Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Šoć: Tužilački savjet da se najprije pozabavi pitanjima korupcije

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdiće danas prijedlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika

Treba se nadati da ćemo od Nove godine imati vidljive reforme u radu državnog tužilaštva i da će novi Tužilački savjet (TS) odgovoriti svim izazovima koji su pred njim, kazao je savjetnik vicepremijera za pravna pitanja Ivo Šoć. On smatra da smo kašnjenjem u izboru TS-a izgubili vrijeme. Očekuje da novi TS na prvoj sjednici otvori pitanja korupcije. Nada se da će kandidati koje će skupštinski odbor da predloži dobiti širu podršku od 41 poslanika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdiće danas prijedlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Savjetnik vicepremijera za pravna pitanja Ivo Šoć kaže da smo konačno dočekali taj momenat.

“Mi ćemo danas tek znati koja su to četiri lica i mislim da će skupštinski Odbor do kraja dana donijeti tu odluku i da ćemo do kraja ovog zasijedanja Skupštine imati kompletiran Tužilački savjet što je po meni prolongirano previše”, kazao je Šoć gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On podsjeća da su izmjene zakona bile u maju odnosno junu, da je već tada bio raspisan konkurs i da je bilo očekivano da do 31. jula imamo kompletiran TS. Tako bi, kaže, do danas imali osjetljive promjene koje bi taj TS donio.

“Imali smo trzavice u parlamentarnoj većini, došlo je do neslaganja vezano za pojedine kandidate ali kada je to pred kraj tu odluku treba pozdraviti i nadati se da ćemo od Nove godine imati vidljive reforme u radu državnog tužilaštva i da će TS odgovoriti svim izazovima koji su pred njim”, kazao je Šoć.

On je dodao da bi bilo poželjno da predlog podrži i opozicija.

“Ja se nadam da će kandidati koje će skupštinski odbor da predloži dobiti širu podršku od 41 poslanika ali to je do poslanika”, kazao je Šoć.

Kašnjenjem u izboru TS-a Šoć smatra da smo izgubili vrijeme ali je, smatra dobro, što još uvijek, kako je kazao, možemo sve da stignemo.

“Otvoriće se neki novi procesi, Državno tužilaštvo je prethodnih godina dalo neke rezultate koje niko ne može osporiti u borbi protiv organizovanog kriminala ali kada je u pitanju borba protiv korupcije ti rezultati su prilično ogrančeni. Imamo niz predmeta koji do danas nijesu procesuirani. Očekujem da TS otvori to pitanje na prvoj sjednici i da vidi šta se dešava sa tim predmetima”, istakao je Šoć.

Šoć podsjeća da se na konkurs od 16 traženih kandidata prijavilo 15 advokata. Žali što se nijesu prajavili i ljudi iz drugih branši. Smatra problematičnim što termin ugledni pravnik nije do kraja definisan.

“Mogu se otvoriti neka pitanja u ovom slučaju advokata ali bitno je da oni nemaju prevagu u TS-u oni čine 4 člana od 11. Odlučuje 6 od 11”, kazao je Šoć.

Podsjeća Venecijanskoj komisije nije problematizovao ulogu advokature u TS-u.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve