Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

ŠPIJUNSKO-KRIMINALNA ŠEMA KONTROVERZNOG ABAZOVIĆA: Srpsko-ruski ”resurs” želi da preuzme švercerske kanale?

Čini se da je Abazović duboko zaglibio u veleizdajničke i kriminalne aktivnosti i pitanje je samo da li će nadležni organi imati snage i kredibiliteta da se bore protiv korupcije i kriminala na ovako visokom nivou. Da bi napredovali u ispunjavanju kriterijuma iz poglavlja 23. i 24. upravo je potrebno započeti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, gdje, po svemu sudeći, kontroverzni Abazović i njegovi saradnici sada zauzimaju centralno mjesto

Piše: Balša Knežević

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potpuno je izgubio kompas i ofirao se kao pokrovitelj rusko-srpskog hibridnog djelovanja i saradnik kriminalnih struktura koji želi da preuzme unosni biznis šverca cigareta (i ko zna čega još).

Nakon što je Abazović smijenio Sava Kenteru sa mjesta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), to je izazvalo stihiju negativnih reakcija kako domaće, tako i međunarodne javnosti.

Smjena Kentere je po svemu sudeći potez kojim je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu potpisao svoje političko samoubistvo. Koliko je smjena Kentere apsurdan, isforsiran i u krajnjem očajnički potez, najbolje govore reakcije zapadnih diplomata, zvaničnika i eksperata koji su bili zgranuti ovim manijakalnim potezom potrčka zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve.

Čak ni ambasadorke SAD i Velike Britanije Džudi Rajzing Rajnke i Karen Medoks nijesu mogle iza diplomatskih oblandi da sakriju zgranutost potezom Abazovića, koji je očigledno i bez ikakvog uvijanja, brutalno i na veoma nevaspitan, uličarski način nastavio da sprovodi naređenja nalogodavaca iz Beograda i Moskve.

Rajnke javno čestitala Kenteri nakon što ga je kontroverzni Abazović nesojski smijenio po naređenju nalogodavaca

Stoga i ne čudi što je zapad šokiran Abazovićevim potezom kojim je zabio prst u oko Vašingtonu, Briselu i Londonu. Što o smjeni Kentere misle najbolje se moglo zaključiti kada je smijenjeni v.d. direktora ANB-a dočekan burnim aplauzom na panelu tokom drugog dana 2BS Foruma u Budvi.

Ruku mu je pružila čak i poslovično rezervisana Rajnke koja se do sad ”klela” u Dritana, Amfilohija Radovića i njihove pokrovitelje iz kontroverznog koncerna Vijesti.

Veze sa srpskim i ruskim operativcima

Smjena Kentere došla je iznenada, i to nekoliko dana nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrenula istragu protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Za špijunažu u korist Rusije privedena su dvojica crnogorskih državljana, iz zemlje je protjerano 28 stranaca, uglavnom Rusa i jedan samoproklamovani srpski ambsador, a šest službenika ruske ambasade proglašeno je personama non grata. Supruga uhapšenog Radomira Sekulovića jednog od osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, je kandidatkinja za odbornicu na podgoričkoj listi URA, partije kontroverznog Abazovića, koju predvodi Luka Rakčević.

Marko Parezanović – Markoni: Dritanov kontrolor iz BIA-e

Sve su glasnije spekulacije da je Abazović dobio signal od nalogodavaca iz Beograda i Moskve da ovakve akcije ubuduće zaustavi smjenom Kentere.

Te sumnje su sasvim opravdane ako uzmemo u obzir da je Abazović sarađivao sa dugogodišnjim načelnikom uprave bezbjednosti i prvim operativcem srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), Markom Parezanovićem. Ovaj nezvanično razriješeni operativac BIA-e, važi za glavnog ruskog čovjeka za Zapadni Balkan, koji sprovodi destabilizatorsku agendu diktatora Vladimira Putina.

Kako je i sam priznao prilikom rasprave u Skupštini prije nekoliko mjeseci, Abazović se dok je bio potpredsjednik vlade Zdravka Krivokapića sastajao sa Parezanovićem, u Bosni i Hercegovini (tačnije Hercegovini) na tajnoj lokaciji. Abazovića je makar na jedan od sastanaka sa Parezanovićem dovezao funkcioner URA-e Luka Rakčević, koji predvodi listu u Podgorici na kojoj je supruga osumnjičenog ruskog špijuna Sekulovića!?

Sergej Beseda završio u kućnom pritvoru 9. marta: Ko je preuzeo resurs – Dritan?

S obzirom da je Parezanović bio prvi operativac BIA-e i glavni ruski čovjek za zapadni Balkan koji je bio direktno povezan sa Sergejem Besedom, sada već bivšim načelnikom 5-og odjeljenja FSB-a, jasno je po čijim uputstvima Dritan mogao da smijeni Kenteru i nastavi sa kriminalno-špijunskom subverzijom države na najbrutalniji način.

Treba dodati da je Abazović, prije nego je počeo javno da orgija sa srpskim diktatorom Aleksandrom  Vučićem, imao više  tajnih sastanaka sa njim u beogradskim vilama ”Bokeljka” i ”Mir”, i to još dok je bio na funkciji potpredsjednika vlade.

Sve ovo ide u prilog sumnjama da Abazović, sada već otvoreno, zastupa srpske i ruske interese u Crnoj Gori koju želi do kraja da destabilizuje i pretvori u teritoriju ”srpskog sveta”.

Ajde uđi, da ti kažem šta da radiš mali

Upleten u šverc cigareta

Takođe je moguće da je kontroverzni Abazović smijenio Kenteru da bi sabotirao istragu o švercu cigareta koja je dovela do hapšenja njegovog partijskog kolege i najbližeg saradnika Rada Miloševića, bivšeg direktora Uprave prihoda i carina. Milošević je uhapšen 1. oktobra zbog sumnje da je bio dio organizovanog lanca šverca cigareta.

Specijalno državno tužilaštvo, po čijem nalogu je uhapšen, saopštilo je da se sumnja da su službenici Uprave prihoda i carina 1. oktobra, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja, sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzeli i izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje iz slobodne zone Luke Bar. Pored Miloševića u akciji je uhapšen i Nikšićanin Zdravko Kosanović za koga se sumnja da je umiješan u šverc cigareta. Slike, na kojima se vidi kako je Kosanović u prisnom druženju sa Abazovićem kruže društevenim mrežama posljednjih sedmica.

Fotografija koja kruži društvenim mrežama: Kosanović i Abazović u noćnom provodu

Stoga je jasno zašto se spekuliše da bi istraga u tom slučaju dovela do Abazovića. Logično je posumnjati da je kontroverzni veleizdajnik koji obavlja funkciju premijera u tehničkom mandatu, i zbog toga iznenada smijenio Kenteru.

”Sjaši Kurta da uzjaše Murta”

S obzirom na okolnosti, sada u potpuno novom svijetlu treba sagledati optužbe koje je kontroverzni Abazović iznio na račun takozvanog ”klana BEMAX”.

Podsjetimo, Abazović je u Skupštini 19. avgusta, prije nego je izglasano nepovjerenje vladi, kazao da kontroverzna kompanija BEMAX stoji iza šverca cigareta, kao i da ekipu predstavlja nezvanični vlasnik Ranko Ubović, na koga su, kako je kazao, konektovani bivši zamjenik direktora Uprave policije Zoran Lazović, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

Hotel Podgorica: Glavni štab BEMAX ekipe, od koje Abazović želi da preuzme posao?

Pitanje koje je sada apsolutno legitimno postaviti je – da li je kontroverzni Abazović ove optužbe na račun ”klana BEMAX” u avgustu iznio da bi spriječio šverc cigareta, eventulano kokaina i oružja?

Ili je mnogo vjerovatnije da je optužbe iznio da bi od ove kontroverzne grupe, sa svojim saradnicima, uz pomoć srpske i ruske bezbjednosno-obavještajne logistike preuzeo švercerske poslove kojima se, kako se sumnja, bavi ”BEMAX ekipa”.

U svakom slučaju, Abazović je duboko zaglibio u veleizdajničke i kriminalne aktivnosti i pitanje je samo da li će nadležni organi imati snage i kredibiliteta da se bore protiv korupcije i kriminala na ovako visokom nivou. Da bi napredovali u ispunjavanju kriterijuma iz poglavlja 23. i 24. upravo je potrebno započeti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, gdje, po svemu sudeći, kontroverzni Abazović i njegovi saradnici sada zauzimaju centralno mjesto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
10.10.2022-13:08 13:08

Lakše je Dritangu da se finansira iz šverca cigareta nego da mu Putin i Vučić šalju pare.

BobZekovic
10.10.2022-14:05 14:05

DrAbazović se trudi svim silama da pokaže ne samo da je opasan čovjek po Crnogorsko društvo, nego da je i nepopravljivi kriminalac vrlo sklon zločinu. Uostalom, zločine pravi bez kolebanja, vrlo uporno i odlučno, pripremajući teren da napravi i onaj najstrašniji, a koji se desio 1918 godine. Pa nije toliko strašno da je samo DrAbazović u pitanju. Nevjerovatno je koliko je velika svita ministara, poslanika u Sjupštini CG, koji mu omogućavaju zločin nad Crnogorskim građanima. Nije čudo što se Dritan oteo kontroli i *ebe nas u zdav mozak. Uvezao je policiju, tužilaštvo, sudstvo i vrlo komotno se osjeća kao FIRER… Pročitaj više »

Pe Pera
11.10.2022-10:28 10:28

Znači rešio da istisne Mila, a?