Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stradner: Tenzije i nestabilnosti mogle bi spriječiti put Crne Gore ka EU

Aktuelizovane etničke tenzije i nestabilnosti mogle bi spriječiti Crnu Goru da se pridruži Evropskoj uniji, rekla je u intervjuu za glas amerike naučna saradnica vašingtonskog instituta Ameriken entrerprajz Ivana Stradner

Aktuelizovane etničke tenzije i nestabilnosti mogle bi spriječiti Crnu Goru da se pridruži Evropskoj uniji, rekla je u intervjuu za glas amerike naučna saradnica vašingtonskog instituta Ameriken entrerprajz Ivana Stradner.

“Crna Gora se pridružila NATO-u i uspješno je sprovela brojne reforme tako da bi svi trebalo da podrže njeno članstvo u Evropskoj uniji. Ali, u Crnoj Gori aktuelizovane su etničke tenzije i nestabilnosti će je spriječiti da se pridruži EU. Takođe, mislim da je problematično to što u aktuelnoj crnogorskoj administraciji postoje različiti blokovi čiji su interesi veoma različiti. Svjesni smo kakve bi mogle biti posljedice situacija kada su države polarizovane iznutra. Da li će biti nova država članica još je nepoznato – najvažnije je da prvo razriješi duboke etničke tenzije koje jačaju u Crnoj Gori”, navodi Stradner.

Na pitanje da li vlada ima kapacitet da odoli i odupre se političkim previranjima koja se dešavaju u zemlji, Stradner kaže da ne sumnja da bi pojedini lideri Crnu Goru željeli da vide kao dio EU, ali većina lidera na Balkanu samo priziva članstvo – jer je to trenutno popularno.

“Imajući u vidu polarizaciju u zemlji i pojačane tenzije, koje katkada potpiruje Beograd, to sve Crnoj Gori otežava put ka članstvu. Niko neće imati koristi od bilo kakvih previranja u Crnoj Gori i potrebno je posvetiti više pažnje trenutnim napetostima”, mišljenja je Stradner.

A onda dodaje.

“Kada govorite o crnogorskim vlastima – pravo pitanje je ko je to? Trenutna situacija u crnogorskoj vladi nalaže to pitanje. Veoma je polarizovana. Ima toliko blokova unutar nje koji imaju veoma različite aspiracije prema Evropskoj uniji. Tako da ne mogu da kažem da su crnogorske vlasti ujedinjene oko tog cilja. Jedan dio to članstvo smatra konačnim ciljem, dok drugi dio članova izvršne vlasti zalaže se za to da bude što dalje od članstva”, navodi Stradner.

Situacija sa Beogradom je, kaže, veoma interesantna i komplikovana – imajući u vidu uloge Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve.

“Djeluje da su tenzije najjače u posljednjih nekoliko godina. Potrebno je da Beograd više razgovara sa Crnom Gorom i tamošnjim aktuelnim režimom – jer dvije države ne bi imale nikakve koristi od eskalacije etničkih napetosti”, ocjenjuje Stradner.

Na pitanje da li bi Beograd bio spreman da oteža put Crne Gore ka Evropskoj uniji ili drugim regionalnim inicijativama, Stradner istče da tako nešto ne bi bilo razumno.

“Pravo pitanje u vezi sa pristupom Beograda Crnoj Gori je uloga crkve i to je nešto na šta treba obratiti pažnju. Dakle, nije samo članstvo u EU ili NATO. Mislim da to sve prilično ima veze sa pravoslavnom crkvom”, kazala je Stradner.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve