Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Striković: Zahtijevamo od Vlade i ministarke da nam precizno saopšte razloge odbijanja vakcina

Ali, kako imati razumijevanje za odbijanje pomoći pri nabavci, ili da stvar bude gora, odbijanje ponuđenih donacija, pita on

Crna Gora je među malobrojnim državama u Evropi u kojima još nije započeo program imunizacije protiv SARS CoV 2, saopštio je dr Adnan Striković, predsjednik OO SDP Bijelo Polje, navodeći razloge.

“Šta su razlozi? Mogli bismo ih pretpostavljati. Neko će reći da kao mala država nemamo potreban međunarodni uticaj i ne možemo parirati konkurenciji. Drugi će reći da je u situaciji ogromne potražnje za vakcinama broj doza koje potražujemo neinteresantan farmaceutskim kompanijama. Neko treći će reći da su nam upravo broj stanovnika i neophodnih doza komparativna prednost. Sve to može imati smisla, manje ili više. I zaista mi u SDP – u, želimo da pokažemo razumijevanje za različita tumačenja u tom pravcu”, navodi Striković.

Ali, kako imati razumijevanje za odbijanje pomoći pri nabavci, ili da stvar bude gora, odbijanje ponuđenih donacija, pita on.

“Izgovori su najblaže rečeno neubjedljivi. A tek kako objasniti mlake reakcije na takav potez ili čak davanje podrške? Isti oni koji su prethodnu vladu satanizovali zbog odbijanja donacije tri respiratora u situaciji kada nam ti respiratori uopšte nisu bili potrebni, sada paradoksalno podržavaju odbijanje donacije vakcina u situaciji kada su nam one prijeko potrebne.

Ne zamjeramo nikom ko bi od Statisa, Deripaske, ili nekog drugog pojedinca odbio donaciju za sebe, ali kada je u pitanju javno zdravlje, nemate pravo na lično. Ne misle svi građani Crne Gore jednako ni o čemu, čak ni o univerzalnim civilizacijskim vrijednostima poput antifašizma, a kamoli da se slažu u mišljenju o bilo kom pojedincu ili nekoj vakcini. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog toga, niko, bar ne u ime svih građana, nema pravo da odbija ponuđene donacije vakcina”, kaže Striković i dodaje:

“Da pojednostavimo. Neko želi da donira vakcinu svim  građanima. Sa kojim pravom neki pojedinac, pa bio on i premijer, to odbija? Odakle bilo kome pravo da odlučuje o tuđem zdravlju? Vakcinacija nije obavezna, i kao takva spada u domen ličnog zdravlja, kao i vakcina protiv gripa. Dakle, ko ne želi, ne mora da je primi, ali ne smije drugome uskraćivati to pravo”, ističe.

Kako dodaje, po zakonu o zdravstvenoj zaštiti svako ima pravo da odluke iz domena ličnog zdravlja donosi sam.

“Da je vakcinacija obavezna, izgovori koje slušamo bi mogli imati smisla. Zahtijevamo od vlade i ministarke zdravlja da nam precizno saopšte razloge takvog stava. Da nam nakon toga precizno odgovore na pitanja. Kada će u Crnu Goru stici prva vakcina? O kojem tipu vakcine se radi i u kojoj količini? Ono sto smo čuli u emisiji “Reflektor” je zbunjujuće i ponavljamo, neubjedljivo. Nismo razumjeli ni da li MZ i dalje ostaje pri stavu da se imunizacija započne mRNA Phizer vakcinom, bez obzira što se može desiti da u međuvremenu nabavimo ostale?

I zaista ne bismo željeli da se ovaj naš apel svrsta u red dnevnopolitičkih nadgornjavanja na ovu temu, isuviše ih je. A u dnevnim izvještajima vidimo da se naplaćuju najskuplje moguće, ljudskim životima”, zaključio je Striković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve