Subota, 4 Decembra, 2021
Rubrika:

SPP Esadu Rastoderu: Otkud 35.000 Bošnjaka iz Crne Gore u Njujorku

''Tužan i nekorektan je i pokušaj političkog profitiranja na račun druge vjere, što takođe nije u tradiciji i kulturi Bošnjaka. Cijeli nastup Esada Rastodera je bio više nego tužan i beskoristan za Bošnjake ali i cjelo crnogorsko društvo''

Prije svega, želimo čestitati predstavnicima Bošnjačkih organizacija iz SAD-a, Bošnjačko Američkoj nacionalnoj asocjaciji (BANA) i Islamskoj Zajednici Plav i Gusinje u Njujorku kao i svima drugim koji su prisustvovali susretu visoke delegacije Vlade Crne Gore predvođene potpredsjednkom Dritanom Abazovićem i ministrom inostranih poslova, Đorđem Radulovićem sa dijasporom porijeklom iz Crne Gore u SAD, saopštili su iz Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori.

Kako su naveli, raduje ih pragmatičan pristup i racionalan stav naše dijaspore u odnosu na aktuelna politička i društvena zbivanja u Crnoj Gori.

“Još jednom su predstavnici Bošnjaka u SAD potvrdili oštroumnost i nesumnjivu opredjeljenost demokratizacji društva u Crnoj Gori i jasno iskazali podršku progresivnim snagama koje ne pripadaju ni jednom od dva suprostavljena radikalna bloka koji su svojim svađalačkim i represivnim politikama državu i narode u njoj doveli u izuzetno težak položaj”, kazali su iz SPP-a.

Oni su dadali, da je koalicija Crno na bijelo nesumnjivo predvodnik tih progresivnih snaga i ideja dokazala je i veoma jasna podrška takvoj politici od strane zvaničnika SAD predvođenih gospodinom Eskobarom.

“I za razliku od stava brojnih zvaničnika SAD koji su visoku delegaciju iz Crne Gore dočekali sa uvažavanjem, predstavnik tkz. “Bošnjačkog” saveza iz Njujorka, Esad Rastoder (fanatični predstavnik bivše vlasti), drsko, nekulturno i mimo svakog prepoznatljivog adeta jednog Bošnjaka, pokušao je neprimjereno ostaviti utisak kako je djaspora (sa bošnjačkm prefiksom u imenu) izabrala pristup “zabijanja glave u pijesak” umjesto aktivnog učešća u rješavanju nagomlanih problema sa kojima se susreću građani u Crnoj Gori ali i dijaspora širom svijeta”, ističe se u saopštenju.

Iz SPP-a podsjećajui da je, jedan od osnovnih postulata bošnjačke kulture da domaćin ne vrijeđa gosta iako se ne slaže sa njm. A naročito ako gost dolazi sa ispruženom rukom saradnje i dogovora.

“Tužan i nekorektan je i pokušaj političkog profitiranja na račun druge vjere, što takođe nije u tradiciji i kulturi Bošnjaka. Cijeli nastup Esada Rastodera je bio više nego tužan i beskoristan za Bošnjake ali i cjelo crnogorsko društvo”, saopštili su.

Kako su kazali, za razliku od njega BANA je imala vrlo konstruktivne zahtjeve za opšte dobro svih nas u Crnoj Gori što je za svaku pohvalu i primjer ostalim bošnjačkim udruženjima u dijaspori u kom pravcu trebaju djelovati.

“Svakako osnovna poruka jeste saradnja i napor ka rješavanju nagomilanih problema umjesto zabijanja glave u pijesak po nalogu određenih političkih struktura koje su decenijama opstajale na podjelama i sukobima”, bnaveli su iz te političke partije.

Takođe, dodaju, onaj kojem je brutalna policijska akcja Lim 94, kada su pohapšeni a zatim brutalno mučeni politički predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori od strane DPS vlade, policije, pravosuđa tužilaštva, medija…. mala maca u odnosu na “najokrutniju policijsku akciju u crnogorskoj istoriji” – onoj na Cetinju početkom Oktobra ove godine, zaista je više nego nepozvan da donosi vrijednosni sud o bilo čemu u ovoj državi.

“Naravno, ne umanjujući bol i patnju običnih građana Cetinja, i ne ulazeći u pozadinu tih protesta, zaista je sramno i nečasno uporediti višemjesečne brutalne psiho-fizičke i višegodišnje pravosudne torture sa jednodnevnm sukobima na Cetinju. Da ne spominjemo direktnu umješanost policije Crne Gore u ubistvima deportovanih bosanakih izbjeglica, te brojne druge zločine koje je teško i pobrojati”, kazali su iz Stranke pravde i pomirenja.

Prema njihovim riječima, zaista je degutantno i nepotrebno taksativno polemisati sa Esadom Rastoderom na osnovu “njegovih” stavova koji jasno ukazuju na duboku, uskostranačku angažovanost.

“Takva usko-stranačka ostrašćenost blijedi čak i kod lokalnih partijskh funkcionera bivše vlasti, koji konačno shvataju neminovnost promjena, smjenjivisti vlasti i demokratizacije društva, ali zato crnogorski “savez komunista” još uvijek ima svoje čuvare u glavama pojedinaca na udaljenim tačkama po svijetu. Srećom po sve nas zajedno, uprkos bučnosti koja ih prati i vidnom nedostatku
argumenata, blijede i ostaju u zapećku suočeni sa stavovima vlada država u kojima žive a koje svakodnevno jasno pružaju podršku reformskim snagama u Crnoj Gori koje predvodi koalicija Crno na bijelo”, dodali su.

Podsjećaju, tačno je da i “mi sami imamo dosta zamjerki i vladi i institucijama, i da nećemo odustati od borbe za jednaka prava svih građana u Crnoj Gori, samim tim i posebno ustavnih prava Bošnjaka”.

Navode da, borba između dva radikalna bloka koje predvode DPS i DF nije ni malo laka ni jednostavna, ali da su  ohrabreni opredjeljenjem ogromne većine građana da takve politke više nemaju dominaciju u Crnoj Gori i da će jačanjem pravne države, prije svega reformom tužilaštva ali i ekonomskim oporavkom, te retrogradne snage u konačnici biti poražene.

Koliko su usko interesno povezana ta dva bloka, prema navodima iz SPP-a, dovoljno govori i reakcija DF na besprimjeran nastup Esada Rastodera.

“Čude se tako funkcioneri iz NSD i DF kako ni nakon dva dana niko nije reagovao na nepristojan napad Esada Rastodera?! Čude se tako funkcioneri NSD i DF koji su uspjeli za par mjeseci koliko
rukovode Rudnikom uglja Pljevlja, da od 350 novozaposlenih “ugrade” jednog (1) Bošnjaka a ni 15 dana nakon našeg reagovanja na taj brutalan nacionalistički pristup nepočinstva i uzurpacije javnog dobra od strane svojh kadrova, nemadoše ljudakog kapaciteta da osude isti”, dodali su.

Podsjećaju, da oni to ne očekuju od njh jer znaju da ta dva radikalna bloka, hrane jedan drugog sve ove godine a tako će biti dok u ovoj državi ne profunkcioniše pravni sistem.

“Ali svakako očekujemo od naših ljudi u dijaspori da prate zvanične stavove zemalja u kojima žive a tiču se Crne Gore. A stavovi su više nego jasni – Crna Gora ima apsolutnu političko ekonomsku podršku zapadnih saveznika za ubrzani pristp EU i sve što nosi punopravno članatvo”, naveli su.

Iz SPP-a su zaključili da, ubrzani pristup znači prije svega reformu sudstva i tužilaštva koje su u svakoj razvijenoj demokratiji najveća brana pošastima koje ovu državu 30 godina drže zarobljenu u zaostalosti, nacionalizmu, mržnji drugog i drugačijeg, sukobima, i svemu onome od čega je na hiljade Esada pobjeglo vani.

Najnovije

Caritas: Društvo koje isključuje osobe sa invaliditetom je društvo sa invaliditetom

Povodom “Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom”, koji se obilježava svake godine 3. decembra, Caritas Crne Gore realizuje zajedničku regionalnu kapmanju sa još šest zemalja...

U subotu prestanak padavina

Sjutra rano ujutru prestanak padavina, prijepodne umjerena do povećana oblačnost, a tokom dana sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, krajem dana i tokom...

La liga: Mbape se obećao Realu

Kilijan Mbape će na ljeto sigurno preći u madridski Real, tvrdi AS. Španski list ima informaciju da je Francuz to obećao čelnicima Reala. Pregovori mogu da...

Procjena rizika od katastrofa od starteške važnosti za Crnu Goru

Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore, koji je završen, od strateške je važnosti za cijelu državu, a njegova upotrebna vrijednost u narednom periodu...

Hmelar: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama

Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Najčitanije

Povezano

Abazović: Razvoj zemlje da prati veću inkluziju lica sa invaliditetom

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović otvorio je konferenciju u organizaciji Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava koja je organizovana uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija...

Damjanović: Peti decembar idealna prilika da Cetinjani odgovore URI i Demokratama

Lokalni izbori koji se na Cetinju održavaju 5. decembra su idealna prilika da građani ovog grada odgovore Demokratama i Uri na zasipanje suzavcima i...

Abazović: Ideja Otvorenog Balkana od starta prilično loše komunicirana, regionu treba povjerenje

Ideja Otvorenog Balkana je od starta prilično loše komunicirana. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo, ocijenio je...

Abazović: Treba da podržimo regionalne inicijative i budemo konkurentni Evropskoj uniji

Mislim da treba da podržimo regionalne inicijative i povećamo međusobno povjerenje. Da pokušamo da eliminišemo sve barijere koje postioje na Zapadnom Balkanu i da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve