Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

“Spajanje resora nepromišljen akt”

Za Jelenu Šušanj, saradnicu u nastavi na fakultetu za crnogorski jezik i njiževnost na Cetinju i doktorantkinju na lingvistici na sveučilištu u Osjeku, zamisao mandatara Zdravka Krivokapića da spoji kulturu, prosvjetu, nauku i sport u jedan resor je krajnje problematično

Svođenje četiri buduća vladina resora na jedno nepromišljen je i proizvoljan akt koji ništa dobro Crnoj Gori ne može da ponudi, smatra saradnica u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju Jelena Šušanj. Komentarišući otvoreno pismo podrške kandidatkinji za ministarku Vesnu Bratić, Šušanj poručuje da je problematičan momenat u kojem joj je podrška pružena. Kompozitor Žarko Mirković pismo nije komentarisao, ali smatra da ne postoji dovoljno kvalifikovana osoba, ni kod nas ni u svijetu, koja bi uspjesno obavljala takav posao.

foto rtcg.me

Za Jelenu Šušanj, saradnicu u nastavi na fakultetu za crnogorski jezik i njiževnost na Cetinju i doktorantkinju na lingvistici na sveučilištu u Osjeku, zamisao mandatara Zdravka Krivokapića da spoji kulturu, prosvjetu, nauku i sport u jedan resor je krajnje problematično.

“Svođenje četiri resora na jedan je nepromišljen i proizvoljan akt koji ništa dobro Crnoj Gori ne može da učini. Da će se kultura sprovoditi tako što ćemo u osnovnim i srednjim školama imati glumce koji će glumiti predstave vezane za lektiru je banalizacija i prosvjete i kulture par ekselans”, kaže Šušanj za TVCG.

Mandatar je, za sada, pojasnio kako je spajanje ministarstava, pa i ovog, označenog kao najglomaznijeg, zapravo jedan od modela racionalizacije javne uprave. Čovjek koji je godinama vodio Muzički centar Crne Gore i koji je dobro upućen u način funkcionisanja ministarstva kulture, kompozitor Žarko Mirković, smatra da se racionaliacija mogla i preko drugih sektora voditi, te da je način objedinjavanja – sporan.

“Nije teško vjerovati da će se na ovaj način pokušati u budućnosti kroz institucije uticati na dosadašnji sistem vrijednost crnogorskog društva, na građanskom konceptu koji objedinjuje sve nacionalnosti i individualne identitete na kojim se do sada insistiralo i da se pokušava nametnuti jedan model koji Crnoj Gori, po mom mišljenju, niti odgovara niti pripada”, ocjenjuje Mirković.

Pitanje koje je izazvalo veliku pažnju i kritike dijela javnosti je da na čelu četiri resora, koji predstavljaju temelj države, bude profesorica na Filološkom fakultetu Vesna Bratić, a koja je u žiži javnosti zbog, kako ocjenjuje dio javnosti, neprimjerenih izjava.

Oni koji misle da je osuda javnosti neprimjerena, profesori, istraživači i neakademsko osoblje Univerziteta u Crnoj Gori su to i napisali u otvorenom pismu podrške, između ostalog, ističući da osuđuju, kako kažu, medijski linč protiv nje.

“Kao slobodni intelektualci, dižemo glas protiv svakog oblika represije zasnovane na brižljivo selektovanim izjavama i fotografijama, preuzetih sa njenog privatnog Fejsbuk profila, te mizoginije, generalizovanja i pogrešnog predstavljanja pojedinih izjava i stvaranja iskrivljene slike o podobnosti i demokratskom kapacitetu naše uvažene koleginice Bratić za mjesto ministarke u Vladi za koje je kandidovana. Smatramo da je naša koleginica pravi izbor za ovo mjesto budući da poznajemo njene reference iz prve ruke”, navodi se u otvorenom pismu.

Za Jelenu Šušanj, između ostalog, sporan je momenat u kojem se pismo pojavilo, dok Mirković napominje da je četiri resora za jednog ministra mnogo .

“Opet imamo manipulaciju jer je fejsbuk društvena mreža javni mediij. To nije dnevnik koji je ona pisala pa ga je neko uzeo nego njeni javni stavovi vezano za neka društvena pitanja. Kad je ona mogla kritikovati na taj način, sasvim je legitimno da ona trpi danas kritike od ljudi koji se s tim mišljenjem ne slažu”, navodi Šušanj.

“Akademsko zvanje gdje dr Bratić joj svakako potvrdjuje stručnost ako predavača, kao naučnika,  za oblast engleskog jezika, ali nikako joj ne daje zvanje eksperta za kulturu, prosvjetu, nauku i sport… Ali to je greška mandatara i njegovih savjetnika, ali i greške gospođe Bratić da vjeruje da je sposobna i da po mom mišljenju odgovori nemogućem zadatku”, dodaje Mirković.

Sagovornici poručuju da ipak treba sačekati formiranje Vlade i kako će se svi sadašnji kandidati i kandidatkinje nositi s odgovornostima koje su preuzeli.

Zaključuju da svi oni koji bi, eventualno pokušali da ugroze crnogorsko multietničko društvo, neće biti pošteđeni kritika.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve