.

Milan Roćen:  ”Bistriji su konji iz moje Rasove nego urednički tim TVCG”, ”U Jutarnji program da dovedeš goveda”, ”Tih ovaca”, “To je bolesna bagra sakupljena na jednom mjestu”

Portal Aktuelno već duže vremena piše kako se ”preletačke” tendencije funkcionera bivše vlasti najbolje mogu uočiti u diplomatskim krugovima, odnosno u  Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) među kadrom koji je doveden po nalogu bivšeg ministra Milana Roćena i njegovih političkih aparatčika.

Još jedan od mnoštva ”preletačkih” kadrova koji uspješno izvršava tranziciju sa bivše na aktuelnu vlast, je nekadašnja službenica Ministarstva vanjskih poslova, ambasadorka pri Stalnoj misiji Crne Gore pri Savjetu Evrope u Strazburu Slobodanka Krunić.

Krunić važi za jednog od mnogih preletačkih kadrova bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena, a bila je ambasador Crne Gore pri Misiji u Strazburu od 2015. do 2019. godine.

”Tada, na insistiranje Roćena, zbog privatnih potreba, MVP je podržava da sekundira pri Venecijanskoj komisiji, pri tome sve troškove je snosilo Ministarstvo – platu, stan i ostalo. Sad je ministar Radulović predlaže ponovo za ambasadora Crne Gore u Strazburu, jer im je pružala maksimalnu asistenciju u Venecijanskoj komisiji, i naravno, smatraju da će ih zastupati na odgovarajući način”,  kazao je izvor portala Aktuelno iz diplomatskih krugova.

Nova garda ambasadora – stari ”roćenovci”

Iako je predlaganje predstavnika velikosrpske politike Želidraga Nikčevića, za funkciju ambasadora Crne Gore u Srbiji izazvalo žestoke reakcije u javnosti, kako navode naši dobro upućeni izvori, mnogo veća opasnost crnogorskoj diplomatiji prijeti od takozvanih konvertita i prikrivenih svetosavaca.

Tako će maltene čitava nova garda ambasadora biti takozvani ”spavači” bivše vlasti koje je u diplomatiju doveo bivši ministar Roćen.

Vladimir Radulović

Đorđe Janković je kandidat za ambasadora u Tirani, Vladimir Radulović za Madrid ili Vašington, Milena Šofranac  kandidat za Rim, Tamara Mugoša  kandidat za ambasadorsko mjesto najvjerovatnije u UAE. Takođe treba napomenuti da je Čedomir Fuštić kandidat za London. To je sve ‘stara garda’ koju je Milan Roćen doveo u crnogorsku diplomatiju, a koja je apsolutno po mjeri nove vlasti”, rekli su naši izvori iz diplomatskih krugova.

Kako navode naši izvori, ova garnitura diplomata nije mogla tek tako da napreduje kod bivše vlasti, ali su im se vrata otvorila kada je za premijera izabran Zdravko Krivokapić, a za ministra vanjskih poslova Roćenov đak – Đorđe Radulović.

Treba podsjetiti da su premijer Krivokapić i ministar vanjskih poslova Radulović krajem januara razgovarali sa pet karijernih ambasadora: Slavicom Milačić, Anom Vukadinović (o kojima smo nedavno pisali), Marijom Petrović, Snežanom Radović i Veselinom Šukovićem.

Ministar Đorđe Radulović godinama službovao u bivšoj vladi koju je nedavno proglasio za nedemokratsku

Ako uzmemo u obzir da su se ovi ambasadori, nakon održanog sastanka, vratili u zemlje prijema i nastavili da obavljaju dužnosti, nameće se zaključak da nakon što je u startu napravljena čistka najboljih crnogorskih diplomata, nova vlast je naišla na ”zdravo svetosavsko jezgro” u ministarstvu vanjskih poslova. Tako da izuzev nekoliko novih kandidata ništa maltene ne treba da bude mijenjano, jer je konvertitski kadar već spremno preuzeo uloge koje im je nametnula nova vlast na čelu sa ministrom Radulovićem.

Zdrava svetosavska baza

Podsjetimo, portal Aktuelno već duže vremena piše o  postavljanju takozvanog ”svetosavskog kadra” bivšeg režima na važne diplomatske pozicije od strane nove vlasti.

Ranije smo pisali da je postavljanje, stručnom svetosavskom terminologijom rečeno – bogougodnog DPS kadra od strane nove vlasti najočiglednije u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nakon imenovanja Đorđa Radulovića za šefa diplomatije, na izuzetno bitnu funkciju glavnog pregovarača sa EU, postavljen je svetosavski kadar DPS-a Zorka Kordić koja je u Ministarstvo vanjskih poslova dovedena po nalogu bivšeg ministra Roćena i njegovih ljudi. O ovoj temi opšrinije možete čitati na OVOM LINKU.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
amanet
20.05.2021-13:21 13:21

Vratiće se oni doma vrlo brzo. Teško da oni išta imaju sa čašću.

Naroz
20.05.2021-14:32 14:32

Moram da pohvalim portal Aktuelno na ekstraordinarnoj obavještenosti. Kad ste pisali da će Milka Tadić (po vokaciji Mijović), biti ambasador u Vašingtonu, mislio sam da se sprdate… Kad ono stvarno sprdnja.

HAOS
20.05.2021-16:41 16:41

Najgora među njima je S. Krunić…..mrska DPS vlast ju je finansirala ŠEST godina u Strazburu (četiri godine kao šef Misije pri SE, dvije kao saradnik pri VK), pa je ipak moralno i profesionalno dostojanstvo ne sprečavaju da kaže “hvala, dosta je bilo, vrijeme je da se vratim u CG” ….

Andjela
20.05.2021-17:11 17:11

Rado citam portal ali se najezim svaki put kada vidim ovom od ,,milion dolara kez. Molim vas da nas postedite ovih slika Rocana!

MM
20.05.2021-18:16 18:16

A Rocen se i dalje od Mila ne odvaja i kako sad to komentarisati???

Tamara Mugosa
22.05.2021-02:26 02:26

Provjerite moju biografiju na linkedin-u pa korigujte informaciju, čitalaca radi.