Na bazi ne davanja saglasnosti, ucjena i sprovođenjem raznih represivnih metoda prema ljekarima i medicinskom osoblju zdravstveni sistem se može održavati još vrlo kratko, tvrdi potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković.

Adnan Striković

Striković podsjeća da je u saopštenju  Ministarstva zdravlja navedeno da direktori zdravstvenih ustanova nijesu dali dozvole ljekarima i medicinskim sestrama da odu uz opremnime, a da to dopuštaju nemedicinskom kadru.

“Poraznu zbilju su potkrijepili podatkom da je preko 100 zaposlenih u KCCG tražilo otpremnine, a da su one dopuštene za samo njih 12 i to upravo iz strukture nemedicinskog kadra. To znači da su 90 odsto onih koji su željeli da odu neophodni javnom zdravstvenom sistemu”, rekao je Striković.

Striković ističe da se ovdje govori samo o onima koji su zvanično zatražili sporazumni raskid ugovora o radu.

“A slutite li uopšte koliko generalno zdravstvenih radnika razmišlja o napuštanju javnog zdravstva? Govori li vam išta podatak da je crnogorski zdravstveni sistem za posljednjih oko 5 godina napustilo 150 ljekara?”, pita Striković.

Striković i za resornog ministra ima, kako kaže, dva ključna pitanja.

“Kakav je to zdravstveni sistem koji počiva na onima koji žele da ga napuste? Da da li je svjestan da će dobri ljekari i medicinske sestre ubrzo otići i bez optremnina i njegove saglasnosti?”, dodaje Striković.

Striković tvrdi da se na bazi nedavanja saglasnosti, ucjena i sprovođenjem raznih represivnih metoda prema ljekarima i medicinskom osoblju sistem može održavati još vrlo kratko.

“Ali nadležnima u Ministarstvu zdravlja je izgleda to jedino i važno, da sistem kako tako funkcioniše do kraja njihovog mandata. Sreća je što će se to brzo desiti, podnošenjem ostavke ili na drugi način”, zaključio je Striković.

Komentari

avatar