Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajanje Uprave policije i MUP-a nije dobro rješenje

Laković Drašković napominje da su aktuelnoj vlasti puna usta priče o depolitizaciji državne uprave, pa bi bio razumljiviji bio predlog da Uprava policije bude potpuno samostalan državni organ, a ne dio ministastva, na čijem je čelu po pravilu politička ličnost

Nije dobro rješenje ponovo spajati Upravu policije i Ministarstvo unutrasnjih poslova što predviđa Nacrt Zakona o unutrasnjim poslovima o kojem je završena javna rasprava, kažu sagovornici Nove M. Svi stručnjaci i ozbiljni međunarodni partneri jedinstveni su u ocjeni da je nepotrebno da se naše institucije zamaraju sa institucionalnim promjenama, dodaju sagovornici Nove M. Neophodno je da se, kažu ojača kontrolna funckija MUP-a a Uprava policije ostane samostalna.

Ukoliko novi Zakon o unutrasnjim poslovima dobije zeleno svijetlo u Parlamentu Uprava policije ponovo će postati sastavni dio  Ministarstva unutrasnjih poslova. Prema riječima bivše pregovaračice za poglavlja 23 i 24 Marijane Laković Drašković to nije dobro rješenje upravo zbog funcionalnosti i ekikasnosti Uprave policije.

– Sama činjenica da se Uprava policije ponovo pripaja MUP u, uvjerena sam da ce dovesti do skretanja puta sa redovnog posla na jedan duži period bavljenja “samima sobom” odnosno organizacionim pitanjima, što je jako loše, s obzirom na zahtjevan proces EU integracija, koji podrazumijeva pojacane aktivnosti kada je borba protiv organizovanog kriminala u pitanju, zatim pranja novca, visoke korupcije i drugih ne manje znaćajnih oblasti – saopštila je Laković-Drašković.

Sa ocjenom da spajanje Uprave policije i MUP-a nije dobro rješenje kaže i nekadašnji predsjednik Savjeta za gradjansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković. Dodaje da su svi medjunarodni partneri i stručnjaci saglasni u ocjeni da je nepotrebno da se naše institucije zamaraju sa određenim institucionalnim promjenama.

-S toga ja zagovaram upravo pristup  – policija treba da zadrži svoj samostalni status a sa druge strane da treba, i gotovo sam medju rijetkima  takvog pristupa da treba ojačati kontrolne i nadzorne funckije ministarstva unutrašnjih poslova.  Ono što smo do sada vidjeli prosto nije bilo dobro iskustvo i rekao bih, Ministarstvo unutrasnjih poslova , govorim o ranijem mandatu nije imalo dovoljno inicijativa, nije imalo dovoljno  kondicije, nije imao dovoljno kapaciteta da se nosi sa tom kontrolnim ostvarenjem kontrolne i nadzorne funkcije. To ovoga puta, baš kroz donošenje novog zakona, treba prepoznati, treba ojačati , unaprijediti taj kvalitet . Mislim da je to dovoljna promjena koja u tom domenu mogla da se ostvari- kaže Zeković.

Upravo zbog ovakvog rješenja trpjeće rezultati u toj oblasti, napominje Zeković.

-Uvjeren sam i to govore sve ozbiljne analize da će se odraziti negativno i na efikasnost i na rezultate i što je mnogo važno na operativnu nezavisnost  policije koja je neophodna da je servis da je mora imati iako se u zakonu više puta provlači i ističe ta operativna nezavisnost. Čim ona postane dio nekog drugog organa neminovno će doći do politizacije  i nepotrebne politizacije..odnosno birokratizacije a to se odrazava i na usporenost same policije- rekao je Zeković.

Laković Drašković napominje da su aktuelnoj vlasti „puna usta” priče o depolitizaciji državne uprave, pa bi bio razumljiviji bio predlog da Uprava policije bude potpuno samostalan državni organ, a ne dio ministastva, na čijem je čelu po pravilu politička ličnost.

-Novom modalitetu direktorata u MUP nije prethodila analiza a koliko je meni poznato taj model ne prepoznaju demokratije čija pozitivna iskustva bi trebalo da usvajamo. Dakle, testiranje modela u situaciji kada policija mora biti operativna i efikasna mislim da nije dobar put. Loše, a ne dobre pakse nekih od ministarstava iz prethodne Vlade izgleda da usvaja i ovo ministarstvo, a to je oglušavanje kada je riječ o izvještajima medjunarodnih institucija i organizacija. I iz međunarodnih organizacija su nas upozoravali da su se institucionalne promjene prečesto dešavale te da ta praksa nije dobra za institucionalni razvoj policije, kaže Laković Drašković.

-Konačno bih ukazala da bi preskakanje obaveznog koraka u proceduri donošenja zakona, a to je slanje Predloga Zakona na davanje mišljenja EK usporilo, a ne ubrzalo njegovo donošenje, jer bi se moguće kasnije pojavile nedostatnosti koje bi se morale otklanjati i na taj način usporio proces izrade kvalitetnog zakonskog teksta- rekla je ona.

Zeković ima primjedbe i na odredbe zakona koje se odnose naizbor direktora Uprave policije. Smatra da bi kriterijumi za izbor prvog čovjeka policije trebalo da budu znatno stroži:

-U tom smislu je i moj predlog bio da radno iskustvo za direktora Uprave polcije 15 godina i da ima 8 godina umjesto predvidjenih sada 5.  Kada je riječ o rukovodećim funckijama bilo u policiji bilo u ANB-u  ili ukoliko se radi o osobama iz državno tužilačke organizacije ili sudske vlasti. Na taj način imaćemo kvalitetno znanje koje je potrebno i bićemo sigurni da osoba koja se bira za direktora policije ima sve potrebne vještine da se nosi  sa tim iskustvom, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve