Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sporazum o budućnosti mrtvo slovo na papiru

Nepuna dva mjeseca nakon što je potpisan “Sporazum o budućnosti” postao je mrtvo slovo na papiru jer ga u svojim platformama i deklaracijama više ne spominju partije i političke grupacije koje su ga potpisale

Nepuna dva mjeseca nakon što je potpisan “Sporazum o budućnosti” postao je mrtvo slovo na papiru jer ga u svojim platformama i deklaracijama više ne spominju partije i političke grupacije koje su ga potpisale.

foto Arhiva

Tako je Demokratska Cma Gora Alekse Bečića na svom Kongresu usvojila novi program i političku deklaraciju u kojoj nema ni riječi o “Sporazumu o budućnosti” iako još uvijek na dokumentu stoje potpisi osmorice njihovih poslanika. U političkoj deklaraciji koja je usvojena na Kongresu u četiri tačke nema riječi o potpisanom dokumentu, piše Pobjeda.

U govoru na Kongresu reizabrani predsjednik te stranke Aleksa Bečić je o sporazumu govorio u prošlom vremenu. On je kazao da “nakon prodaje Kotora DPS-u i rušenja “Sporazuma o budućnosti”, pravdanja prethodnih postupanja od strane nekih drugih subjekata koji takođe vrlo često centriraju loptu Đukanoviću, nema dileme da prvo i osnovno pitanje na koje treba da damo odgovor jeste ko je opozicija u Crnoj Gori i ko radi za građane, a ko za DPS”.

“Da vidimo ko su oni koji istinski žele da pobijede DPS i dođu na vlast, ko su oni koji ne žele da dođu na vlast, već im više odgovara uloga opozicije i ko je lažna opozicija koja se uvijek podmeće kao kukavičje jaje opozicionim biračima”, podvukao je Bečić.

On je kazao da “opoziciono destilovanje”, odnosno pročišćavanje redova, tek slijedi i najavio formiranje novog bloka.

“Crnoj Gori je potreban pravi, istinski, iskreni, građanski, emancipatorski, patriotski, čisti anti-DPS blok, koji će biti najozbiljnija alternativa vlasti ikada, ali i garant pobjede, pomirenja, stabilnosti, potpunog poštovanja svih preuzetih međunarodnih obaveza, ulaska u EU i ekonomskog oporavka naše otadžbine”, rekao je Bečić čime je napravio otklon od Sporazuma koji predviđa zajedničko djelovanje cijele opozicije.

Poput Bečićeve stranke, otklon od Sporazuma napravio je i savez “Da svako ima” koji čine Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i nezavisni poslanici.

Taj savez je u Nikšiću usvojio Platformu o zajedničkom djelovanju u narednih šest mjeseci, u kojoj takođe nema ni riječi o “Sporazumu o budućnosti”. Njom je predviđeno da do 13. jula bude obavljen prvi krug razgovora sa uglednim pojedincima i građanskim aktivistima kako bi se ponudila i ostvarila saradnja u konkretnim oblastima, poput socijalnoekonomske politike na nivou savjetodavne komunikacije, ali i do konkretnog uključivanja u rad saveza “Da svako ima”.

U Platformi je navedeno da se zvanično povedu razgovori sa pojedinim vanparlamentarnim političkim subjektima, udruženjima građana i lokalnim građanskim grupama kako bi im se ponudilo uključivanje u taj savez, uz obavezu prihvatanja i poštovanja proklamovanih načela upisanih u Sporazumu o političkoj saradnji.

“Konstituenti će pojačati zajedničku međunarodnu aktivnost s namjerom da na adresama političkih partnera i programskih srodnih saveza u regionu i Evropi na najbolji način predstave svoje namjere i političke ambicije”, navedeno je u platformi.

Predstavnici bivše većine u Kotoru, koju čine DF, Demokrate, GP URA i SNP, su zahtjevom za vanredne izbore u toj opštini takođe odustali od jednog od ključnih principa u Sporazumu po kojem nema izbora na lokalnom ili državnom nivou dok ne bude izabrana tehnička vlada.

“Potpisnici neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva”, navodi se u opozicionom dokumentu.

Iz pokreta “Odupri se”, koji je takođe potpisnik Sporazuma, rečenp je da je SDP glasanjem za smjenu Jokića sama sebe isključila iz dokumenta.

Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjima Pobjede, dio opozicionih partija je o datumu novih protesta, koji su zakazani za danas, saznao iz medija.

“Dio opozicije nije konsultovan o terminu novih protesta. DF niko nije konsultovao. Pretpostavljam da se dogovaraju samo sa GP URA i Demokratama”, rekao je izvor Pobjede blizak vrhu DF-a.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve