Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Srpski nacionalni savjet traži pomoć od Krivokapića, tvrde da su diskriminisani

Vuksanović tvrdi da je prethodnih pet godina bivša vlast je gotovo u potpunosti srpskim organizacijama uskratila sredstva koja su im po tom osnovu pripadala

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kojem traži državnu pomoć za medijske organizacije koje funkcionišu u okviru Srpskog nacionalnog savjeta, a koje se po njegovom kazivanju nalaze u bezizlaznoj situaciji zbog ogoromnih obaveza prema povjeriocima i režijskim troškovima. On ujedno tvrdi da se i u 2021. godini nastavilo sa diskirminacijom srpskog naroda.

“Prinuđeni smo da se Vama, kao predsjedniku i koordinatoru izvršne vlasti u Crnoj Gori, zbog nastavljanja očigledne diskriminacije srpskog naroda i u 2021. godini obratimo za pomoć. Srpski nacionalni savjet je, u okviru svojih aktivnosti, u prethodinim godinama formirao srpske medije: portal „Srpske novine“, časopis „Srpske novine“, Srpski radio, Srpsku televiziju i Srpsku književnu zadrugu što su bili i ostali najznačajniji projekti srpskog naroda na očuvanju posebnosti i identiteta u Crnoj Gori. Navedeni projekti bili i su najuspješniji projekti nacionalnih zajednica finansiranih od strane državnih fondacija po Ustavom zagarantovanom pravu shodno poglavlju „Zaštita identiteta, član. 79“”, navodi se u pismu Krivokapiću.

Vuksanović tvrdi da je prethodnih pet godina bivša vlast je gotovo u potpunosti srpskim organizacijama uskratila sredstva koja su im po tom osnovu pripadala.

“Sve prethodne godine opstali smo isključivo zahvaljujući razumijevanju i pomoći Vlade Republike Srbije bez koje u Crnoj Gori ne bi postojala nijedna aktivna srpska organizacija”, ističe on.

Prema njegovim riječima srpski narod i srpske organizacije imaju neotuđivo Ustavno pravo da koriste sredstva poreskih obveznika namijenjena za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta jer budžet Crne Gore pune sa najmanje 30 posto sredstava, koja su im u proteklom nizu godina potpuno uskraćena.

“Navedene medijske organizacije koje funkcionišu u okviru Srpskog nacionalnog savjeta su u bezizlaznoj situaciji, za naše uslove sa ogromnim obavezama prema povjeriocima i režijskim troškovima, posebno prema: Agenciji za elektronske medije, Radio-difuznom centru, Agenciji za autorska prava, Elektroprivredi i drugim komunalnim potraživanjima. Stoga Vas molimo da nam, ukoliko postoji mogućnost, obezbijedite državnu pomoć kako bismo sačekali nove konkurse sa nadom da će Vlada u budućem vremenu obezbijediti ravnopravnost srpskom narodu po svim spornim pitanjima. U protivnom bićemo prinuđeni da u najkraćem roku u potpunosti obustavimo rad što je očigledno i namjera ovako brutalne diskriminacije. Molimo Vas, da nas o Vašoj odluci, povodom naše molbe za pomoć obavijestite što je moguće prije”, poručuje Vuksanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
11.01.2022-15:18 15:18

…nemože upaliti tv -samo srbijanski kanali /oko 80 kanala /upalis li radio u auto opet srbijanski kanali +svetigora , srbijanske novine ,srbijanska zadruga , zaštitise ćirilicu a mi nećemo ijekavicu…sipa im se iz SRB a oce jos i nase pare -Ugroženi -otese crkve i hramove ,sve djaolisaše i jos im malo…
NIKAD IM NEBILO DOSTA ! kad su nas primali u PEN cio svijet sa oduševljen ZA a oni jedii uzdržani!

Safet
11.01.2022-16:05 16:05

LICIS NA MLADICA-A Lazes ka DODIK-VUCICEV -POMOC CE TI DAT VUCIC  ON  PRUZA NOVCANU POMOC CETNICIMA -KA U NIKSIC  2 MILIJONA!! -KRIVOKAPIC NEMA PARA TO SU CRNOGORSKE PARE vidis li sta Cetnici rade u PRIBOJ -PAZAR -PLJEVLJA -BERANE -CETINJE ! STA STE URADILI U VUKOVAR I SREBRENICI  VI KOJI SIRITE CETNISTVO  I PRESTAVLJATE DA STE LAZNO DISKRIMISANI  RADITE NAJVISE ZLOCINE DRUGIM NARODIMA  ! DISKRIMISANI SU MIRNI I BEZ UVREDA  SA SVOJIM KOMSIJAMA ZIVE  BRATSKI  I KOMSIJSKI PRIMJER -BOSNJACI-  – SRBI-ALBANCI -HRVATI -CRNOGORCI  !