Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Spičanović: Posrnuće vaspitno-obrazovnog sistema se nastavlja

''Nova manifestacija vrijednosnog urušavanja prosvjete dolazi iz vrtića. Direktorica Javne predškolske ustanove ''Ljubica Popović'' u Podgorici, odlučila je da vaspitačima kao dio redovnog pribora za rad, obezbijedi planere u kojima su upisani ''neradni dani, državni i vjerski praznici'', uključujući i ''praznik'' jednog entiteta Bosne i Hercegovine, koji je Ustavni sud te države u dva navrata proglasio neustavnim''

Nakon komentara mizoginog i uvredljivog sadržaja koje su plasirali direktor osnovne škole i profesorica muzičke kulture, nova manifestacija vrijednosnog urušavanja prosvjete dolazi iz vrtića. Direktorica Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović” u Podgorici, odlučila je da vaspitačima kao dio redovnog pribora za rad, obezbijedi planere u kojima su upisani “neradni dani, državni i vjerski praznici”, uključujući i “praznik” jednog entiteta Bosne i Hercegovine, koji je Ustavni sud te države u dva navrata proglasio neustavnim!, saopštila je Tanja Spičanović, članica Glavnog odbora DPS Crne Gore.

”Zašto su vjerski praznici od značaja za rad jedne javne predškolske ustanove u sekularnoj državi? Zašto je dan kad se obilježava Nova godina po julijanskom kalendaru preimenovan u “Srpska Nova godina”? Da li su time povrijeđena vjerska prava pravoslavnih vjernika koji nijesu nacionalni Srbi? Zašto bi vaspitačima u javnoj ustanovi koja se finansira iz sredstava svih građana Crne Gore kao “orijentir u organizaciji posla” trebalo da posluže državni praznici Srbije i neustavni “praznici” entiteta susjedne države?”, dodala je.

”Imajući u vidu da Zakon o državnim i drugim praznicima jasno definiše koji se praznici obilježavaju u Crnoj Gori, da li je direktorica prekršila njegove odredbe i zloupotrijebila položaj u svrhu propagiranja političkih i religijskih uvjerenja? Da li su izdavanje, štampanje, distribucija i promet ove publikacije obavljeni u skladu s uslovima propisanim Zakonom o izdavačkoj djelatnosti? Ko je izdavač predmetne publikacije i na koji način je sproveden postupak njene nabavke?”, dodala je.

”Pozivamo nadležne organe da preispitaju postupanje direktorice Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović” i utvrde da li u istom ima elemenata prekršajne i krivične odgovornosti”, zaključila je Spičanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Darko
11.02.2022-11:24 11:24

Još malo dok je traktor ne vrati za bilecu