Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

SRPSKI AUTOKRATA U TEŠKOJ SITUACIJI: Formula vladanja Aleksandra Vučica se ruši

''Računica Aleksandra Vučića je bila jasna – zadovoljiti tri različite strane i pridobiti njihovu podršku. Međutim, ono što je besprekorno funkcionisalo svih ovih godina Vučićeve vladavine sada prestaje da djeluje. Štaviše, glavna formula vladavine Vučića je počela da se ruši ubrzavajući pad autoritarnog vladara''

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dokazao je prije tri dana da je autokrata koji sofisticiranim diktatorskim metodama zasnovanim na demagogiji i nacionalizmu gospodari Srbijom.

U obraćanju ”oca nacije” u subotu, razriješene su dileme koje su se ticale premijera Srbije, a donijete su još neke kontroverzne odluke i predstavljena još kontroverznija kadrovska rješenja.

Vučić, koji Srbijom vlada u maniru srednjevjekovnog vrhovnog vlastelina, svečano je odobrio da mandatar za sastav nove Vlade Srbije bude, nova-stara premijerka, Ana Brnabić. Ali samo na dvije godine.

Ta odluka i nije iznenađenje, s obzirom da se, kako većina analitičara i stručna javnost u Srbiji odavno smatra, radi o bezrezervno servilnoj, potpuno nestručnoj osobi, koja slijepo izvršava naloge svog ”predsednika” dok ispunjava svoju jedinu pravu ulogu ”političke ikebane”. Ili fikusa, kako je često nazivaju.

Možda iznenađenje predstavlja postavljajnje Ivice Dačića, glavnog ruskog čovjeka, na izuzetno važnu funkciju – koordinatora službi bezbjednosti.

Ivica Dačić i Ana Brnabić: Ruski čovjek na čelu bezbjednosnih službi i fikus

Kada tome dodamo da je srpski diktator Vučić najavio odlaganje Europrajda koji je trebalo da se održi u septembru, jasno je da se nazire pritisak ”ruske čizme” i nacionalističkog monstruma kojeg je brižno gajio. To je uostalom suština koncepta ”Otvoreni Blakan”, u koji bi Vladimir Putin preko Vučića i njegovog kolege Edija Rame da ugura region.

Vučić na tri stolice

Kako su kazali diplomatski izvori portala Aktuelno, dobro upućeni u političke prilike u Srbiji, Vučić sve dublje tone u svoje političke igre sjeđenja na ”nekoliko stolica”.

Vučić, kako ističu naši izvori, očajnički pokušavajući da zadrži vlast, se sve više oslanja na glavnu formulu svog vladanja – sjeđenje na više stolica.

”Samo u jednom danu krajem prošle nedjelje Vučić je pokušao da se smjesti na tri stolice. Objavio je da će Ivica Dačić u novoj Vladi biti koordinator svih bezbjednosnih službi i time je napravio poklon Rusiji. Prihvatio je sporazum za Kosovo i time je učinio široki gest prema SAD i EU. I na kraju je zabranio održavanje parade ponosa čime je zadovoljio zahtjeve srpskih radikala i nacionalističkih krugova”, rekli su naši izvori.

Ta formula, kako navode naši izvori, je počela naglo da se ruši ubrzavajući pad srpskog autoritarnog vladara.

Nema više čekanja! Skidaj gaće!

”Računica Aleksandra Vučića je bila jasna – zadovoljiti tri različite strane i pridobiti njihovu podršku. Međutim, ono što je besprekorno funkcionisalo svih ovih godina Vučićeve vladavine sada prestaje da djeluje. Štaviše, glavna formula vladavine Vučića je počela da se ruši ubrzavajući pad autoritarnog vladara”, rekli su naši izvori.

Rusija ne krije nezadovoljstvo

Međutim, čini se da je sjeđenju na više stolica došao kraj i da će Aleksandar Vučić morati da se suoči sa posljedicama.

”Moskva više ne krije da je nezadovoljna time što Vučić neće da se opredjeli i što odugovlači da jasno stane na njihovu stranu u konfrontaciji Rusije sa Zapadom. Od početka avgusta Rusija je poslala Vučiću već nekoliko jasnih upozorenja. U nedjelju je stiglo novo rusko upozorenje i to na domaćem terenu. Prve litije ‘protiv izdaje srpstva i pravoslavlja’ u Beogradu su predvodili ‘Noćni vukovi’, klub bajkera veoma blizak Kremlju”, rekli su naši izvori.

Treba podsjetiti da je prilikom  nedavnog susreta sa srpskim ministrom Aleksandrom Vulinom, koji je poslat u Moskvu u, čini se, očajničkom pokušaju Beograda da ”rastereti” odnose sa Rusijom, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslao niz jasnih poruka političkom rukovodstvu Srbije.

Rekao je da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzira na složenu međunarodnu situaciju, uz napomenu da se predsjednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin čuju telefonom, “upoređuju svoje pozicije, usklađuju naše dalje korake”.

Takođe treba podsjetiti da je još 1. avgusta Kremlj poslao prvo upozorenje Vučiću preko svog najbližeg saveznika predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka koji je rekao da ‘Srbija želi da sjedi na tri stolice – SAD, EU i Rusija, ali više neće moći’.

Nacionalisti osjetili moć

U takvoj situaciji, srpski nacionalisti su osjetili moć i sve otvorenije optužuju Vučića za izdaju Kosova i srpstva.

Kako su primijetili naši izvori, indikativno je da se većina optužbi na račun Vučića plasira u ruskim medijima.

Ajde Aco sad fino ponovi: ”Kosovo NIJE Srbija”

Sa druge strane, usmjesto rasterećenja, stigao je i pritisak sa Zapada.

”Zapad je preko američkog emisara Gabrijela Eskobara umjesto zahvalnice za dogovor za Kosovo, poslao Vučiću jasnu poruku: ‘Kosovo nije Srbija’. Sad će Zapad insistirati da tu poruku Vučić dobro nauči i da ponovi. Ali je to isto kao da tražiš od đavola da se prekrsti. Još kad je iz Moskve stiglo žestoko upozorenje portparolke Ruskog MVP Maše Zaharove koja je na poruku Eskobara ‘da su Srbija i Kosovo Evropa’, kratko i oštro poručila: “Nikad!”, jasno je da se srpski režim i Aleksandar Vučić nalaze u naizgled bezizlaznoj situaciji”, poručili su naši izvori.

R.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorac
30.08.2022-21:32 21:32

Dako se Serbi o jadu svome jednom zabave i da se ostave fukarluka kojim se služe na Balkanu.

Dr Itan
31.08.2022-07:45 07:45
Reply to  Crnogorac

Moyete da ga prosetate ali prvo morate da ga ufatite…..

jowoglowo
31.08.2022-01:06 01:06

dijagnoza