Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stajović: Pravo je vrijeme za samostalnu opštinu Zeta

Stajović smatra da je pravo vrijeme za samostalnost, jer su predpripreme dobro urađene

Inicjativa za osamostaljivanje opštine Zeta, koju je pokrenula Demokratska partija socijalista, je tema koja se tiče poboljšnja kvaliteta života stanovnika naše opštine, a osnovni razlozi su ubrzanje ekonomskog razvoja, povećanje nivoa usluga i preuzimanje dijela poslova Glavnog grada – kazala je predsjednica gradske opštine pri Glavnom gradu Golubovci Tanja Stajović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Stajović smatra da je pravo vrijeme za samostalnost, jer su predpripreme dobro urađene.

“Trebalo je razviti infrastrukturu, institucije obrazovanja, turizam i poljoprivredu i na tome se radilo u prethodnom periodu. Došli smo do onog nivoa koji je dovoljan da naša opština bude samostalna. Nedostaje administrativna zgrada opštine, čija izgradnja je planirana do kraja ove godine”, objašnjava Stajović.

Dodaje da su još prije dvije godine opredijelili sredstva za izradu studije opravdanosti, koja je upućena Ministastvu javne uprave, ali odgovor još nije stigao.

” Mi smo odradili ono što je bilo do nas, ali prethodnoj vladi nije se činilo bitno ili su željeli opstruirati ovu inicijativu. Ne znam kako bih drugačije opravdala ovoliku neodgovornost za rješavanje pitanja koje je od prioritetnog značaja za razvoj Zete”, ocjenjuje Stajović.

Inicijativa je da ime koje je predviđeno strategijom bude Opština Zeta, te da u njenom sastavu budu, kako kaže, prethodno usaglašene teritorije. Takođe, velika državna preduzeća poput KAP-a i Aerodroma Crne Gore teritorijalno se nalaze na ovom području, što je od ogromnog značaja za budući razvoj mlade opštine.

“Veoma je značajno što će KAP, pa i sve buduće institucije , biti na teritoriji jedne mlade opštine kakva će biti Zeta. Očekujem da svi poslanici glasaju za ovu nicijativu”, kazala je Stajović.

Ukoliko zakonska procedura prođe prema planu, ističe, u oktobru bi mogli dobiti i prvu skupštinu i prvog predsjednika opštine. Sudeći po reakcijama, stanovnici Zete su veoma zadovoljni podnošenjem inicijative za samostalnost opštine.

Studijom se , kako objašnjava, ne može predvidjeti broj odbornika, ali će se to zakonski odrediti u odnosu na broj punoljetnih birača.

“Broj stanovnika će sigurno pokazati veliki porast u odnosu na posljednji popis stanovništva iz 2011. Gradska opština je do sada prešla veliki razvojni put i vrlo se dobro administrativno razvijala. To je rezultiralo spremnošću da odmah nakon dobijanja statusa može nesmetno da krene u samostalni rad, te nastavi da se razvija pozitivnom dinamikom”, ocjenjuje Stajović.

Zeta je, kako dodaje, primarno poljoprivredno područje, a protekli period je ukazao na potrebu za razvojem domaćih proizvoda. U tu svrhu je predviđen projekat Pijaca domaćih proizvoda, mjesto na kome će svi proizvođači moći da izlože svoje proizvode.

“Svaki projekat znači bolji život naših stanovnika i svaki je važan. Osim pijace , trenutno se realizuje Trg u centru Anova, na prostoru od 1600 kvadrata, zatim nastavak puta Golubovci- Mataguži, izgradnja Dnevnog centra za stara lica i Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, Dječje igralište u Botunu i mnogi drugi projekti koji se rade prvenstveno u cilju unaprijeđenja kvaliteta života građana Zete”, zaključuje Stajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve