Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stanić: Lokalni izbori pokazali da URA i SNP nemaju podršku građana

Važno je, kaže, da imamo ''šarenu'' ponudu u vrijednosnom, političkom i ideološkom smislu kako bi svaki građanin imao približno bliskog kandidata kojem će dati podršku

Uzimajući u obzir broj predsjedničkih kanidata, kao i rascjepkanost političke scene, mislim da je izvjesno da će doći do drugog kruga predsjedničkih izbora, kazao je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV.

Važno je, kaže, da imamo “šarenu” ponudu u vrijednosnom, političkom i ideološkom smislu kako bi svaki građanin imao približno bliskog kandidata kojem će dati podršku.

Govoreći o ubjedljivoj pobjedi na lokalnim izborima u Tuzima, Stanić ocjenjuje da je predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj radio na stvaranju preduslova za bolji život građana u toj opštini, što su oni na izborima i nagradili.

“URA nije učestvovala na izborima, a SNP nije prešao cenzus. Čitava Vladina koalicija je dobila 0 mandata u Tuzima”, ističe Stanić, dodajući da je zadovoljan rezultatima koje je SDP ostvario u Tuzima.

Očekuje da će predsjednička kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković ostvariti odlične rezultate na izborima.

“Vladajuća većina, odlukom da nema kandidata, niti podržava bilo koga, pokazuje da nema podršku građana, da je njihova podrška na istorijskom minimumu za bilo koju vladu u Evropi”, navodi Stanić, dodajući da bi oni zbog toga željeli da se izbori u Crnoj Gori više nikada ne održe.

“Otvorenom zloupotrebom se vrši vlast, mimo volje birača, jer Vlada Dritana Abazovića, Vlada URA-e i SNP-a, nema nikakvu podršku građana – što su pokazale serije lokalnih izbora. Očigledno je njima cilj da ovakvo stanje bez parlamentarnih izbora ostane još minimum godinu dana”, ocjenjuje Stanić.

Svjedočimo, dodaje, bezobzirnom urušavanju institucija u Crnoj Gori.

“Abazović je pretvorio Vladu u rijaliti šou, gdje se svakodnevno donose odluke bez ikakvog biznis plana. Ranije su se za takve odluke vodile rasprave u parlamentu po dva do tri mjeseca”, kaže Stanić.

Ističe da će pogrešne odluke biti na štetu građana.

“Šteta od pogrešnih odluka Vlade Dritana Abazovića i Zdravka Krivokapića naplaćivaće se u Strazburu. Samo odluka o smjeni direktora će koštati nekoliko miliona eura”, poručuje Stanić.

U Crnoj Gori se, kaže, vodi određena vrsta hibridnog medijsko-političkog rata u kojoj se sukobljavaju interesi velikih sila.

“Očigledna je želja Srbije, koja želi da ima veći uticaj od onoga što su njene granice, ali i Rusije da ima pojačani uticaj na Balkanu”, smatra Stanić.

Dodaje da ta želja ima pogodno tlo u Crnoj Gori.

“Imamo jasan upliv preko crkvenih organizacija, ali i preko određenih struktura kao što su ‘Noćni vukovi’ i svega onoga što je ispostava rusko-srpskog sveta u Crnoj Gori. Određene političke strukture uopšte se ne libe da daju podršku takvom konceptu vladanja, i prisustvuju proslavama tih struktura”, navodi Stanić.

Naglašava da se na ta pitanja ne smije ćutati, ocjenjujući da ključnu ulogu u sprječavanju negativnih tendencija imaju naši zapadni partneri, ali i građanske snage u državi.

Govoreći o cenzurisanju humorističko-satiričnog časopisa „Karampana“, Stanić kaže da takvo postupanje podsjeća na “teherenizaciju” Crne Gore.

“To je greška koja bi se morala ispraviti, pogotovo zbog toga što su vlasti prolazne, a tradicija u našoj zemlji poput karnevala ili izlaska ovog lista duže traju od lokalnih vlasti i lidera, ali i svih političara zajedno. Odnos prema slobodnoj riječi treba unapređivati, a u vremenu interneta ne možete zaustaviti namjeru ljudi iz Karampane”, navodi Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve