Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Striković: Spajiću Grunfe, lažna obećanja u medicini ubijaju

Pritom je, kaže Striković, riječ o čovjeku koji je ukinuo zdravstveni fond te u njemu napravio rupu koja sad rezultira ''trajno skupim i nedostupnim lijekovima, dugačkim listama čekanja i slabljenjem javnog zdravstva''

Kandidat na listi “SDP – Za našu kuću” Adnan Striković komentarisao je danas program „Zdravlje sad“ koji je Milojko Spajić predstavio i pritom obećao „unaprjeđenje zdravlja cjelokupne populacije“.

Pritom je, kaže Striković, riječ o čovjeku koji je ukinuo zdravstveni fond te u njemu napravio rupu koja sad rezultira “trajno skupim i nedostupnim lijekovima, dugačkim listama čekanja i slabljenjem javnog zdravstva”.

Kao ljekar, Striković je upozorio da su instant rješenja i nerealna obećanja u zdravstvu opasna.

U medicini se, ističe, ne može ništa sakriti i u njoj ne pomaže mahanje čarobnim štapićima.

„U finansijama Spajić možda može kao Grunf iz Alan Forda obećavati – manje ćete raditi, više zarađivati. Sad taj isti populizam primjenjuje na medicinu. U zdravstvenom sistemu lažna obećanja i populizam koštaju živote“, rekao je doktor Striković te dodao da sve što radi „Evropa sad“ znači slabljenje javnog, a jačanje privatnog zdravstva.

Striković je istakao kako je ideju o organizovanju Kliničkog Centra Crne Gore kao Univerzitetskog kliničkog centra javno izložio prije punih 23 godine kao jedini student član Savjeta Medicinskog fakulteta. No, Univerzitetski klinički centar nije, ukazuje on, građevinsko pitanje i nova zgrada, već pitanje uređivanja haosa u upravljanju i nedostatka kadrova.

„U PES-u uopšte nijesu svjesni da nam je većina bolnica ispod kadrovskog minimuma, da na birou rada nema nijedan specijalista i subspecijalista. Stoga igra u kojoj dosadašnji KCCG nastavlja rad kao gradska bolnica, a gradi se nešto novo nije moguća. Neka ne rasturaju i ne dijele instituciju u kojoj radi preko 400 ljekara i 2000 zaposlenih i koja je u mogućnosti da zbrine i najkompleksnije pacijente na valjan način. Od takvih ideja korist će imati samo privatne poliklinike“, rekao je Striković i dodao da se može napraviti još 10 ustanova u Podgorici, ali KCCG će ostati ustanova tercijarnog nivoa jer on to faktički jeste i ne može odlukom postati gradska bolnica.

Striković je takođe Spajiću poručio da obećava „brda i doline“ negdje dalje, a da zdravstveni sistem pusti onima koji znaju kako reorganizacijom unutar sistema smanjiti liste čekanja, kako regionalnom saradnjom obezbijediti dovoljno ljekova po nižim cijenama, kako sistemski jačati kadrovsku bazu i zdravstvene ustanove u cijeloj državi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve