Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sonja Biserko: Beograd računa da Đukanović neće dobiti izbore

Biserko ističe da Beograd i Moskva imaju veliki interes da Đukanović izgubi.

Đukanović je percipiran kao najveći neprijatelj Beograda. Smatra se da bi njegovim odlaskom Crna Gora bila lak plijen – kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u razgovoru za Pobjedu i ističe da je SPC najdublje vezana za ruski uticaj preko Ruske pravoslavne crkve.

Biserko ističe da Beograd i Moskva imaju veliki interes da Đukanović izgubi.

POBJEDA: Imaju li Vučić i SPC rezervnog igrača u Crnoj Gori i na što je sve vlast u Srbiji spremna kako bi i dalje kontrolisala srpske partije, a preko njih i birače, u Crnoj Gori?

BISERKO: Kao i uvijek beogradska čaršija špekuliše o navodnom dogovoru Đukanović-Vučić povodom ovih izbora, što nema nikakvog osnova. Beograd računa da Đukanović neće dobiti izbore s obzirom na dugo trajanje njegove vlasti i, naravno, oslanja se na sve moguće poluge preko kojih može da utiče na ishod izbora. Ipak treba imati u vidu da je i Beograd pod velikim pritiskom da odluči kojoj strani pripada. Rekla bih da je to istorijski važna odluka za cio region. Ne bi trebalo propustiti ovu priliku jer se neće skoro ponoviti.

POBJEDA: SPC u Crnoj Gori i dalje ima političke apetite, episkop Joanikije je javno poručio, u januaru, da bi Milo Đukanović trebalo da ode. O ostalim predsjedničkim kandidatima se nije izjašnjavao. Koja vlast ima veći uticaj na SPC – ona u Moskvi ili Beogradu?

BISERKO: Nije slučajno da se episkop Joanikije izjasnio samo oko Đukanovićeve kandidature. Jer, od kada se opredijelio za nezavisnost Crne Gore, Đukanović je percipiran kao najveći neprijatelj Beograda. Smatra se da bi njegovim odlaskom Crna Gora bila lak plijen. Zato je njegova demonizacija konstanta. Čini se da im ne bi toliko smetao što je toliko dugo na vlasti, samo da je na strani Beograda. Upravo je SPC najdublje vezana za ruski uticaj preko

Ruske pravoslavne crkve. I Beograd i Moskva imaju veliki interes da Đukanović izgubi. Interes Moskve je da prodre do Jadrana a još više u jednu članicu NATO. To bi bio veliki izazov za NATO.

POBJEDA: Da li anticrnogorske ideje, koje se mogu čuti od pojedinih predsjedničkih kandidata, mogu dobiti istu podršku koju su dobile 2020. godine na parlamentarnim izborima?

BISERKO: Crna Gora prolazi kroz veoma turbulentan period. Izbori održani 2020. nijesu doveli do željenih promjena, već su nove vlasti udaljile Crnu Goru od članstva u EU. Taj trend je posljedica, kako unutrašnje dinamike tako, još više, spoljašnjih uticaja Rusije i Srbije. Nova vlast ne samo da nije postigla obećavane rezultate već je krenula pogrešnim putem. Crna Gora je u međuvremenu ponovo postala neuralgična tačka na Balkanu što može dovesti do tektonskih poremećaja čitavog regiona. Ti izbori su svakako ponovo podstakli i očekivanja Beograda da je ujedinjenje srpskih teritorija ipak moguće. Međutim, politička volja je kod građana Cne Gore i od njih najviše zavisi ko će biti pobjednik. Da li je tri godine dovoljno za sazrijevanje i promjenu javnog mnjenja je pitanje na koje namam odgovor. Na to su svakako uticali mnogi faktori, ali je za očekivati da će građani dobro razmisliti ko od kandidata suštinski zagovara suverenu Crnu Goru i njenu evropsku budućnost.

POBJEDA: S obzirom na učinke crnogorske vlasti u posljednje dvije godine da li su EU i SAD shvatile da se radi o razgradnji države – pošto su oduševljeno pozdravile smjenu proevropskih partija 2020. godine?

BISERKO: Zapad ima dosta dobar uvid u trendove na Zapadnom Balkanu, uključujući i Crnu Goru, ali realno nema mogućnost da djeluje na više kolosijeka. I ono što možda nijesu razumjeli prije tri godine sada imaju dosta dobar uvid. Prioritet Zapada je potpisivanje evropskog sporazuma i potiskivanje ruskog uticaja. Ukoliko u tome uspije za Balkan se otvara novo poglavlje, odnosno evropska perspektiva. Indikativno je i najnovije saopštenje američke ambasade u Podgorici da je neophodno ići na vanredne parlamentarne izbore. Pitanje je da li će aktuelna vlada ili Đukanović donijeti takvu odluku. Vjerovatno će to zavisiti i od ishoda predsjedničkih izbora.

U svakom slučaju Zapad u paketu rješava Crnu Goru, BiH, Srbiju i Kosovo. Nijesam sklona teorijama kako je Zapad spreman da kompenzira Srbiju za potpisivanje evropskog sporazuma. Ukoliko bude uspješan u svojoj ofanzivi neće dozvoliti promjenu granica ali će svakako forsirati regionalnu saradnju (prije svega ekonomsku) jer samo tako region se može uspješno revitalizirati.

Promoter prosrpske i proruske politike

POBJEDA: Što se krije iza pomiriteljskih poruka iz spota predsjedničkog kandidata Andrije Mandića?

BISERKO: Andrija Mandić je poznat i srpskoj i crnogorskoj javnosti kao promoter prosrpske i proruske politike uz oslanjanje na četništvo. Znači bio je protiv crnogorske suverenosti. Što stoji iza njegovog preokreta teško je reći. Ali svakako ima svijest da predsjedničke izbore ne može dobiti na prijašnjem narativu. Njegovo rebrendiranje na pomiritelja mu eventualno može donijeti glasove izvan njegovog korpusa glasača.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve