Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Srpski čir u Crnoj Gori pred pucanjem!

Srpsko biračko tijelo je očekivalo čuda, a od Vlade Zdravka Krivokapića dobilo je samo razočarenja - neće biti izlaska iz NATO-a, povlačenja priznavanja Kosova, mijenjanja spoljnolitičkog kursa, revidiranja stava o genocidu u Srebrenici...  Štaviše, Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić čestitali su  Aljbinu Kurtiju izbor za predsjednika vlade Kosova, što je prosto razjarilo Srbe odane tvrdokornoj kleronacionalističkoj idelogiji koju zastupa Demokratski front

Piše: Balša Knežević

Srpstvo u Crnoj Gori odavno je prestalo da bude nacionalna kategorija i postalo je stvar političke pripadnosti i subkultura bunta oko koje se okupljaju Crnogorci razočarani u bivšu vlast Demokratske partije socijlista koju krive za većinu društvenih, ali i privatnih problema.

Ideološko-političku bazu  profesionalnih pripadnika subkulture srpstva u Crnoj Gori čini Svetosavski kult ”krvi i tla”, odnosno takozvana vjerska zajednica – Srpska pravoslavna crkva. Ova organizacija je neizostavni činilac u političkom životu takozvanih ”profesionalnih Srba” u Crnoj Gori.

Takozvane litije bile su izraz jedinstva političkih Srba i napravile su koheziju između zavađenih frakcija u okviru ovog nacionalno-političkog biračkog korpusa koja im je omogućila da uz pomoć pete kolone okupljene oko jedne prirepak stranke formiraju vlast nakon prošlogodišnjih izbora 30. avgusta.

Liltije, ali prije svega pokojni vođa i ideolog velikosrpskih stranaka u Crnoj Gori Amfilohije Radović, na silu su ujedinili do tada žestoko zavađene srpske stranke. Nakon pobjede na izborima 30. avgusta prošle godine građani Crne Gore prosto su bili zaprepašćeni udarom velikosrpsko-klerofašističkog ideološkog orgijanja po ulicama crnogorskih gradova.

Klerikalna retrogradna politika i Amfilohije Radović ujedinili Srbe na neko vrijeme

Međutim, od 30. avgusta i početne velikosrpsko-klerofašističke euforije, velikosrpsko biračko tijelo doživjelo je surovo otrježnjenje i shvatilo da određene, prije svega spoljnopolitičke odluke neće moći tek tako da budu promijenjene, bez obzira na jaku hegemonističku silu političkih obavještajno-propagandnih centara iz Moskve i Beograda, koji djeluju kroz srpske partije u Crnoj Gori.

Srbi pred pucanjem

Podsjetimo, portal Aktuleno još je u januaru pisao o revoltu Srba u odnosu na aktuelnu vlast. Taj revolt je najvidljiviji  kod pristalica Demokratskog fronta koje Krivokapićevu vladu sve glasnije nazivaju “antisrpskom”.

Simbol Srpskog otpora u Crnoj Gori – Dara sa Smokovca: DPS je nikad nije uhapsio, ali zato nova vlast jeste i to zbog isticanja srpske zastave

Vlada koja postoji zahvaljujući pokojnom lideru svetosavskih stranaka i Srpske crkve Amfilohiju Radoviću, u startu nije imala povjerenje većine stanovništva, zbog očigledne namjere da uruši temelje države Crne Gore i asimiluje Crnogorce u velikosrpski projekat.

Međutim, stvari su za aktuelnu vlast od lošeg prešle na mnogo gore, jer kako saznaje portal Aktuelno, nezadovoljstvo Srba koji su Krivokapića i ekipu apostola doveli na vlast, doživjelo je kulminaciju nakon lokalnih izbora u Herceg Novom.

Srpsko biračko tijelo je očekivalo čuda, a od vlade Zdravka Krivokapića dobilo je samo razočarenja – neće biti izlaska iz NATO-a, povlačenja priznavanja Kosova, mijenjanja spoljnopolitičkog kursa, revidiranja stava o genocidu u Srebrenici…  Štaviše, Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić čestitali su  Aljbinu Kurtiju izbor za predsjednika vlade Kosova, što je prosto razjarilo Srbe odane tvrdokornoj kleronacionalističkoj idelogiji koju zastupa Demokratski front.

Priznanje Kosova zaboljelo nalogodavce DF-a iz Beograda

Kako saznaje portal Aktuleno iz veoma dobro upućenih izvora bliskih vrhu DF-a, ovaj politički savez je razočaran vladom i koalicionim partnerima koji, kako nam je rečeno, ”nastavljaju antisrpsku DPS politiku i idu u strane ambasde po naloge”.

”Nije tajna da Krivokapić ide u američku ambasadu po naloge. Uz to on i Bečić su priznali Kosovo čestitkom Kurtiju, Srbi se hapse isto kao i kada je na vlasti bio DPS, a Krivokapić svoje odluke donosi zavisno od toga koliko komita izađe na ulicu, od kojih je prestravljen, kako je i sam priznao”, rečeno nam je iz Demokratskog fronta.

Prljava propaganda i rat za biračko tijelo

Srpsko biračko tijelo trenutno je žestoko podjeljeno na tvrdokorne Srbe okupljene oko Demokratskog fronta i ”razvodnjene” svetosavce kojima je bliža politička ideologija Demokrata i premijera Zdravka Krivokapića koji već odavno imaju maltene otvorenu političku saradnju.

Kampanja DF-a protiv Demokrata

”DF i Demokrate su mislili da će DPS da svedu na nekih 18 posto i da će da im uzmu pola biračkog tijela, međutim, bivša vlast se samo konsolidovala, a nacionalana svijest kod Crnogoraca je probuđena, pa je samo pitanje vremena kad će ova vlast biti smijenjena jer su njom nezadovojni i Srbi i Crnogorci. Sada smo u situaciji da je crnogorsko biračko tijelo homogenizovnao, a sukob Demokrata i DF-a oko birača je postao žešći nego ikad”,rekao je portalu Aktuelno izvor blizak vrhu Demokratske Crne Gore.

Sukob na relaciji DF-Demokrate tinjali su još za vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću kada je DF optuživao premijera Krivokapića da je stao uz Aleksu Bečića, a eskalirali su pred izbore u Herceg Novom koji su održani juče. Demokratski front vodio je sedmicama pred izbore u Herceg Novom brutalnu kampanju protiv Demokrata, posebno protiv predsjednika te stranke Alekse Bečića i njegovog intimnog saradnika Borisa Bogdanovića.

Na meti DF-a bio je i premijer Krivokapić kojeg je DF optužio da je podržao, čak i glasao, za Bečićevu stranku. Treba napomenuti da je Krivokapić posljednjih mjeseci omiljeni predmet blaćenja srpskih političara i tabloida bliskih predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Krivokapić na meti

U ratu Demokrata i Krivokapića sa jedne i DF-a i Vučića sa druge  strane, oko istog biračkog tijela, DPS je gotovo zanemaren. Koliko je brutalna i beskompromisna kampanja pred izbore u Novom bila pročitajte na OVOM LINKU.

Vlada gubi legitimitet

Premijer Krivokapić juče je u interevjuu za Nova.rs kazao da njegova komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije ”postoji i da je veoma zadovoljan zbog toga” i da je ”nekoliko puta razgovarao sa Vučićem i premijerkom Brnabić”. Krivokapić se osvrnuo i na probleme unutar parlamentarne većine zbog najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića i kazao da ”zbog njega vlada neće pasti”.

Leposavić – tvrdokorni Srbi se kunu u njega!

Krivokapić je u ovom intervjuu prije svega, hrabrio sebe jer je njegova vlada i te kako na staklenim nogama zbog katastrofalinih poteza, a održavaju je samo truli kompromisi, ucjene i mržnja prema bivšoj vlasti, što i nije neki dobar osnov za zdravu političku saradnju.

Narednih nekoliko dana će biti odlučujući za vladu koju većinom podržava srpsko biračko tijelo, jer je za sjutra zakazana krucijalna sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o pitanjima od kojih svako može izazvati ozbiljne političke turbulencije, pad vlade, čak i pobunu naroda.

Milan Knežević – među svojim simpatizerima poznat kao ”apostol srpstva iz Mojanovića”

Tužilački zakoni, konačno usvajanje budžeta, smjena Vladimira Leposavića… sve su to nerazriješena pitanja koja pritiskuju novu vlast i mogu lako da dovedu do njenog pucanja. Vlada će definitvno izgubiti legitimetet kakav god ishod skupštinske rasprave i glasanja bio. Jer, ako ne usvoje izmijenjene tužilačke zakone, Demokratski front će možda i otkazati podršku vladi, što su više puta najavili, a ako ih usvoje suprotno mišljenju Venecijanske komisije, izgubiće kredibilitet u očima evrospkih partnera. Slično je i sa problemom Leposavića, jer ako ministar-negator genocida bude smijenjen glasovima DPS-a vlada gubi legitimitet.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je već zaprijetio Krivokapiću kome je poručio da ”ako sa DPS-om izglasa nepovjerenje Leposaviću preuzeće odgovornost za budućnost Vlade”.

Temeljni ugovor i pucanje čira

Međutim, kako je portal Aktuelno već pisao pitanje koje najviše tišti premijera je potpisivanje temeljnog ugovora sa okupatorskom Srpskom pravoslavnom crkvom.

Krivokapić je već sedmicama u paničnom strahu od pobune kojom zbog skrivanja ovog konspirativnog akta prijete Crnogorci, ali i zbog kletve Amfilohija Radovića koja mu prijeti zbog prepravljanja ovog dokumenta od strane beogradske centrale.

Vučić sprema pritisak – dali će Rukoljubova vlada preživjeti?

Krivokapić koliko god može odlaže potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i pravda se da nije do kraja usaglašen, iako iz Beograda tvrde drugačije. Nedavno je poručio da bi najbolje bilo potpisati ugovor kada bude izabran mitropolit crnogorsko-primorski, u očiglednoj namjeri da sebi kupi još malo vremena pred tešku odluku o predaji crnogorskih svetinja i teritorije u ruke okupatorske crkve.

Sve u svemu, takozvani crnogorski blok se konsolidovao i već neko vrijeme mirno posmatra razvoj situacije kod velikosrpskog biračkog tijela. Jedna stvar u čitavoj ovoj situaciji je izvjesna – čir nezadovoljstva u srpskom političkom korpusu je pun gnoja neriješenih problema, a narednih dana treba očekivati eksploziju pod pritiskom gorućih pitanja koja je vlast na čelu sa Krivokapićem predugo gurala pod tepih.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
TORPEDO
10.05.2021-14:06 14:06

Ako DF-ovci, a bogme nijesu ni svjesni, mislim da su se preračunali i da su zakasnili , što duže budu podržavali ovu apostolsku vladu na čelu sa Rukoljubom, SPC i Bečkom ostaće bez ijednog glasača! Trebaju da ih ruše, i na nove izbore, inače neka im je Bog upomoć!