Srpski zvaničnici će morati da nauče da je Crna Gora suverena zemlja, ukorijenjena u evro-atlantizmu, a ne dio njihovog imaginarnog “sve-srpskog” političkog i kulturnog prostora, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

MVP: Uplitanje u kampanju umjesto poštovanja praznika

Ministarstvo vanjskih poslova je reagovalo na izjave šef diplomatije Srbije Ivice Dačića, koji je, između ostalog, kazao da je “potrebno jedinstvo svih drugih da bi se srušio Milo Ðukanović”.

“U susret državnom prazniku, danas su građani Crne Gore primili nesvakidašnju čestitku od ministra vanjskih poslova Srbije. Ministar Dačić nam je, umjesto najboljih želja, uputio recepte za rušenje aktuelne vlasti, vlasti koja čuva evro-atlantsku, pro-zapadnu i sekularnu orijentaciju Crne Gore. Ono što stalno ponavljamo je da se Srbija i njeni najviši zvaničnici kontinuirano i grubo miješaju u poslove i politički proces Crne Gore”, navodi se u reagovanju MVP-a.

Šef diplomatije Srbije, kako je saopšteno, nije mogao da se uzdrži čak ni povodom 13. jula.

“Uplitanje u izbornu kampanju u Crnoj Gori i to na samom njenom početku, bilo je važnije od poštovanja državnog praznika susjedne suverene zemlje”, ističu iz MVP.

Ukazuju da je primjetno da Dačić takav rječnik koristi samo protiv Crne Gore. Kako se ističe u reagovanju, za zemlje koje u borbi sa pandemijom primjenjuju isti granični režim prema građanima Srbije, poput Grčke ili Mađarske, nema ni riječi, jer u tim zemljama, kako se navodi, nema skorijih izbora.

“Ovakvo obraćanje jednog šefa diplomatije prema susjednoj zemlji je svakako za žaljenje, ali će, nakon sadašnje bjesomučne kampanje koju vode, srpski zvaničnici morati da nauče da je Crna Gora suverena zemlja, ukorijenjena u evro-atlantizmu, a ne dio njihovog imaginarnog “sve-srpskog” političkog i kulturnog prostora”, zaključuju u MVP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve