Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Država neće izgubiti ništa u hedžing aranžmanu kredita za auto-put

Šehović kazaoda svaki student prve godine Ekonomskog fakulteta zna da hedžing aranžman koji služi za zaštitu kreditnog rizika takođe košta

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tvrdi da država neće izgubiti ništa u hedžing aranžmanu kredita za autoput Bar – Boljare, koji je ugovoren uz pomoć američkih i evropskih partnera.

To je Spajić danas kazao u Skupštini Crne Gore u odgovoru poslaniku Socijaldemokrata Damiru Šehoviću koji ga je pitao da navede osnovne elemente finansijskog aranžmana u slučaju kredita za auto – put Bar – Boljare, hedžing aranžman ugovoren uz pomoć američkih i evropskih partnera, sa ciljem zaštite od valutnog rizika kineskog kredita. Šehović je zatražio od Spajića da dostavi kompletnu dokumentaciju o hedžing aranžmanu.

“Javnost se namjerno zbunjuje i skrivaju se informacije na osnovu kojih se može vidjeti o kakvom se aranžmanu radi. Danas je dug isti i kamatna stopa je ista. Istina je da je realizovan hedžing aranžman koji znači kupopraduju dvije valute u različitim vremenskim periodima. Suština je da država nakon završetka aranžmana može da zaradi ali i da izgubi”, tvrdi Šehović.

On je pozvao Spajića da saopšti da li postoji rizik od gubitka i koliki gubitak može da bude.

Međutim, Spajić kategorično tvrdi da država ne može da izgubi novac putem tog aranžmana.

Na to je Šehović rekao da svaki student prve godine Ekonomskog fakulteta zna da hedžing aranžman koji služi za zaštitu kreditnog rizika takođe košta.

Ministar je najavio da će Vlada danas usvojiti preporuke trgovcima da ograniče obračunatu maržu koja čini sastavni dio maloprodajne cijene za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
svašta
30.07.2021-20:01 20:01

Ne foliraj nego objavi dokumenta o kreditu.

svašta
30.07.2021-20:04 20:04

“Spajić kategorično tvrdi da država ne može da izgubi novac putem tog aranžmana.” Ne interesuje nas što on “kategorično tvrdi”, NO NAS INTERESUJU DOKUMENTA, PAPIRI, UGOVORI. Hoćemo TRANSPARENTNOST u vezi sa zaduživanjem Države, to jeste, građana. I tačka.