Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

SNP: Zabrinjavajuće što veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen

Statistika pokazuje, kako dodaju, da je u martu i aprilu ove godine prijavljeno čak 30 odsto više slučajeva nasilja nad ženama nego u istom periodu prošle godine.

Danas se u svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

SNP: Zabrinjavajuće što veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljenStatistika pokazuje da je svaka druga žena u Crnoj Gori nekada u svom životu bila žrtva nasilja. O nasilju nad ženama i u porodici danas se u našoj državi govori otvorenije i slobodnije, prijave nasilja su češće, ali pravna regulativa i kaznena politika i dalje kaskaju za onom u svijetu, saopšteno je iz SNP-a.

“Posebno je zabrinjavajuće to što i dalje veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen jer se žrtve plaše nasilnika i nemaju povjerenje u institucije koje treba da ih zaštite. U tom smislu, široko prihvaćeno shvatanje da je nasilje nad ženama, naročito ono u porodici, privatno pitanje, mora biti eliminisano.

Nasilje je posebno došlo do izražaja u ovoj godini, kada je nastupila pandemija korona virusa i kada su, zbog obaveznih mjera izolacije i zaključavanja, nasilnik i žrtva prinuđeni da mnogo više vremena provode zajedno. Rad od kuće, ograničeno kretanje, nemogućnost prevoza i slično, značajno su povećali rizik od nasilja u porodici tako da su mnoge žene i djeca dovedeni u zastrašujući rizik od nasilja”, navode iz SNP-a.

Statistika pokazuje, kako dodaju, da je u martu i aprilu ove godine prijavljeno čak 30 odsto više slučajeva nasilja nad ženama nego u istom periodu prošle godine.

“Iako je ratifikovala Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Crna Gora je i dalje zemlja u kojoj se za prebijanje žene propisuje novčana kazna od 150 eura. Ovakva zakonska rješenja ne doprinose tome da nasilnici prestanu sa nasiljem, već naprotiv, daju im podstrek da nastave sa istim ponašanjem.

Socijalistička narodna partija smatra da država mora pokazati apsolutnu odlučnost da unaprijedi sistem odgovora na nasilje, a to će se postići kroz unapređenje zakona i pooštravanje sankcija. U tom cilju, potrebno je spriječiti da novčano kažnjavanje učinilaca nasilja postane dominantno, jer se na taj način dodatno ugrožavaju žene i djeca koji zavise od nasilnika, te šalje poruka da onaj ko ima novac može činiti nasilje za koje neće biti ozbiljno sankcionisan.

Naročito u vrijeme pandemije korona virusa moramo učiniti sve da se smanji nasilje nad ženama i da osiguramo okruženje u kojem će se one osjećati bezbjedno i zaštićeno. Vrijeme je da naše društvo, koje je dugo okretalo glavu od ovog problema, krene u njegovo konačno rješavanje”, zaključili su iz SNP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve