Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SPP: Za sudbinu ograde Gornjeg Ibra zabrinuti oni koji su uništili kompaniju vrijednu 30 miliona eura

Podsjećaju predsjednika opštine da su kompaniju ‘čuvali’ funkcioneri njegove partije u saradnji sa dugogodišnjim koalicionim partnerima, ''a šta su uspjeli sačuvati vidljivo je svima''

Izjave lokalnih funkcionera u vezi sudbine imovine nekadašnjeg giganta i srca rožajske privrede Gornjeg Ibra ali i razvoja same opštine još jednom potvrđuju svu pogubnost odluka i namjera onih koji su uništili cjelokupnu privredu Rožaja uključujući i navedenu kompaniju, poručili su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

“Tvrdnja predsjednika opštine Rahmana Husovića da su kompaniju uništili oni koji su je ‘čuvali’ apsolutno stoji i najbolje oslikava proces koji je sproveden i koji je doveo do toga da je fokus javnosti usmjeren na sekundarne sirovine nekadašnje kompanije dok se ispod stola pokušavaju raskrčmiti za grad Rožaje ključne urbanističke parcele”, naveli su iz SPP.

Nije nikakva slučajnost što lokalna politička oligarhija, navode iz stranke,  “i ne pomišlja uputiti zvanični zahtjev SDT i nadležnim institucijama da po hitnom postupku formira predmet Gornji Ibar” i kako kažu,  “utvrdi sve činjenice oko uništavanja tako vrijedne kompanije, koja je bila u stečaju u rekordno najdužem vremenskom periodu u Crnoj Gori gde je stečaj vodio sudija koji je optužen za stvaranje kriminalne organizacije”.

“Ni sudbina radnika nije dovoljno teška da lokalne političke oligarhije priču o Gornjem Ibru okarakterišu kao krucijalnu za Rožaje i sve njegove stanovnike. Radnici nijesu ostali samo bez radnih mjesta, već i dijela imovine kompanije kroz očiglednu pljačku na šta godinama ukazujemo državnim organima dok se oni koji su u penziji počašćeni minimalnim penzijama nedovoljnim za iole pristojan život”, pojasnili su iz partije.

Podsjećaju predsjednika opštine da su kompaniju ‘čuvali’ funkcioneri njegove partije u saradnji sa dugogodišnjim koalicionim partnerima, “a šta su uspjeli sačuvati vidljivo je svima”.

“Radnike su obespravili i ostavili bez egzistencije, lokalnu samoupravu su ostavili bez milionskih prihoda u budžet opštine, kompanija faktički ne postoji a njihove trenutne brige i uskopartijski ali i lični interesi se vežu za izuzetno vrijedno zemljište kompanije koje pokušavaju po hitnom postupku podijeliti i unovčiti”, istakli su iz SPP.

Poručuju da je sasvim sigurno da “dolazi vrijeme naplate svih nepočinstava u Crnoj Gori”.

“Svjesni da su upravo oni sve ove godine ‘čuvali’ Gornji Ibar i da sasvim sigurno dolazi vrijeme institucionalne naplate svih nepočinstava u Crnoj Gori fokus javnosti su usmjerili na manje bitne ili nebitne detalje ne shvatajući da je to vrijeme prošlo i da je Crna Gora nepovratno zakoračila u proces uspostavljanja istinske pravne države u kojoj neće biti zaštićenih grupa niti pojedinaca.
Vrijeme u kojem su bivše državne vlasti u saradnji sa lokalnim i partijskim oligarhijama kažnjavali one koji su ukazivali na pljačku društvenog dobra je iza nas”, naglasili su iz SPP.

Partijsko harčenje imovine Gornjeg Ibra, prema njihovim riječima, je “do danas ostalo nekažnjeno”.

“Sprega lokalne političke oligarhije sa pravosudnim instancama iz Podgorice godinama unazad bili su osnovna karika pljačke i uništavanja ne samo Gornjeg Ibra već cjelokupne rožajske industrije. U vremenima kada je Crnom Gorom vladala interesna oligarhija svako ko je ukazivao na neregularnosti i pljačku Gornjeg Ibra poput funkcionera SPP i predstavnika manjinskih akcionara gospodina Sadika Klimente progonjen je i umjesto aktera pljačke procesuiran i kažnjavan za ukazivanje na istu”, naveli su iz SPP.

“Danas možemo slobodno reći nakon oslobađanja tužilačkog savjeta i njegovih prvih konkretnih radnji koje su rezultirale hapšenjem predsjednika privrednog suda iz Podgorice lokalne oligarhije naprasno postaju zabrinute za sudbinu Gornjeg Ibra i famozno plaču za ogradom kompanije čija je vrijednost u vremenu njihovog dolaska na vlast iznosila 30 miliona eura”, dodaju.

SPP zahtjeva od specijalnog državnog tužilaštva, specijalnog policijskog tima i Vlade Crne Gore da po hitnom postupku formiraju tim stručnjaka koji će u potpunosti ispitati sve okolnosti u tom slučaju.

“Za razliku od naših kolega koji traže da se utvrdi odgovornost onih koji skupljaju sekundarne sirovine ostataka rožajskog i crnogorskog privrednog giganta SPP zahtjeva od specijalnog državnog tužilaštva, specijalnog policijskog tima i Vlade Crne Gore da po hitnom postupku formiraju tim stručnjaka koji će u potpunosti ispitati sve okolnosti, utvrditi odgovornost i procesuirati sve odgovorne u ovom slučaju. Lokalnoj samoupravi poručujemo da zemljište koje je od presudnog značaja za urbanizaciju Rožaja neće moći dijeliti kako su zamislili i da taj proces neće biti urađen na štetu građana i opštine Rožaje”, zaključili su iz SPP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve