Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

SNP: Veliki iskorak u zaštiti žene u vezi sa trudnoćom i porođajem

Socijalistička narodna partija Crne Gore pozdravlja pozitivne novine u Predlogu zakona o radu koje se odnose na žene i trudnice

Socijalistička narodna partija Crne Gore pozdravlja pozitivne novine u Predlogu zakona o radu koje se odnose na žene i trudnice.

SNP

“Na ovaj način, ono što smo godinama predlagali konačno će dobiti zakonsku formu”, ističu u SNP-u.

Naime, novim zakonskim rješenjima je propisano da poslodavac ne može otkazati ugovor o radu zaposlenoj ženi zbog trudnoće, a ukoliko je otkaz posljedica nepoštovanja radnih obaveza, tada će biti dužan da detaljno obrazloži razloge

“Važna odredba je i da zaposlena žena koja je odsutna sa rada zbog održavanja trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva ne može biti proglašena zaposlenom za čijim je radom prestala potreba”, ističu u SNP-u.

Novi Predlog zakon predviđa i pravo zaposlene na jedan dan plaćenog odsustva u toku mjeseca radi obavljanja prenatalnih pregleda, a propisana je i mogućnost korišćenja prava na pauzu radi dojenja djeteta, u trajanju od dva sata u toku rada, koje može koristiti jednokratno ili dva puta tokom dana.

“Posebno je značajno što poslodavci od osobe koja je kandidat za zaposlenje ubuduće neće moći zahtijevati podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao ni dostavljanje dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos. Poslodavci ubuduće neće moći da uslovaljavaju zaključivanje ugovora o radu dokazom o trudnoći, niti će moći da odbiju da zaključe ugovor o radu sa trudnom ženom, a u slučaju privremenog rasporeda na drugo radno mjesto, žena će zadržati pravo na zaradu u istom iznosu”, navode u SNP-u.

Socijalistička narodna partija izražava zadovoljstvo što je predloženim rješenjima napravljen veliki iskorak u pravcu zaštite žene u vezi sa trudnoćom i porođajem, kao i u pogledu pomirenja profesionalnih i porodičnih obaveza.

“Samo zaštićena i jaka žena može biti stub porodice i činilac bez kojeg su zdrava zajednica i društvo nezamislivi”, zaključuju u SNP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve