Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Strategija za borbu protiv korupcije ključna za jasan pravac i dalji napredak

U saopštenju za medije navodi se da Koprivica je potvrdio odlučnost i privrženost 44. Vlade Crne Gore evropskim integracijama i sprovođenju svih potrebnih reformi kako bi Crna Gora, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, što prije i što kvalitetnije ispunila sva završna mjerila za uspješno pristupanje EU

Strategija za borbu protiv korupcije ključna za jasan pravac i dalji napredak, zaključak je današnjeg susreta potpredsjednika Vlade Moma Koprivice sa Hanne Juncher, direktoricom Direktorata za bezbjednost, integritet i vladavinu prava pri Savjetu Evrope u Litvaniji.

Tom prilikom, kako je saopšteno, Koprivica je naglasio važnost reformi u pravosuđu i jačanje institucionalnog integriteta, te ukupnog antikorupcijskog okvira.

U saopštenju za medije navodi se da Koprivica je potvrdio odlučnost i privrženost 44. Vlade Crne Gore evropskim integracijama i sprovođenju svih potrebnih reformi kako bi Crna Gora, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, što prije i što kvalitetnije ispunila sva završna mjerila za uspješno pristupanje EU.

Dodaje se da Koprivica, koji je ujedno i predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, predstavio je i opsežan rad Vlade na implementaciji preporuka GRECO.

“U sklopu implementacije pomenutih preporuka, formiran je i Nacionalni savjet sa jasnom misijom i mandatom, te usvojena i Strategija za borbu protiv korupcije (2024-2028 godina) sa dvogodišnjim Akcionim planom, što je bila takođe jedna od najvažnijih preporuka GRECO, posebno imajući u vidu da Crna Gora već 10 godina nije imala važeću Strategiju, što je bio ozbiljan nedostatak. Njenim usvajanjem 5. juna ispunjena je i obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU od značaja za dobijanje pozitivnog IBAR-a”, kaže se u saopštenju dostavljenom iz kabineta Koprivice.

Navodi se da Hanne Juncher je pozdravila značajne reformske napore Vlade i ostalih institucija na jačanju antikorupcijskog okvira, vladavine prava i mehanizama za sprečavanje pranja novca.

Takođe je i naglasila, da usvajanje sveobuhvatne Strategije za borbu protiv korupcije kao “veoma snažan” pozitivan korak u vođenju antikorupcijske politike, jer, kako je istakla bez “nje nema jasnog pravca i napretka”.

Usvojena Strategija je, prema njenim riječima, ključna tačka za unapređenje borbe protiv korupcije i od velikog značaja je njena dosledna implementacija.

Koprivica i Juncher su se saglasili o jačanju saradnje Crne Gore sa tijelima Savjeta Evrope, te razmijenili mišljenja o neophodnosti daljih reformi sa naglaskom na borbu protiv ekonomskog kriminala, konstatovano je tokom susreta.

Iz kabineta su naveli da Koprivica je izrazio i posebnu zahvalnost na podršci koju je prilikom izrade Strategije pružila kancelarija SE u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve