Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Strujić-Harbić: SPP da ne dijeli političke lekcije, već da napusti koaliciju koja ne priznaje genocid u Srebrenici

Ona je u odgovoru na saopštenje Stranke pravde i pomirenja (SPP) kazala da BS nije i neće odustati od usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Građanska partija koja jedva ima 400 glasova, ne može da dijeli političke lekcije i sugeriše autentičnom predstavniku jednog naroda kako da zastupa interese toga naroda. To je prije svega politički nekulturno i nevaspitano, poručila je poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić.

Ona je u odgovoru na saopštenje Stranke pravde i pomirenja (SPP) kazala da BS nije i neće odustati od usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Pozvala je SPP da napusti koaliciju čiji konstituenti nijesu podržali Rezoluciju da se u Srebrenici desio genocid.

“Uvaženi gospodine Kalač, veoma smjelo ste sebi dali za pravo da prigovorite Bošnjačkoj stranci što se bavi pitanjem Srebrenice. Da li ste svjesni da pokušavate stranci koja je autentični predstavnik Bošnjaka da zabranite pravo da se bavi bošnjačkim pitanjima? Vaša optužba da su čelnici BS odgovorni za neusvajanje Rezolucije o Srebrenici je politikanska i populistička.

To što ne propustite ni jednu priliku, a da ne napadnete Bošnjačku stranku govori dovoljno o Vama. Za vašu informaciju, mi ne odustajemo od Rezolucije, ali, ne želimo da se ona donosi u sumnjivim i neregularnim zasijedanjima parlamenta, da usvajanje jedne takve Rezolucije bude predmet pred Ustavnim sudom, jer pitanje Srebrenice je isuviše važno da bi se o njemu odlučivalo bez kvoruma, u sitnim satima ili sa minimalnom podrškom. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici mora da se desi u čistim uslovima. I ne brinite, nije BS odustala od Rezolucije. Ovo pitanje će se ponovo brzo naći na dnevnom redu”, poručila je Strujić-Harbić.

Ona je istakla da u Crnoj Gori postoji većina koja podržava stav oko Srebrenice.

“Uvaženi gospodine Kalač, nijesmo mi kazali da danas u Crnoj Gori ne postoji većina koja podržava stav oko Srebrenice, kako nam spočitavate. Naprotiv, u Crnoj Gori danas postoji većina koja podržava naš prijedlog Rezolucije, što potvrđuju potpisi podrške svih šefova klubova opozicije koja broji 40 poslanika u Skupštini Crne Gore i dva poslanika vladajuće većine su za izglasavanje ove Rezolucije.

To nije manjinska Crna Gora, gospodine Kalač. Ako hoćete, mi smo već uspjeli. Ono što smo kazali, a vi pogrešno interpretirali, da ne kažem spinovali, jeste da danas vlast u Crnoj Gori, u kojoj i vaša stranka participira, ne podržava pomenutu rezoluciju. Vaši partneri iz vladajuće strukture gospodine Kalač negiraju genocid u Srebrenici. Šta ste Vi kao Bošnjak učinili da ovaj prijedlog bude podržan od Vaših koalicionih partnera? Lekciju o Srebrenici treba da držite vašim koalicionim partnerima, dvojici poslanika koji nijesu podržali navedenu Rezoluciju. Vama ostaje da sačuvate bar malo časti i istupite sa liste “Crno na bijelo” i na taj način se sačuvate nelagode u kojoj ste se našli zbog koaliranja sa ljudima koji ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid”, kazala je Strujić-Harbić.

Ona je upitala lidera SPP zašto za pet godina dok je bio u BS nije pokrenuo bar jednu inicijativu po ovom pitanju, ako mu je stalo do Srebrenice.

“Nego ste se baš danas sjetili kako ovo pitanje ne treba da otvara i to autentični predstavnik Bošnjaka. Zamolila bih vas posebno, nemojte Vi da govorite o tome čime se i kako vrijeđa dostojanstvo Bošnjaka. Vi, koji ste i riječ Bošnjak izbacili iz naziva vaše partije.

Koji ste nacionalnu priču zemijenili građanskim temama. I to je u redu, nemamo ništa protiv da se bavite pitanjima s aspekta građanske partije, ali Vas molim da se okanete nacionalnih pitanja o kojima ima ko da brine, posebno nemojte da držite bukvice nacionalnim strankama o nacionalnim pitanjima. Slažemo se sa vama da pitanje Srebrenice, kao bolno pitanje, ne treba da bude predmet manipulacije i da ove teme treba ostaviti izvan dnevne politike i medijskog polemisanja, pa vas zato pozivamo da to više ne činite”, kazala je poslanica Bošnjačke stranke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
007
31.12.2020-20:07 20:07

Eto tako, neka se zna! Bravo