Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Stanić: Država subvencijama da pomogne ugostiteljima

Socijaldemokratska partija će predložiti da država subvencionira 70 odsto troškova zakupa za sve ugostitelje koji imaju potpisane i notarski ovjerene ugovore o zakupu za prostor u kojima se vrši ugostitejska djelatnost, saopštio je danas portparol SDP i član Predsjedništva te stranke Mirko Stanić

Socijaldemokratska partija će predložiti da država subvencionira 70 odsto troškova zakupa za sve ugostitelje koji imaju potpisane i notarski ovjerene ugovore o zakupu za prostor u kojima se vrši ugostitejska djelatnost, saopštio je danas portparol SDP i član Predsjedništva te stranke Mirko Stanić.

foto Arhiva

To su, ukazuje on, veliki fiksni troškovi, a činjenica da je odlukama Ministarstva zdravlja djelatnost zabranjena nameće obavezu da se pokrije dio ovih troškova.

“Ovom mjerom bi se značajno olakšao položaj preko tri hiljade ugostitelja u kojima radi značajan broj građana Crne Gore”, smatra Stanić.

Kako kaže, i pored dijela dobrih rješenja jasno je da mjere definisane za zatvorene djelatnosti, prije svih ugostiteljstvo, ne mogu obezbijediti stabilnost u ovom sektoru, nastavak poslovanja, kao i opstanak dobrog dijela ugostitelja i njihovih zaposlenih.

“Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da je jedan dio zaposlenih u zatvorenim djelatnostima radio u sivoj zoni. Bez obzira na taj momenat i o ovom dijelu zaposlenih se posebno mora voditi računa”, naglašava.

Dodaje da subvencioniranjem dijela minimalne zarade i poreza i doprinosa poslodavac teško može pokriti stvarni trošak zaposlenog u ugostiteljstvu.

“A da ne govorimo o tome koliki su dodatni prihodi svih zaposlenih u ovoj branši prije svih konobara kada objekat normalno radi. Da li su se kreatori mjera pitali kako obezbijediti da ugostitelji i njihovi zaposleni prežive? Da obezbijede egzistenciju svojih porodica, plate stanarine i brojne druge obaveze? Reklo bi se da nijesu ili makar ne u dovoljnoj mjeri”, ocjenjuje portparol SDP.

Uvažavajući činjenicu da imamo nekoliko hiljada zaposlenih u sektoru ugostiteljstva u SDP-u smatraju neophodnim da se mjere za ugostiteljstvo dodatno koriguju, a dodatne mjere mora pratiti i odgovarajući set mjera sa lokalnog nivoa koji se mora odnositi na ukidanje obaveza plaćanja svih dažbina prema opštinama i opštinskim preduzećima na određeni vremenski period.

“Cijenimo da su dodatne mjere neophodne kako bi ukupni paket imao efekta i predstavljao dobar osnov da najveći dio poslodavaca u zatvorenim djelatnostima sačuva poslovanje i održi kontinuitet u broju zaposlenih”, zakjučuje Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve