Tvrdnje SNP CG i brojnih nevladinih organizacija da je odluka NKT-a od prije nekoliko mjeseci o objavljivanju identiteta osoba u saomizolaciji neustavna, potrdila je u svom stavu i sutkinja Ustavnog suda Mevlida Muratović, ističu u ovoj partiji.

foto Ilustracija

Kako dodaju, na njen predlog Ustavni sud je, sa priličnim zakašnjenjem, pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odluke NKT o objavljivanju spiska građana koji su bili u samoizolaciji.

“Još tada smo upozoravali da se radi o jasnom i grubom kršenju ljudskih prava, koje može dovesti do zloupotrebe ličnih podataka, čija zaštita u 21. vijeku mora biti standard svih društava koja plediraju da se zovu demokratskim. Smatramo da je pitanje ustavnosti ove odluke moralo biti pokrenuto odmah po objavljivanju spornog spiska, a Ustavni sud je, umjesto da ćutnjom doprinosi haotičnoj i nezakonitoj situaciji, trebalo da se što prije izjasni o njemu. Na ovaj način dovodimo državu do ambijenta u kojem nas događaji pretiču i u kojem ovakve nerazjašnjene okolnosti mogu proizvesti slične, još veće probleme”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Ustavni sud, ali i cijeli pravosudni sistem, kako ističu, moraju znatno efikasnije reagovati na očigledne zloupotrebe ljudskih prava i sloboda.

“Promjena vlasti i sistema vrijednosti na jesen dovešće do depolitizacije pravosudnog aparata čije je oslobađanje neophodan preduslov za skidanje okova sa crnogorskog društva u cjelini”, zaključuju u SNP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve