Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Striković: Sistem javnog zdravlja je neodrživ bez pomoći privatnog sektora

Prema njegovim riječima u životu, pa i u politici imaju pravo na eksperimente, imaju pravo nekada i povlačiti poteze čija je svrha isključivo sitan politički benefit

SDP je zabrinuta zbog ishitrenog, političkog i populističkog eksperimenta ministarstva zdravlja, koji je pored toga i u suprotnosti sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Nikako drugačije ne možemo tumačiti raskid ugovora Fonda za zdravstveno osiguranje sa privatnim zdravstvenim ustanovama, saopštio je predsjednik GO SDP Adnan Striković i poručio da je sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori neodrživ bez izdašne pomoći privatnog sektora.

Prema njegovim riječima u životu, pa i u politici imaju pravo na eksperimente, imaju pravo nekada i povlačiti poteze čija je svrha isključivo sitan politički benefit.

“Ali, kada je u pitanju budućnost zdravstvenog sistema i zdravlja svih građana, onda ne bismo smjeli eksperimentisati i sistemske odluke donositi skoro preko noći. Najmanje šta smo očekivali je da će Ministarstvo pokrenuti najširi mogući socijalni dijalog sa svim zainteresovanim stranama, ili u najmanju ruku bar zatražiti mišljenje najpozvanije institucije u zemlji, a to je svakako Ljekarska komora prije nego se odluči na jedan ovakav korak”, navodi Striković.

Ističe da ako postoje sumnje treba obaviti jasne kontrole, ali ne donositi brzoplete odluke koje mogu štetiti građanima kroz lošiju zdravstvenu zaštitu.

“Odluke ne smiju da liče na bilo koju vrstu revanšizma jer u pitanju je zdravlje građana a podržavamo da se svaka sumnja ispita u zakonskim procedurama. Bez mišljenja te institucije SDP neće zauzimati stav o namjerama Ministarstva zdravlja, a uvjereni smo da bez tog mišljenja ni MZ ne bi trebalo povlačiti nikakve sistemske poteze, koji bi, ukoliko se pokažu pogrešnim mogli imati nesagledive i dalekosežne posljedice”, dodaje Striković.

Poručuje da su u jedno sigurni, “sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori je neodrživ bez izdašne pomoći privatnog sektora”.

“Sigurni smo da treba tražiti modele čvršće i jače saradnje sa PZU, a ne inatiti se i obračunavati sa njima”, napominje Striković.

Prema njegovim riječima niti je to dobro za naš zdravstveni sistem, niti su zaposleni u PZU to zaslužili.

“Brzo smo izgleda zaboravili da trenutno imamo stabilnu epidemiološku situaciju, zahvaljujući dobrim dijelom i njima. Pozivamo MZ da još jednom razmotri sve rizike koje ovako ishitrena zdravstvena politika sa sobom nosi”, zaključio je Striković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve