Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Strugar: Političari žele podjele, a ne dijalog

''Građani bi na izborima trebalo da kazne one koji se neodgovorno ponašaju. Međutim, kod nas su političari uticajne ličnosti pa imamo situaciju da se, poslije skupštinskih rasprava i teških riječi suparničkih strana, građani svađaju, a upravo političari nastavljaju da sarađuju'', rekao je Strugar

Retorika crnogorskih političara je usmjerena na podjele i pokazalo se da nemaju kapacitet za demokratski dijalog, ocijenio je stručnjak za komunikacije Miodrag Strugar, u “Pressingu” Gradske RTV.

Stugar je, komentarišući javni diskurs, kazao da izostaje odgovornost političara čije riječi ostaju u ušima građana izazivajući društvene podjele.

“Građani bi na izborima trebalo da kazne one koji se neodgovorno ponašaju. Međutim, kod nas su političari uticajne ličnosti pa imamo situaciju da se, poslije skupštinskih rasprava i teških riječi suparničkih strana, građani svađaju, a upravo političari nastavljaju da sarađuju”, rekao je Strugar.

Kao loš primjer komunikacije navodi postupanje aktuelna Vlada koja, kako kaže, nije ni pokušala da razgovara sa onom Crnom Gorom koja nije glasala za nju.

Održavanjem protesta zbog najave formiranja manjinske Vlade ispred Hrama u Podgorici, smatra, organizatori pokušavaju da podsjete one koji su ih podržali na litije.

Strugar dodaje da su jasni pokušaji da se dobije podrška od Crkve, te da to dovoljno govori u kakvom je stanju Crna Gora i na koji način žele da vode državu oni koji danas o njoj odlučuju.

Međutim, Strugar ukazuje da partije sa različitim ciljevima ne mogu dobro voditi državu, što se pokazalo poslije godinu i po od kad su na vlasti. Podsjeća da je Vlada dogovorena u manastiru Ostrog.

“Svi su vukli na svoju stranu i imali smo od početka manjinsku vladu, jer nije imala jedinstvenu podršku od vladajuće većine”, rekao je Strugar.

Crkva se, dodaje, politikom bavi čitavo vrijeme, pa se premijer Zdravko Krivokapić više boji šta će mu reći mitropolit nego građani.

Novina je, kaže, da vlast učestvuje u nečemu što je prethodno zabranila, podsjećajući na ministarsku zdravlja koja je podržala proteste.

“Ministri protestuju ispred vlade, braneći jedan dio vlade od drugog dijela vlade, što je nečuveno u svijetu”, dodaje Strugar.

Nje jasno šta se može očekivati nakon glasanja u četvrtak i petak u Skupštini, poručuje i dodaje da su izbori jedino pravo rješenje.

Podsjeća da premijer Zdravko Krivokapića ima savjetnika koji, kako kaže, umije da organizuje ulične demonstracije i koristi ih za razne stvari.

“Retorika kod premijera i istaknutih ministara pokazuje da su smanjili tenzije, kao da su svjesni da više neće biti u Vladi, ali preostaje da vidimo dalje korake”, saoštio je Strugar.

Ovakav Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije je, kaže, neprihvatljiv za Crnu Goru sa bilo kojom Vladom.

“Vidjeli smo verziju koja je nezvanična i Vlada ne želi da je podijeli sa javnošću. Ako je tačno ono što smo vidjeli iz medija, ima mnogo manipulacije, što je šteta za Crnu Goru”, zaključio je Strugar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve