Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stoltenberg-Đukanović: “Oni koji pokušavaju da nas podijele neće uspjeti”

Đukanović je kazao da se tokom prethodne tri godine članstva partnerstvo Crne Gore i NATO-a dodatno učrvstilo.

Kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako Crna Gora može računati na NATO, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanaka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

foto predsjednik.me

Đukanović boravi danas u Briselu, u radnoj posjeti NATO-u.

“NATO članstvo je dobro za vašu bezbjednost i prosperitet. Investicije iz zemalja članica NATO-a su se duplirale, tokom pandemije koronavirusa članice su pomagale opremom i finansijski”, istakao je Stoltenberg na zajedničkoj pres konferenciji.

On je rekao da bezbjednosni izazovi koji su bili prisutni prije Kovid-19 krize nijesu nestali i poručio da će se NATO truditi da zdravstvena kriza ne preraste u bezbjednosnu.

“Tokom pandemije i državni i nedržavni akteri su koristili informacionu propagandu da pokušaju da podriju Savez i naše demokratije. U NATO-u radimo zajedno na identifikovanju i borbi protiv dezinformacija. Oni koji pokušavaju da nas podijele neće uspjeti. Crna Gora nastavlja da bude visokocijenjena saveznica koja doprinosi bezbijednosti Sjevernoatlantskog saveza uključujući i vaše prisustvo u KFOR misiji na Kosovu, našu multilateralnu snagu u Letoniji i misiji u Avganistanu”, naglasio je generalni sekretar NATO-a.

NATO može da računa na Crnu Goru, a kako je istakao Stoltenberg, isto tako Crna Gora može da računa na NATO.

CG napredovala kroz saradnju sa NATO-om

Đukanović je kazao da se tokom prethodne tri godine članstva partnerstvo Crne Gore i NATO-a dodatno učrvstilo i ocijenio da je zemlja napredovala kroz tu saradnju.

“Vjerujem da smo se učešćima u zajedničkim aktivnostima dokazali kao pouzdan partner. To se pokazalo kroz učešće u raznim misijama – u Avganistanu, Kosovu, Letoniji, kao i u pripremama za misiju u Iraku”, naveo je Đukanović.

On je takođe istakao da je naša zemlja podnijela Nacionalni plan do 2024. kojim kako je kazao, pokazuje čvrstu riješenost da Crna Gora ispuni obaveze u pogledu ravnopravnog nošenja tereta u finasiranju Alijanse.

On je Stoltenbergu zahvalio na pomoći tokom pandemije Kovid-19.

“Iza nas je najteža, prva faza, faza borbe za ljudske živote. Crna Gora  je pokazala visok stepen efikasnsoti i organizovanosti institucija i kompetentosti ključnih državnih podsistema. Proglasili smo kraj epidemije u Crnoj Gori i našu zemlju kao korona fri destinanciju, i sada smo usresređeni na izazove sledeće faze –  saniranje posledica kovid 19”, naveo je Đukanović.

Izbore dočekati u punoj ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti

Ključni izazovi, kako je rekao predsjednik, sada su u oblasti ekonomije.

“Zadatak je oporavak ključnih ekonomskih resursa. Ključni izazovi za našu zemlju su i redovni parlamentarni izbori koji se trebaju održati u uslovima pune ekonomske i socijalne stabilnosti”, napomenuo je Đukanović.

Takođe, crnogorski predsjednik je poručio da je potrebno oduprijeti se neprincipijelnim pritiscima koji žele da osujete evropsku perspektivu regiona Balkana.

Prema njegovim riječima, uzrok svih naših problema je dugo izbivanje zemlja Zapadnog Balkana izvan vrijednosti tekovina evroatlanste zajednice.

“Drago nam je da više nijesmo najmlađa članica, da se širi krug evroatlanstke bezbjednost prostora Zapadnog Balkana. Vjerujem da je jedini dobar izbor dalji put ka evropskim i evroaltlanstkim integracijama. Nadam se da ćemo ubuduće savladati sve izazove koji se tiču bezbjednosti našeg regiona, ali u svijetu uopšte”, zaključio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve