Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Strujić-Harbić: Odložiti glasanje o sudijama Ustavnog suda, dati šansu dijalogu

Ona je poručila da je dijalog put ka rješavanju problema

Bošnjačka stranka poziva sve političke subjekte na dijalog oko izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad najviše sudske instance u Crnoj Gori, ali i ispoštovala ustavna procedura da među predloženim kandidatima bude i pripadnika manjinskih naroda, kazala je šefica kluba poslanika BS, Kenana Strujić-Harbić. 

Ona je ocijenila da, Ustavni odbor nije pravično predlagao kandidate za sudije Ustavnog suda.

“Zbog toga danas imamo i blokadu rada Ustavnog suda. Pošto nema dogovora, pozivamo sve kolege na dijalog, da se odloži glasanje o izboru sudija, kako bi se napravio dogovor. Moramo da se prije svega držimo Ustava. Spremni smo na kompromis da se izabere jedan sudija od predloženih kandidata, pod uslovom da se u narednom biranju izabere makar jedan sudija iz red manjinskih naroda”, navela je Strujić – Harbić.

Kako je kazala, Ustav Crne Gore pripadnicima manjinskih naroda garantuje srazmjernu zastupljenost i neprihvatljivo je da od troje prijavljenih kandidata iz reda manjinskih naroda, koji imaju veoma bogate profesionalne i stručne reference, a riječ je o Aliji Beganoviću, Azri Jasavić i Enesi Rastoder, niko ne zavrijedi pažnju članova Ustavnog odbora.

“Napravljena je velika greška, koja se mora ispraviti. Crna Gora je građanska država, Ustav je čuvar države i ne smije se nastaviti praksa da u ključnim institucijama u pravosuđu nema mjesta za pripadnike manjinskih naroda”, ocijenila je šefica kluba poslanika BS-a.

Ona je poručila da je dijalog put ka rješavanju problema.

“Bošnjačka stranka je uvijek davala šansu razgovorima, vjerujemo da će i druge partije prepoznati važnost trenutka u kome se nalazimo i da će dati doprinos da Crna Gora izađe iz krize u kojoj se nalazi”, zaključila je Strujić-Harbić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve