Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

SNP: Vrh tužilaštva mora što prije da ode

Kako ističu u toj stranci, sa pravnog aspekta i u normalnim okolnostima slučaj da sud odbije predlog tužilaštva ne predstavlja nikakav presedan, ali u Crnoj Gori, u ovom trenutku, takav primjer se ne može posmatrati samo sa pravnog aspekta već se mora postaviti u realan i politički kontekst

Odluka Višeg suda u Podgorici da odbije predlog SDT o određivanju pritvora Slobodanu Kašćelanu, od njihove strane označenog kao vođa kavačkog kriminalnog klana, i ostalim uhapšenima u istoj akciji, iznijela je na vidjelo jedan od trenutno najaktuelnijih problema u Crnoj Gori. Taj probem se ogleda u nefunkcionisanju ili izostanku, na zakonu zasnovane saradnje izvršne i sudske vlasti, odnosno organa državne i javne bezbjednosti, tužilaštva i sudstva, saopštili su danas iz Socijalističke narodne partije.

Kako ističu u toj stranci, sa pravnog aspekta i u normalnim okolnostima slučaj da sud odbije predlog tužilaštva ne predstavlja nikakav presedan, ali u Crnoj Gori, u ovom trenutku, takav primjer se ne može posmatrati samo sa pravnog aspekta već se mora postaviti u realan i politički kontekst.

“Opšte je poznato da u Crnoj Gori još ne funkcioniše jedan od tri osnovna stuba na kojima počiva svaka država, a to je sudstvo, odnosno, tužilaštvo. Poznato je, takođe, koliko bivša vlast i brojni neformalni krugovi utiču da se ne ostvare promjene kojima su građani dali podršku na izborima 30. avgusta”, navode u SNP-u.

Dodaju da je prosto neshvatljivo da je SDT naložilo akciju pripadnika MUP-a za hapšenje tolikog broja građana dovedenih u vezu sa najtežim oblicima organizovanog kriminala, a da nije već obezbijedilo bar toliko neoborivih dokaza da sud uhapšenima odredi pritvor.

“Izgleda da SDT, koje je i dalje pod kontrolom kadrova DPS-a i Mila Đukanovića, po prvi put radi takav ozbiljan posao, isturajući u prvi plan ulogu policije koja je pod kontrolom aktuelne vlasti. Kraće rečeno, svima je očigledno da je današnji događaj u stvari odgovor Tužilaštva na konstataciju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se radi o najznačajnijoj policijskoj akciji u posledjih 10 godina”, smatraju u SNP-u.

Kažu da SNP zna o čemu se radi i znajući suštinu problema istrajno se zalagala i zalaže se za što hitnije donošenje zakona koji će na novi i mnogo bolji način regulisati granu vlasti u koju spada sudstvo, a posebno tužilaštvo.

“Svako odlaganje ovog izuzetno značajnog posla zakonodavne vlasti, može predstavljati Damoklov mač nad željama časnih građana Crne Gore. Jer jasno je odavno šta je trulo u državi Danskoj i kome ne odgovara potpuno uspostavljanje nove demokratske vlasti u Crnoj Gori. Vrh tužilaštva, naravno i Specijalnog, mora što prije da ode, a da na mjesto sadašnjih tužilaca dođu oni koji će neoborivim činjenicama i dokazima stajati iza svakog tužilačkog akta i biti istinski čuvari i bratnitelji Ustava i zakona i zaštitnici sloboda i prava građana Crne Gore”, poručuju iz SNP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve