Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Stejt department: Pozdravljamo hrabrost specijalnog tužioca u Crnoj Gori, konkretni rezultati ključni

Ključno je da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sjedinjene Države pozdravile su “hrabrost i riješenost glavnog specijalnog tužioca u Crnoj Gori Vladimira Novovića i zvaničnika sličnih njemu u tužilaštvu i organima za sprovođenje zakona” koji, kako se navodi u reakciji Stejt departmenta za Glas Amerike, rade na iskorijevanju endemske korupcije i pozivanju javnih zvaničnika na odgovornost.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je rekao da SAD ne mogu direktno da komentarišu specifične slučajeve, ali da je ključno da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilišuću ulogu u Crnoj Gori, nanoseći štetu ekonomiji, obeshrabrujući investicije, okrnjujući demokratiju i usporavajući proces pristupanja Evropskoj uniji. Ključno je da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u toj oblasti, što znači ne samo hapšenja, već i uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou“, poručio je portparol Stejt departmenta, u odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše nedavno hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Takođe je naveo da će „jaki, dobro obrazloženi slučajevi, koji rezultiraju osudama, poboljšati povjerenje javnosti u institucije, tako što će jasno pokazati da nema nekažnjivosti i da niko nije iznad zakona“.

Osim slučajeva Jovanića i Medenice, za sada nema epiloga vezano za transkripte koje je dostavio Europol, a koji su objavljeni nedavno na portalu Libertas.

Podsjetimo prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Takođe se navodi da su Petar Lazović (u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”) i Ljubo Milović (koristio je nadimak “Zli poručnik“), ”koristeći svoje pozicije, pružali zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, davali osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tule
11.05.2022-17:40 17:40

Neki od ovih provedenih nemaju nikakve veze sa ovim zloupotrebama. Selektivno i po babu i po stripovima. Fuj !