Mitropolija crnogorsko primorska je saopštila da privremeno obustavlja organizovanje litija zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom i najavila da će mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sjutra održati internet litiju.

foto Arhiva

“Uoči sjutrašnje nedjelje 5. jula i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva okupljanja privremeno odlažemo. Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje”, saopšteno je iz MCP.

Što se tiče redovnog bogosluženja u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ponovo zabranjena bogosluženja sa prisustvom pristalica SPC, MCP ih poziva da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja vjerskih potreba.

“Kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa. Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sjutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje”, navode u MCP.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nišin kiljan
Nišin kiljan
04.07.2020-16:04 16:04

Mudri naš đed Risto!