Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanković: Neću da se povlačim pred licem sa potjernice

Ja nisam zec iz gore. Ja sam 31 godinu vršio sudijsku funkciju. Bio sam i predsjednik Višeg suda

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, saopštio je u intrvjuu za TVCG da nema namjeru da se povlačim sa funkcije.

Ivica Stanković

“Ja nisam zec iz gore. Ja sam 31 godinu vršio sudijsku funkciju. Bio sam i predsjednik Višeg suda. Čitavo vrijeme sam obavljao na dostojan način i nijedan razlog ne postoji da se ja povlačim pred licem sa potjernice”, rekao je Stanković.

Prema njegovim riječima, nema ni namjeru ni ideju da opstruira istragu nego zahtjevam još više da se utvrdi istina.

“Niko nije iznad zakona”, ističe Stanković.

Dodaje da nije pobjegao sa konferencije za medije, kako su to pojedini mediji prenijeli, već da su ga spriječile preuzete obaveze da ostane.

“Nisam bježao niti bih, ali u pitanju su bile već preuzete obaveze. Da sam to i odložio zbog okolnosti slučaja ja ne bih ni mogao da odgovaram na pitanja novinara. Dakle, nisam izbjegavao pitanja, nikad ne bježim od javnosti i odgovora”, kazao je Stanković.

Osvrnuo se i na sekretara tužilaštva Nenada Vujoševića.

“Bivši sekretar nije bio ni moja lijeva ni desna ruka, niti je generalni sekretar. On je samo sekretar. Opis poslova mu je bio samo administrativni. Ne zadužujue se sa predmetima niti je imao uvid u njih. Da naglasim, nisam ga ja zaposlio, već je imao 20-ak godina radnog staža u tužilaštvu kada sam ja došao na čelo”, objasnio je Stanković.

Na pitanje zašto se čekalo da izađu snimci da bi Vujošević bio obuhvaćen istragom, Stanković je odgovorio da je suspendovan čim su stvoreni zakonski uslovi, a to je odluka SDT o proširenju istrage.

“Nijesmo kumovi niti su naši roditelji kumovi. Njegov brat od strica kumovao je mom bratu ali nisam ga vidio godinama, niti sam održavao tu bliskost sa njim”, dodaje on.

Nije konkretno odgovorio na pitanje da li njegov sin ženi ćerku Darka Šarića, osumnjičenog za šverc nekoliko tona kokaina.

“Nisam dobio pozivnicu. Ono što je istina da je sin redovno završio pravni fakultet, ali nije bilo mjesta u pravosuđu za njega. Sada krči put kao advokat i nikad nije iznosio detalje tužilaštva niti će ih iznositi”, istakao je Stanković.

VDT tvrdi i da se ne osjeća ugroženo.

“Ne osjećam se ugrožen od takvih. Tužilaštvo efikasno radi svoj posao. I nije nam bitno ime i prezime jer nema nedodirljivih, makar bilo iz redova tužilaštva”, ocijenio je Stanković.

Tužilački savjet, kaže on, odlučio je da je preuranjeno pričati o v.d. stanju dok ne istekne mandat.

“Nije bilo poimeničnog glasanja, većina nije izglasala dnevni red i čeka se 7. oktobar. I sjednica će biti do 7. ili 8. oktobra. Očekujem da Tužilački savjet neće dozboliti da dođe do blokada rada državno tužilačke organizacije. Ako dođe do blokade mogli bi ući u pravno bez vlašće i to nije dobro ni za koga”, objašnjava on.

Na javni poziv nije se javio, jer smatra da su trebali da se jave kandidati koji bi trebali da se izaberu u parlamentu.

“I da sam izabran meni bi mandat bio prekinut jer mi treba nešto više od godine do 67. godine. Znate i kakva je situacija u parlamentu i da ne bi mogao dobiti dvotrećinsku većinu. V.D. stanje je takvo da na čelo tužilaštva može doći samo neko od devet tužilaca VDT-a. Svi tužioci iz VDT-a su se izjasnili da nemanju volju da obavljaju funkciju v.d. VDT-a. Smatraju da ja treba da nastavim i da je tužilaštvo postiglo dobre rezultate i o tome je sačinjen zapisnik. Ja sam rekao da prihvatam da obavljam v.d. VDT-a”, rekao je Stanković.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve