Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanić: U četvrtak protest zbog poskupljenja goriva

SDP je, kako je najavio, obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, ali ona sedam mjeseci stoji u Skupštini i ne dolazi na red

Cijene goriva porašće 13. put u posljednjih godinu dana i do kraja godine biće na rekordnom nivou od kad se mjeri u eurima što će za posljedicu imati i rast cijena ostalih proizvoda i usluga. To je saopštio član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) na današnjoj pres konferenciji i najavio da će ta stranka tražiti hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi se donijela odluka o smanjenju akciza na gorivo.

SDP je, kako je najavio, obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, ali ona sedam mjeseci stoji u Skupštini i ne dolazi na red.

Vlada Crne Gore ne pokazuje ni mrvicu želje da se ovo stanje ispravi. Stanje je alarmantno, moramo da djelujemo hitno – kazao je Stanić.

On je saopštio da Socijaldemokratska partija poziva građane na protest ispred Ministarstva finansija od 13 časova.

Ako 10 eura uspemo goriva, šest ide na akcize i PDV, a četiri eura je stvarna vrijednost goriva. U Crnoj Gori je danas ono skuplje nego u Luksemburgu, Češkoj, Poljskoj… Nama je skuplje gorivo nego u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini za do 25 centi – naveo je Stanić.

Cijena dizela kod nas je 1,40 eura, dok je u BiH 1,16, a u S. Makedoniji 1,06 eura – naveo je Stanić.

Najavio je da će SDP tokom dana uputiti inicijativu poslaničkim klubovima sa zahtjevom da jedina tačka na zasijedanju Skupštine bude smanjenje akciza.

Ukoliko se hitno ne smanje akcize, desiće se galopirajući stampedo sa cijenama svih usluga. Zbog toga će prosječna plata pasti do 10 odsto. Mi tražimo da se akcize smanje na nivo koji imaju susjedne države – poručio je Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve