Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Stigli agremani za sedam novih ambasadora

Za šefove misija pri međunarodnim organizacijama agreman nije potreban.

Agremani su stigli za sedam novih ambasadora Crne Gore, javlja Portal RTCG.

O davanju agremana (pristanak šefa države ili ministra spoljnih poslova druge države da prihvati akreditovanog predstavnika) obaviještena je crnogorska vlada zvanično.

Agremani su stigli za Dragana Tufegdžića (Slovenija), Stanicu Anđić (Austrija), Branka Bulatovića (NR Kina), Zorana Miljanića (Sjeverna Makedonija), Čedomira Fuštića (Mađarska), Jovana Mirkovića (SAD) i Branka Boškovića (Španija). Đorđe Radulović će biti novi ambasador Crne Gore pri OEBS-u.

Predlog za postavljanje ambasadora donosi Vlada, na predlog šefa diplomatije. Nakon dobijanja agremana, Vlada o tome obavještava predsjednika države, koji bi zatim trebalo da zatraži mišljenje od skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Nakon dobijanja mišljenja, koje nije obavezujuće, predsjednik države donosi ukaz o postavljenju ambasadora i potpisuje akreditivna pisma, čime se stvaraju uslovi da ambasador stupi na dužnost.

Konsolidacija diplomatske mreže jedan je od ključnih ciljeva državne politike već godinama, imajući u vidu da su u velikom broju naših diplomatskih predstavništava mandati ambasadorima davno istekli a novi nijesu imenovani. Crna Gora trenutno ima ambasadore u svega desetak država, dok je otpravnici poslova predstavljaju u preko 20, i to je slučaj već duže vrijeme.

Osim ambasadora, Crna Gora u inostranstvu ima i tri generalna konzula – u Frankfurtu, Sremskim Karlovcima i Istanbulu.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

Sjednice Odbora, na kojima će se raspravljati o kandidatima, zakazane su za 2. i 3. jul.

Milatović je od Odbora tražio mišljenje o Čedomiru Fuštiću, kandidatu za ambasadora Crne Gore u Mađarskoj, o Draganu Tufegdžiću, kandidatu za ambasadora u Sloveniji, Zoranu Miljaniću, kandidatu za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji. Odbor bi trebalo da da mišljenje i na predlog da Branko Bulatović bude ambasador u NK Kini, kao i o predlogu da Đorđe Radulović bude ambasador – stalni predstavnik Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beču.

Za šefove misija pri međunarodnim organizacijama agreman nije potreban.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović reagovao je nedavno na izvještaje koji su objavljeni u medijima u kojima se pominje da Crna Gora još nema ambasadore u 27 zemalja, te da konsultacije Vlade i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića teku već mjesecima, bez konačnog rezultata.

Rekao je da MVP odgovorno i posvećeno pristupa popunjavanju diplomatske mreže i da Milatović “koliko sjutra” može zatražiti mišljenje nadležnog skupštinskog odbora o onim kandidatima koji su dobili agremane i tako ubrzati postavljenje osam ambasadora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve