Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Striković: Nakon intervencije SDP-a isplaćene naknade specijalizantima

On tvrdi da ministarstvo zdravlja griješi od početka mandata

SDP pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da se retroaktivno isplati naknada za odvojeni život specijalizantima za mjesec april.

“Ne samo zbog toga što je SDP to javno zahtijevao i potencirao to pitanje, već prvenstveno zbog toga što je na taj način ispravljena nepravda ministarstva zdravlja učinjena prema mladim doktorima koji su se u vrijeme Covid krize vratili da pomognu svojoj državi. Zvuči paradoksalno da Vlada jedne države mora da ispravlja greške svog ministarstva, ali nažalost je istinito. S tim što se u ovom slučaju nije radilo samo o grešci, već o namjeri. To je dakle bila politika ministarstva zdravlja i toga su svjesni svi ti doktori”, kazao je Adnan Striković, potpredsjednik SDP-a.

On tvrdi da ministarstvo zdravlja griješi od početka mandata.

“Tako je ministar inicijalno govorio da doktori nemaju želju za stručnim usavršavanjem, zatim su doktori ohrabrivani da slobodno napuste naš zdravstveni sistem i idu u inostranstvo. Uslijedila je antiustavna prijetnja studentima medicine o obavezi šestogodišnjeg rada u Crnoj Gori nakon završetka studija. Bilo je još ozbiljnih “promašaja” ovog ministarstva. Ali je kao kruna, zbog trenutka u kojem je donešena, uslijedila odluka da se specijalizantima ukine naknada za odvojeni život”, naveo je Striković.

Nakon toliko nonsensa, Vlada je konačno odlučila da reaguje i preuzela inicijativu koju SDP pozdravlja.

“Mada je premijer mnoge negativnosti mogao da spriječi samo jednim konkretnim potezom. Da ne bude da u ministarstvu zdravlja ništa nije urađeno kako treba, pohvalićemo recimo intezivniji rad na uspostavljanju preventivnih skrining programa. Ali su i oni zaustavljeni od 13.03.2020. i ne preduzimaju se pravi koraci da ti programi opet zažive. Dinamika vraćanja zdravstvenog sistema u normalan pogon je posebno poglavlje u kojem vidimo ozbiljne nedostatke. U tom pravcu ćemo preduzeti korake i dati prijedloge narednih dana”, poručio je Striković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve