Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stejt department: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije o svom vazdušnom prostoru

Pozivamo Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropsku uniju, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope, poručio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, na konferenciji za novinare

Pozivamo Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropsku uniju, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope, poručio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ruske osude i prijetnje poslije otkazivanja posjete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, Prajs je rekao da su Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija “kao suverene države donijele suverene odluke o svom vazdušnom prostoru, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda”.

Na pitanje Glasa Amerike kako komentarišu to što je srpski predsjednik Vučić planirao da ugosti Lavrova, dok istovremeno odbija da uvede sankcije Rusiji, Prajs kaže da “stalno pozivaju Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu”.

“Uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost”, rekao je Prajs.

Odgovarajući na pitanje kako će SAD i NATO zaštititi tri zemlje koje su zatvorile vazdušni prostor od ruskih prijetnji, Prajs kaže da su “sve tri članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća”.

“Juče smo obilježili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Sjeverne Makedonije u martu”, poručio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve