Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Stoltenberg: Rusko miješanje u unutrašnju politiku i demokratske procese je neprihvatljivo

Članstvo Crne Gore u NATO-u je dobro za Crnu Goru, dobro je za region i dobro je za cijelu Alijansu. Grčki i italijanski avioni pomažu da vazdušni prostor Crne Gore bude bezbjedan, a crnogorske snage usavršavaju svoje vještine djelujući i trenirajući zajedno sa 30 drugih saveznika. Sve u svemu, Crna Gora je jača i sigurnija kao dio najuspješnije alijanse u istoriji, kaže Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da su tokom nekoliko posljednjih godina vidjeli ruske pokušaje da se miješaju u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO, što je neprihvatljivo. Dodao je da je Rusija takođe odgovorna za zlonamjerne aktivnosti u sajber prostoru i promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO-a i saveznika.

– Pokušaji miješanja u naše demokratske procese su neprihvatljivi. NATO u potpunosti poštuje pravo svake nacije da izabere sopstvene političke i bezbjednosne aranžmane. Rusija treba da uradi isto – rekao je Stoltenberg komentarišući ruski upliv u politiku Crne Gore.

Sa generalnim sekretarom NATO-a smo razgovarali povodom godišnjice članstva Crne Gore u Alijansi.

POBJEDA: Crna Gora obilježava šestu godišnjicu članstva u NATO-u. Za tih šest godina dogodile su se velike geopolitičke promjene. Imamo i rat u Evropi. Koliko je važno što je mala država poput Crne Gore dio Alijanse u ovim nepredvidivim vremenima i da li očekujete da će naredna vlada, koja će biti formirana nakon parlamentarnih izbora 11. juna, dosljedno ispunjavati svoje NATO obaveze?

STOLTENBERG: Od pristupanja našoj Alijansi prije šest godina, Crna Gora je bila cijenjena NATO saveznica, dajući mnogo doprinosa našoj zajedničkoj bezbjednosti.

Crna Gora obezbjeđuje trupe za naše multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, za našu savjetodavnu misiju i misiju izgradnje kapaciteta u Iraku i za našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu, što je još važnije sada, u vremenima pojačanih tenzija. Crna Gora takođe pruža vrijednu podršku Ukrajini, uključujući pružanje azila velikom broju izbjeglica i nastavlja da igra vitalnu ulogu na Zapadnom Balkanu, pomažući promovisanje stabilnosti i mira.

Takođe, pozdravljam napore Crne Gore da dodatno poveća potrošnju na odbranu. Ovo pomaže da se osigura da NATO ostane spreman za današnje i sjutrašnje izazove i dio je napretka Crne Gore na putu evroatlantskih integracija i reformi.

Članstvo Crne Gore u NATO-u je dobro za Crnu Goru, dobro je za region i dobro je za cijelu Alijansu. Grčki i italijanski avioni pomažu da vazdušni prostor Crne Gore bude bezbjedan, a crnogorske snage usavršavaju svoje vještine djelujući i trenirajući zajedno sa 30 drugih saveznika. Sve u svemu, Crna Gora je jača i sigurnija kao dio najuspješnije Alijanse u istoriji.

Predsjednik Milatović je nedavno posjetio sjedište NATO-a tokom svoje prve posjete, samo nekoliko dana nakon polaganja zakletve, što je jasan znak posvećenosti Crne Gore našoj Alijansi. Takođe sam imao priliku da mu čestitam u Ankari, gdje smo obojica prisustvovali ceremoniji inauguracije predsjednika Erdogana. Radujem se nastavku bliske saradnje sa Crnom Gorom uoči samita u Viljnusu i nakon njega.

POBJEDA: Vi ste više puta isticali značaj Zapadnog Balkana za NATO. Da li ste zabrinuti razvojem događaja u ovom regionu, imajući u vidu da, prema relevantnim izvještajima, kao što su oni iz Evropske komisije, zemlje stagniraju u reformama, a članstvo u EU za sada izgleda prilično daleko? Tu je i pitanje Kosova čije rješenje se ne nazire, a pored svega toga imamo lidere sa Balkana koji posjećuju Putina u jeku rata u Ukrajini…

STOLTENBERG: Region je prešao dug put od sukoba iz 1990-ih, ali smo vidjeli ponavljajuće tenzije, uključujući one na Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka.

NATO ima dugu reputaciju u promovisanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naš novi strateški koncept, usvojen na Samitu u Madridu prošle godine, ponovo potvrđuje strateški značaj regiona za Alijansu. Slažemo se oko važnosti našeg prisustva u regionu, uključujući i kroz našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu i naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu.

Naša saradnja sa Evropskom unijom i drugim partnerima ostaje od suštinskog značaja i nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama u regionu; jer je bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važna za NATO i za mir i stabilnost u Evropi.

NATO najoštrije osuđuje nedavne ničim izazvane napade na trupe KFOR-a na sjeveru Kosova, u kojima je ranjeno skoro 40 pripadnika mirovnih snaga. Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti.

Na Kosovo šaljemo još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da KFOR ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat.

Naša misija KFOR-a će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu; i nastavićemo da djelujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999.

Nasilje vraća Kosovo unazad i cio region, dovodi u pitanje evroatlantske aspiracije. I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana.

POBJEDA: U Crnoj Gori će uskoro biti održani parlamentarni izbori. Američki zvaničnici upozoravaju da postoji opasnost od ruskog miješanja u parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Ako uzmemo u obzir tri stvari, a to su proruske strukture u Crnoj Gori koje su u ovom trenutku dio parlamentarne većine, sajber napade koji su navodno povezani sa Rusijom i ulogu Rusije na izborima 2016. godine, koliko je ta mogućnost, po Vašem mišljenju, realna? Kako će NATO reagovati u tom slučaju?

STOLTENBERG: Tokom svih ovih godina vidjeli smo kako Rusija pokušava da se miješa u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO-a. Rusija je takođe odgovorna za zlonamjerne aktivnosti u sajber prostoru i promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO-a i saveznika.

Pokušaji miješanja u naše demokratske procese su neprihvatljivi. NATO u potpunosti poštuje pravo svake nacije da izabere sopstvene političke i bezbjednosne aranžmane. Rusija treba da uradi isto.

NATO je solidaran sa Crnom Gorom, a mi ostajemo u bliskom i redovnom kontaktu sa crnogorskim vlastima.

Putin je potcijenio odlučnost Ukrajine i jedinstvo NATO-a

POBJEDA: Nedavno ste imali pesimistične prognoze o ishodu rata u Ukrajini. Kakav je Vaš stav danas? Vidite li uskoro kraj ovog sukoba i koliko će ovaj rat, kad god se završio, promijeniti sliku Evrope?

STOLTENBERG: Predsjednik Putin je mislio da će zauzeti Kijev za nekoliko dana i kontrolisati Ukrajinu za nekoliko nedjelja, ali petnaest mjeseci kasnije, hrabri ukrajinski narod nastavlja da brani svoju zemlju.

Predsjednik Putin je napravio dvije velike strateške greške kada je napao Ukrajinu. On je potpuno potcijenio odlučnost Ukrajine, a potpuno je potcijenio jedinstvo NATO-a.

Na našem nedavnom neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu razgovarali smo o tome kako možemo Ukrajinu približiti NATO-u, gdje joj je i mjesto. Saveznici već pružaju pomoć bez presedana. Uvjeren sam da ukrajinske snage sada imaju kapacitete koji su im potrebni da oslobode okupirane djelove zemlje, ali mi moramo da učinimo više. NATO radi na višegodišnjem paketu podrške, uz snažno finansiranje. Ovo će obezbijediti odvraćanje i odbranu Ukrajine na duži rok, pomoći u obnovi njenog bezbjednosnog i odbrambenog sektora i tranziciji Ukrajine sa doktrina, opreme i obuke iz sovjetskog doba na punu interoperabilnost sa NATO-om.

Razgovarali smo i o unapređenju postojeće komisije NATO-Ukrajina ka novom Savjetu NATO-Ukrajina. Ovo bi bio značajan korak ka uspostavljanju zajedničkog konsultativnog foruma sa Ukrajinom za razgovor o ključnim pitanjima za našu zajedničku bezbjednost.

Takođe smo se pozabavili aspiracijama Ukrajine za članstvo. Svi saveznici se slažu da su vrata NATO-a otvorena i da su samo saveznici i Ukrajina ti koji treba da donose odluke o članstvu. Rusija nema pravo veta. Svi saveznici se takođe slažu da će Ukrajina postati članica NATO-a. Istovremeno, sada je najvažnije obezbijediti da Ukrajina prevlada kao suverena i nezavisna država. Ne znamo kada će se rat završiti, ali moramo da obezbijedimo da kada se to dogodi, imamo kredibilne aranžmane koji će garantovati bezbjednost Ukrajine u budućnosti i prekinuti ciklus ruske agresije.

Imali smo dobru diskusiju o svim ovim pitanjima i uvjeren sam da ćemo na samitu u Viljnusu doći do konsenzusa.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve