Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Stoltenberg: Non pejper o promjeni granica nije cirkulisao među NATO članicama

Poručio je da NATO igra važnu ulogu u pomaganju stabilizacije regiona Zapadnog Balkana preko članica u regionu – Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da nije upoznat sa postojanjem tzv. non pejper dokumenta u kojem se navodno poziva na promjenu granica na Balkanu. Dodaje i da ta dokumenta nisu cirkulisala među NATO saveznicima.

“Ovo su dokumenti o kojima sam čitao samo u medijima. Oni nisu cirkulisali među NATO saveznicima u sjedištu NATO-a. Nisam ih vidio. Ne mogu da potvrdim postojanje ovih dokumenata. To su, dakle, dokumenti koje nisam vidio i nikada neću komentarisati dokumente koje nisam ni vidio, ni pročitao. Dakle, to je moja glavna poruka o tim dokumentima, o kojima nije moguće ništa reći jer ih nisam vidio”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije sa makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim, odgovarajući na pitanje da prokomentariše navode o promjeni granica iz non pejpera koji se prethodnih dana pojavio u medijima.

Poručio je da NATO igra važnu ulogu u pomaganju stabilizacije regiona Zapadnog Balkana preko članica u regionu – Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije.

“I naravno imamo i zemlje poput Hrvatske i Slovenije. Dakle, u regionu ima mnogo članica. Postoje i partneri, uključujući Srbiju, i mi radimo sa Srbijom. Srbija je jasno rekla da ne traži članstvo u NATO-u. To potpuno poštujemo. Poštujemo neutralnost Srbije i poštujemo odluku da ne želi članstvo u NATO-u. Ali pozdravljamo činjenicu da možemo da radimo sa Srbijom i da je Srbija partner NATO-a. Bosna i Hercegovina, još jedna država partner i kandidatkinja, koja radi na daljim evroatlantskim integracijama”, dodao je on.

Naglasio je da je svima potreban dijalog.

“Samim tim i NATO već duži niz godina podržava dijalog između Beograda i Prištine. Tamo imamo misiju koja pomaže stabilizaciji i zaštiti svih zajednica na Kosovu. I mi, naravno, podržavamo sve napore da se postigne napredak u dijalogu Prištine i Beograda. Nije na NATO-u da tada preporučuje šta bi trebalo da bude ishod ovog dijaloga. Samo želimo i podržavamo da uključene strane sjede zajedno i traže zajedničko rješenje”, zaključio je Stoltenberg.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve